Mission: Tűzijáték

SZUBJEKT?V szerző: Zsolt | 6 hozzászólás

Mit tehet az ember fia, ha már úgyis Budapestre hozta őt a sors, és kíváncsi volna az ünnepi tűzijátékra, de nincs kedve a tévé előtt hallgatni műsztárok "nézzékottisrobbanegy" féle kommentárját, vagy valamelyik zsúfolásig megtelt belvárosi rakparton az előtte álló két méteres német turista feje mögül kukucskálni fél órán keresztül? Íme néhány kipróbált és még tesztelésre váró ötlet némi élménybeszámolóval!

cikkhez kapcsolódó kép

Képünkön a Petőfi híd közvetlenül showtime után. (A minőségért elnézést kérek, sajnos nem vagyok egy Jimmy Olsen...) Innen igazán ideális a kilátás, a népsűrűség sem elviselhetetlenül nagy, a nyakunk sem áll be a végére, mint a mozivászon előtti első sorban, és a két évvel ezelőtti tragédiába fulladt vihar napján biztonságból is viszonylag jól vizsgázott. (Talán az Árpád híd lehet még hasonló helyzetben, bár nem tudom, mennyire zavarhat be a Margitsziget...) Persze ha nem vagyunk kétméteresek (én szerencsére az vagyok), nem árt időben érkezni, és lestoppolni egy exkluzív helyet a korlátnál.

Az esemény "díjazottjai”: rossz pont a a felújítás alatt álló rakparton hagyott homokkupacokért, amiből – az északi szélnek hála – mi is kaptunk a szemünkbe egy keveset, bár nagy probléma nem volt a dologból. Kreativitás különdíj jár ezen létra büszke tulajdonosainak, aminek hatására többen is eljátszadoztunk a gondolattal: jövőre kihozzuk a lajtorját, nekitámasztjuk egy lámpaoszlopnak, oszt hadd szóljon! (Bár ehhez, úgy érzem, az ottani rendőröknek is lenne néhány szavuk...) Végül pontszerző helyen futnak még be azon vakmerő nézőink, akik az idén beújított ejtőernyős tűzlámpásnak titulálható valamiket eltévedt baseball-labdaként gyűjtötték be, amint azok a hídra hullottak. Még szerencse, hogy másodpercekkel a „becsapódás” előtt kialudtak! De nem vagyok rosszindulatú, biztosan ki volt számolva...

A képen az ott a Duna Parlament előtti szakasza akar lenni... tudjátok, Jimmy Olsen...

Íme a város a jános-hegyi Erzsébet-kilátó tetejéről, a város legmagasabb pontjáról, ahol aztán tényleg nem kellene tartanunk a nyakunkba hulló pernyétől, sőt mi több, ahogy azt a földszinten kihelyezett fejtágító tárlat említi, tiszta időben akár Dunaföldvárig ill. Székesfehérvárig is elláthatunk, tehát ha ott is lőnek, három irányból is élvezhetjük a pirózást... de ideje felébredni, a kilátót este nyolckor bezárják, a hozzá vezető Libegő pedig már hatkor leáll, de a légibemutató, vagy – nevezzük nevén – az Air Race iránt érdeklődőknek mindenképpen megér egy próbát, ha már unják Palik Laci rakparti ordítozását, és időmérés gyanánt megfelel egy házi stopper is.

képleírása

Eszemben volt még felkérezkedni egy kelenföldi panelház tetejére, amihez persze nem árt egy kilencediken élő rokon, ami az én esetemben ugyan adott is, ennek ellenére sajnos ez most kimaradt a programból, de nagyjából el lehet képzelni: a standard kilencemeletes épületet további tíz standard kilencemeletes épület veszi körül, szóval nem egy János-hegy, de a létrás ötlettel kombinálva még működhet!

Szólj hozzá Te is!

