Mesterségek Ünnepe: nyitottság és játékosság

SZUBJEKT?V szerző: Betax | 0 hozzászólás

Idén huszonkettedik alkalommal költöznek ki a népművészet jeles képviselői a Budai vár tereire. Mesteremberek, zenészek, táncosok mutatják meg magukat a modern hagyomány keretein belül. De mit találhat egy unatkozó (esetleg a Szigetről éppen kiszabadult másnapos) fiatal a Mesterségek Ünnepén?

cikkhez kapcsolódó kép

Írhatnánk arról, részletezhetnénk didaktikusan, hogy fiatalként kötelességünk megismerni országunk kulturális antropológiai kincseit, nemhogy támogatni és ápolni az értünk dolgozó mesterek munkáját. Ehelyett egybegyúrjuk az elmúlt sok-sok év tapasztalatát, no meg a fesztivál programfüzetét (merthogy ez is legalább akkora ünnep, mint a részegedős-koncertezős fesztiválok!), hogy megmutassuk, mit is kap egy diák augusztus 16-20. között az 500 Forintos belépőjegyért.

Írásom legelején leszögezem, hogy csak annak éri meg kimenni a Mesterségek Ünnepére, aki kíváncsi. A nyitottság és a játékosság ugyanis alapfeltétele annak, hogy jól érezzük magunkat a rendezvényen. A kiállító körülbelül nyolcszáz magyar mester ugyanis interaktív módon mutatja be munkáját a közönségnek. Értsd: szinte mindent ki lehet próbálni. Az izmos férfiemberek és a kisgyerekek izzó fémdarabokat kovácsolhatnak, az ügyesebb kezűek hímezhetnek, csipkét verhetnek, szőnyeget szőhetnek, játékot faraghatnak, a vájt fülűek népi hangszereket próbálgathatnak… És így tovább.

Itt mindent meglehet nézni, és szinte mindent megvenni. Vagy legalábbis megjegyezni mi és kitől tetszett meg. A rendezők egyedülálló módon gyűjtik össze egy helyre a mestereket, akik egyébként egész évben örömmel várják a megkereséseket vásárlóiktól. A Mesterségek Ünnepe ugyan nem egy pláza, nem kapni márkás ruhákat, de az biztos, az áru amit egy mester a kezei közül kiad, a legkiválóbb minőségi elvárásnak is megfelel. Számtalan ruha, fajáték, hangszer, szerszám vár gazdára ilyenkor a várban, de minden eladó áru közül talán a legfontosabbak azok, melyekkel mi magunk is neki kezdhetünk csekély népművészeti karrierünknek. Kötőtű, szövő-keret vagy éppen –szék, hímző-, csipke-, faragóeszközök, stb.

A Mesterségek Ünnepén megismerkedhetünk olyan egyesületekkel, közösségekkel, akik örömmel fogadnak be érdeklődő, tanulásra fogékony fiatalokat. Tudomást szerezhetünk a kedvenc mesterségünket művelő emberek szervezeteiről és az általuk rendezett tanfolyamokról is. Ha gyakran vannak unalmas perceink, óráink, talán új hobbyt is találhatunk magunknak.

Az interaktív és statikus bemutatókon kívül is színes programokkal vár minket a Mesterségek Ünnepe. Aki szereti a népzenét, néptáncot, nem unatkozhat ezekben a napokban. A délelőtti gyermekkoncertektől kezdve a népzenei alapokon nyugvó szimfonikus jazz-rockig mindenféle hangzást találni. Az ismertebb fellépőkön (pl. Besh’o’drom, Palya Bea, Kaláka) kívül számos világzenei csemegét is tartogat nekünk az ünnepség, úgy mint Tomáš Kočko, a cseh költő-zenész együttese vagy Ajde Braćo Balkan World című fellépése. Aki pedig feledhetetlen bulira vágyik, megtalálja a különféle táncházakban: a lüktető forgatag, bár max. 60 emberből áll, bőven fölülmúlja a nyári fesztiválok önfeledt hangulatát.

A Mesterségek Ünnepét idén augusztus 16-20. között rendezik meg a Budai Várban. A programok megtekinthetőek a www.mestersegekunnepe.hu weboldalon.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mad Monday
» játékajánló: Mad Monday
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!