Divat

TREND szerző: Adri | 2 hozzászólás

Ha az ember valahol a divat szót hallja, rögtön az éppen aktuális öltözködési stílus ugrik be neki. De mára már megváltozott valamilyen szinten az, hogy mindenki egyfajta séma szerint válogatja meg ruháit.

cikkhez kapcsolódó kép

Napjainkban nincs kifejezetten divatos öltözködés. Rengetegféle irányzat hódít. Vegyük csak figyelembe, hogy nem is olyan régen, minden fiún (sőt, még lányokon is) deszkásgatyát és kapucnis pulcsit láttunk. Mára már elenyésző azoknak a száma, akik ezt a stílust képviselik. Tulajdonképpen akkor nem is azért váltották le a ruhatárukat az emberek, mert ők kijárnak deszkázni valahová, hanem inkább azért, mert ezt látták a haverokon. Itt pedig már az is bejön a képbe, hogy nem is saját magukat képviselik az emberek, hanem azt, amit "elvárnak" tőlük. Pedig elvárásról szó sincs! Ugyanez megfigyelhető a zenében is. Az előbb említett ruhákhoz Eminem zenéje dukál. Még olyan ártatlannak tűnő gyerekek (akár kisgyerekek) is az ő pólójában feszítenek, akik ki sem tudják mondani, hogy "eight miles"? És mindezt csak azért, hogy ne lógjanak ki a haverok közül és ne cikizzék őket azért, hogy miért nem tartoznak a menők közé. Persze ez korral is jár. Mert egy húsz év fölöttit aligha érdekel, hogy milyen véleménnyel vannak róla a társai. Az igazi barátok elfogadják őt olyannak amilyen és nem azért szeretik, mert ilyen vagy olyan zenét hallgat és itt vagy ott vásárolja a ruháit.

De hogy valami kézzelfoghatóbb példát is említsek, nézzük csak meg a számítógép-divatot. Manapság ciki, ha valakinek nincs számítógépe. Mit ciki? Egyenesen katasztrófaként fogják fel az emberek, ha valakiről kiderül, hogy nincs otthon kompjútere. És az sem vet túl jó fényt az emberre, ha nem rendelkezik nyomtatóval, szkennerrel, CD-íróval, DVD-olvasóval vagy éppen internettel. Ezek életünk részeivé váltak.

Természetesen a pénz is szerepet játszik a divatban. És legyen itt szórakoztató ipari termékekről, zenéről, ruhákról, de még sorolhatnám, hogy mi mindenről. Sokan szeretnének a társadalomnak megfelelően, márkás cuccokban virítani, de a pénztárcájuk ennek korlátot szab. Akkor ők már nem is menő emberek? Őket nem is tekintjük másokkal egyenjogúnak? Hát nem! Ez nagy tévedés. Mert itt jön be egy jól bevált és máig érvényben lévő közhely: "nem a ruha teszi az embert"!

Szólj hozzá Te is!

2
Kyra, 2012. 02. 15. 18:19
válasz erre az üzenetre

Én nem vagyok valami szép de megvagyok elégedve magamal

1
grafiti, 2010. 02. 20. 14:51
válasz erre az üzenetre

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mortal Szombat
» játékajánló: Mortal Szombat
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!