6
látogató, 2011. 08. 22. 14:37
válasz erre az üzenetre

Rosszul emlékeztem, tavalyelőtt néztük a kilátóból a tűzijátékot. Idén sajnos sikeresen elrontotta ezt az élményt az két furmányos emberke, akik pénzért engedték fel az embereket a kilátóba. I. emelet+üdítő - 1000 Ft, II. emelet+üdítő(?) - 2000 Ft, III. emelet+pezsgő - 3000 Ft
8-kor bezárták az épületet és jelezték, hogy fél 9-től lehet majd felmenni ismét, a "büfén keresztül". Természetesen akkor még szó sem volt belépőről, a táblát az árakkal csak 10 perccel a felengedés előtt tették ki.

Így idén az erdőből, a Sport Hotel mellől néztük végig, onnan is szépen lehetett látni (na nem mintha olyan nagy durranás lett volna az idei tűzijáték).

5
látogató, 2011. 08. 20. 13:48
válasz erre az üzenetre

Tavaly az Erzsébet-kilátóból néztük végig a tűzijátékot. Az épület nyitva volt egészen a rendezvény végéig, a tömeg sem volt elviselhetetlen. A hazajutás is biztosított: vagy a Normafától induló 21A járatot választjuk vagy a Budakeszi úton közlekedő 22-es buszt. Remélem idén is nyitva lesz a kilátó ezen a napon.

4
nincs név, 2008. 10. 20. 14:05
válasz erre az üzenetre

Kedves Zsolt!

Elnézést, hogy rátok haragudtam amiatt, hogy nem tudtunk eljutni Pestről Budára, ahogy szerettük volna, de mi azt a tájékoztatást kaptuk a „kedves” villamosvezetőtől, hogy az emberek elfoglalták a hidat és emiatt nem tudunk átjutni rajta. Ez történt a Blahánál. Mi elmentünk a metróval a Batthyány térig és ott szerettünk volna elsétálni a Gellért lábához, de sajna az Erzsébet híd (budai oldal) alatt is le volt zárva, így nem sikerült. De mint már leírtam így is jó volt. És így utólag már jót nevetünk rajta. Jövő évben vagy elindulunk „időben” vagy megcélzunk valami vidéki várost és ott ünneplünk. További kellemes napot!

3
Zsolt kis képe = avatarja Zsolt (mzsolt), 2008. 10. 09. 21:52
válasz erre az üzenetre

betax:
A Hárs-hegyet - ha máshonnan nem is, de a gyermekvasút kapcsán - ismerem, a többin még nem jártam, mert sajnos kicsit távol esnek, és nem vagyok az a túrázós alkat, a János-hegy főleg a Libegő miatt favorit. De a tippek nem rosszak, remélem, egyszer tudok rá időt és energiát szorítani.
Sajnos a link, amit megadtál, nem működik, pedig szívesen megnézném.

nincs név:
Hát igen, a tömegközlekedés idén is megbénult, ahogy az minden évben lenni szokott, aki nem ér át legkésőbb fél kilencre a túlpartra, az nem sok jóra számíthat. Lényeg a lényeg: nem azért nincs villamos- ill. buszközlekedés a Duna környékén, mert az emberek elállják az utakat. Sokkal inkább azért állják az emberek az utakat, mert már akkor már nem jár arra semmi. Az utolsó combi háromnegyed 9 körül mehetett át a hídon, amikor már szép számmal voltak emberek a hídon, a síneket csak azután foglalták el, hogy a villamosok leparkoltak a hídfőnél, ahogy szoktak.(Az első kép a tűzijáték vége után készült, miután megindult a nép lefelé, amúgy a korlátoknál összpontosult a közönség, a síneken elég lazán álltak.)

Az már teljesen más tészta, hogy mindenki kedvenc békávéjának tájékoztatása az ünnepi állapotokról egyenlő volt a nagybetűs NULLÁval. (Egyedül a 86-osnál és a Batthyány téri villamosoknál volt egy tájékoztató tábla, az is délelőttre vonatkozott)

Bár nem teljesen világos, miért nem jutottatok el a Döbrenteitől a Gellért tér felé, ha volt hely a rakparton, és hogy kerül képbe az Erzsébet híd. Netán a pesti oldalra gondoltál, mint találkapontra?

