Kirakat Falva

SZUBJEKT?V szerző: Mia | 0 hozzászólás

A minap valamilyen megfontolásból gyalog indultam el hazulról. Róttam az utcákat. Egyiken fel, másikon le. Ahogy jártam-keltem be-betekintettem a házak udvarába, ahol a kánikula ellenére is zajlott az élet.

cikkhez kapcsolódó kép

Rendezett és bájos családi házak váltották egymást putrihoz hasonlóakkal. Volt, ahol tudtam kik laknak, volt ahol nem. Utóbbi szégyen, hiszen egy alig 4500 főt számláló kisfaluban élek, ahol mindenkinek illő lenne ismernie a másikat.
Ebből a felfogásból persze bonyodalmak is származnak. Egy rosszkor rossz helyen elhangzott fél információ családokat tehet tönkre, legrosszabb esetben emberéletekbe is kerülhet.
De sajnos egyes pletykáknak bizony van alapja.

Ez a gondolat akkor futott át az agyamon, mikor egy ismerős család portája elé értem, és eszembe jutott a hónapokkal korábban fülembe jutott hír: az asszonyt csalja a férje, de ő csak nyel, és nem lép. Nem meri az életét a gyerekekkel új alapokra helyezni.

Ismertem ezt a famíliát már gyerekkorom óta. Szépen éltek, boldogan, mint a mesében. Csinos kis családi ház, a körülményekhez képest jól kereső és elboldoguló szülők, két okos gyerek, akikre métán büszkék lehetnek. Valahol a megtestesült magyar álom kicsiben. Ezért is ért hideg zuhanyként a belső bajok híre egy nagyobb rendezvényen, amin ott volt a falu színe-java.

Még most is bennem él a kép. Az éltes asszony nagyobb lányával és kicsi fiával az oldalán, és férjura mellett lépett be a nagyterembe. Nem is értem miért nem esett le rögtön, hogy valami probléma van köztük. Már a testtartásuk elhidegülésről árulkodott így visszagondolva. Látszott, hogy csak a látszat kedvéért vannak együtt. Csak a két gyerek és az ingóságok tartják még egymás mellett őket. A kezdeti lángolás, ha volt egyáltalán, ezt nem tudhatom, rég elmúlt. Maradt a szinte érzések nélküli egymás mellett élés. Napról-napra.

A nő pásztázta szemével a termet. Ismerős arcok után kutatott. Kiszúrt valakit, elindult feléje. Akár merre ment, miután tisztes távolságba ért mindenfelől sutyorgás hallatszott. Édesanyám is utánuk meredt, és megrázta a fejét.
Kérdeztem, hogy mi történt. Ekkor mondta el, hogy értetlenül nézi ezt a szerencsétlen nőt. Nem tudja, mi tartja még együtt őket, mert x év házasság, és két gyerek után megcsalták. S ez olyan hétpecsétes titok, amiről egy olyan közösség, mint a miénk hamar tudomást szerez az ismerős ismerősének az ismerősétől.
Megkerestem ezek után a családot. Próbáltak feloldódni az ismerősök között, de érződött mind a feleségen, mind a csalfa férjen, mind a gyerekek, hogy feszengnek. Zavarja őket, hogy róluk susognak többfelé. De tartották magukat.

Kirakat család. Ugrott be hirtelen a negatív attitűdökkel teli kifejezés. Hány és hány ilyen él az országban, a világban? Hány és hány eleinte jól működő és gyümölcsöző házasság és kapcsolat fut akár egy apró hiba miatt vakvágányra, ahonnan nem vezet sehova se út, visszafelé tolatni pedig veszélyes? Vetődtek fel bennem a kérdések.
De a legnagyobb kérdés az marad, hogy a megcsalt felek meddig bírják cérnával? Meddig képesek álarcot öltve visszamosolyogni a külvilágra, úgy mintha minden rendben lenne?
Meddig lehet egy a társadalmi elvárásoknak megfelelő pózba állítva élni egy ablaküveg mögött, amit bárki megbámulhat?
Ki lesz az a bátor, aki vagy bentről, az üveg mögül vagy kintről az utcáról betöri egy téglával a kirakatot? Még mielőtt a babák megfulladnának a bent terjengő rothadás szagától.
Mert az időnk véges, és sosincs késő újra kezdeni. Bármilyen nehéz is.

Kép forrása: http://www.sptimes.com/2006/03/02/images/SP_235384_yabl_barbie1.jpg

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Rodent Tree Jump - Célbamókusoló 5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!