Mint a tündérmesében

SZUBJEKT?V szerző: csajkovszkij | 0 hozzászólás

Mindannyian ismerjük a konfekció-meséket, amikben adott egy szende, szemérmes és szépséges szűzlány vagy királylány, aki bajban van, be van zárva, elrabolták - lényegében mindegy is, hogy miért, csak úgy alakul, hogy meg kellene menteni. E nemes feladat egy nemes, hős vitézre, avagy hercegre vár, aki persze diadalmaskodik a közé és a megmentendő hölgye közé ékelődő akadályokon (ami lehet sárkány, egyszemű óriás, maga az ördög, kőtorony ajtó nélkül és rózsatenger, ami mint tudjuk, nincs tövis nélkül), aztán mindenki "boldogan él, amíg meg nem hal", a gonosz elnyeri méltó büntetését, és vége a mesének. Nekem azért lennének kérdéseim a részletekkel kapcsolatban...

cikkhez kapcsolódó kép

Elsőnek például, itt van a toronyba zárt Raponc esete, akit majd a hosszú haja ment meg a fogságból. Kérdem én, arról miért nem esik szó, hogy Raponc hányszor kap idegzsábát a négy fal látványától? Egyáltalán összkomfortos az a torony? Mit eszik? Hogy mossa meg a haját? Még jobb kérdés, hogy mennyi esély van arra, hogy Raponc még élete teljében fog találkozni a megmentőjével, és ha egyáltalán találkoznak is, honnan lehet biztosan tudni, hogy Raponc a Herceg esete és fordítva? És ha már a fonaton felmászásról van szó, a fizika törvényeinek megfelelően a rabságban szenvedő hölgynek nehezebbnek kell lennie a Hercegnél ahhoz, hogy az fel tudjon mászni a debellává cseperedett leányka hajfonatán.

De ne ragadjunk le a toronynál, itt van Csipkerózsika, aki 100 éves mély álomba merülve „várja” a Herceget. Arról senki sem beszél, hogy mire a Herceg megtalálja, Csipkerózsika körmei milyen hosszúra nőnek. Mert ugye az tiszta sor, hogy a bőr és a haj az ember halála után tovább nő. És akkor még nem is említettük a Herceget, aki mire keresztül küzdi magát a rózsa- és tövistengeren, hamvas ifjúból Viggo Mortensen lesz – már ami az arcát illeti –, és mellesleg egy életre megutálja a rózsákat.

És Hamupipőke üvegcipőjét vajon a Swarowski csiszolta (tudtommal az a legellenállóbb kristályüveg)? A királylány elégedett volt a békából királyfivá csókolt eredménnyel? A Hercegek és hősvitézek a kötelező tárgyak mellett sárkány-ölő fakultációra jelentkeztek?

Félreértés ne essék, nem gyermekkorunk meséit akarom kritizálni valahol a felnőttség küszöbén, és azt állítani, hogy kislány koromban be lettem csapva, elvégre ez mind-mind csak mese – talán ez a legidegesítőbb tulajdonságuk –, de még mindig azok a történetek, amik a kislányokat nőiességre, a kisfiúkat férfiasságra tanítják. Ezeket amolyan fabuláknak is tekinthetjük, elvégre, aki ezekből nem szűri le a megfelelő dolgokat, mondhatjuk, hogy semmi érzéke sincs az ősi szimbólumokhoz. Ám íme a gyengébbek kedvéért: a lányok igenis legyenek „elrabolva”, és várják türelmesen megmentőjüket, a fiúk pedig becsülettel, utolsó csepp vérükig harcoljanak szívük hölgyéért. Mert ugye minden megmentős-mesében erről van szó, vagy nem? Viszont itt kerül homokszem a gépezetbe: a hercegeink megmaradnak a szörnyek cséplésénél, és a hadakozásnál, a hercegnőink pedig sokszor hiába várnak, vagy éppen valami teljesen más történik. Raponc például, úgy dönt, hogy a rövid haj sokkal praktikusabb, Csipkerózsika inkább visszaalszik, Hamupipőke pedig fejfájásra hivatkozva otthon marad. Még viccesebb, amikor a Herceg összefut a rövid hajú Raponccal, vagy Csipkerózsika felébredve a csók után már csak távozó hercege hátát látja, ahogy az újabb szörnyek után néz.

Meg aztán hova is haladna a világ, ha a mesékben tanult viselkedésformák megmaradnának a párválasztás idejére? Ám tetszik, nem tetszik, gonosz mostohák, hercegnők, hős vitézek, sárkányok és jó tündérek mindig lesznek, és ők közöttünk élnek. Az már a mi döntésünk, hogy melyikké válunk egykor. Ki tudja? A gonosz mostoha is lehetett valamikor toronyba zárt hercegkisasszony… de ez már egy teljesen más része a párválasztásnak.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Dilemma

'Rájöttem ám valamire.' - tűnődik hősünk, aki esetünket teki...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Grand Roulette
» játékajánló: Grand Roulette
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!