Jövőre gondolom mindenki megtalálja magának a Petőfit és a Gellért rakpartot, úgyhogy találkozunk a Hárs-hegyen...!

2
nincs név, 2008. 09. 24. 23:48
válasz erre az üzenetre

Örülök, hogy jól éreztétek magatokat a Petőfi hídon, remélem a sok gyönyörködés közepette eszetekbe jutott az is, hogy ott esetleg egy ill. két villamosnak is közlekednie kéne. Hála a sok embernek nem lehetett átjutni Blahától a Móricz Zsigmond körtérig tömegközlekedéssel, így kénytelenek voltunk jó nagy kerülőt tenni és végül a Batthyányn lyukadtunk ki, ahonnan feltett szándékunk az volt, hogy gyalog elérjük a célunkat és a megbeszélt Gellért hegy lábánál váró ismerőseinkhez csatlakozva nézhessük végig a ünnepséget. Mivel az Erzsébet híd technikai okok miatt le volt zárva így beszorultunk a tér és a híd közé, így le kellett mondanunk arról , hogy a társainkkal együtt legyünk. De ahogy elolvastam a cikkedet és néztem a képeidet egy aprónyi mosoly jelent meg arcomon, ami annak köszönhető, hogy míg Ti ott egymás vállán keresztül próbáltátok nézni a tűzijátékot, addig mi séta közben a felsőrakparton tökéletesen láthattuk az összes kilövést és még a zenében is gyönyörködhettünk, anélkül, hogy bárki ránk taposott volna vagy kimaradt volna egy fázis is. Úgyhogy így utólag köszönöm meg azoknak az embereknek, akik szemfülesen elfoglalták a Petőfi hidat és emiatt megbénították a kötöttpályás közlekedést, hogy ha nem is a tervezett módon, de mégis tökéletesen részesülhettem eme gyönyörű élményben. Köszönet azért, hogy mindenki elfoglalta a jobb helyeket és így üresen hagyták a legjobb területeket. Már tudom ,hogy ha ezeket a sorokat elolvassák, akkor a jövő évben le kell mondanunk eme kényszerből talált helyről és egy új után kell néznünk, bár ezek után lehet inkább maradok a tévében látható -„nézzékottisrobbanegy” kommenteknél- és majd vidéken megnézem az ottani Tűzijátékot családias környezetben, barátságos emberek között, akik nem tudják megbénítani a közlekedést, hiszen nem mindenhol adatott meg az a komfort, mint Pesten ,hogy este különjáratokat indítsanak a kényelmesebb utazás érdekében. Elnézést kérek előre, ha nem direktbe álltatok a sínekre, és természetesen tisztelet a kivételnek. Vagy ahogy jobban tetszik „Akinek nem inge, az ne vegye magára”

1
betax kis képe = avatarja betax (betax), 2008. 09. 22. 12:49
válasz erre az üzenetre

Szia Zsolt! A Kis-Hárs-hegyi kilátót és a Nagy-Hárs-hegyi kilátót érdemes még megemlíteni. Az előbbit most adták át felújítás után, bár nem csak a hegy kicsi, de az építmény is, csak néhányan férnek el rajta. A Nagy-Hárs-Hegy ellenben Budapest második legmagasabb hegycsúcsával büszkélkedhet, valamint a szintén második kilátóval a Kaán Károly kilátóval (panoráma innen: http://www.panoramio.com/photos/original/3536625.jpg ).Menő természeti hely továbbá a Hármashatár-hegy, nekem külön kedvencem a Látó-hegyen lévő Árpád-kilátó (Az Országos Kéken Hűvösvölgy és Hármashatár között).

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Apokalipszis Budapesten

Senki sem gondolta volna, hogy az augusztus 20-ai ünnepség fénypontja,...

kapcsolodó szavazás
Érdekelnek/érdekeltek az augusztus 20-ai rendezvén

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Fight Man
» játékajánló: Fight Man
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!