Már tervezik az ötös metrót, avagy fúrunk, faragunk

SZUBJEKT?V szerző: Zsolt | 10 hozzászólás

Évek óta metrólázban ég a főváros. Vagy éppen évtizedek óta, ez csupán nézőpont kérdése. Minden a villámgyorsan elkészülő földalattival kezdődött, őt követte a már problémásabb kettes, a lassan, de biztosan épülő hármas, és most a káosz övezte négyes. De ezzel még koránt sincs vége...

cikkhez kapcsolódó kép

Már a négyes metró is szép hosszú múltra tekinthet vissza, pedig még el sem készült: a vonalat már a 70-es években javában tervezgették, így apám is látott a gimnáziumból hazajövet néhány elvtársat földmintát vizsgálgatni a körtéren. Ezek után érthető, miért bontanak pezsgőt minden egyes megálló után a fejesek, de a pótlóbuszozásban megfáradt lakosság egyelőre nem osztja ezt az örömöt: a közvélemény még mindig az „Elfúrtad! Ezt is!” jelmondattól hangos a rengeteg ráköltött pénz és a sokak szerint elbénázott tervek miatt. Pedig igazából még a 3-ast sem fejezték be, de máris itt az újabb „őrület”, az 5-ös metró!

Ha eddig úgy véltük, hogy a 4-esnél lassabban már nem lehet metrót fúrni, akkor az 5-ös példány már tényleg a „ükunokáink sem fogják látni” kategóriába illene. Bár nem olyan régóta tervezik, mint a négyest, de ezt se tegnap találták ki, és nyilván nem is holnap fognak nekiállni az építésének. Egy újabb észak-déli vonalról van szó, amely négyesnél kétségtelenül hasznosabb jószág lenne, mivel a héveket is bevonnák a buliba, összekötve a Belváros alatt Szentendrét és Ráckevét. Ezek aztán az igazán nagyszabású tervek, akik kitalálták, sajnálhatják, hogy már nem érhetik meg remekművük elkészültét…

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak... a következő évszázadban...

Az érintettek kedvéért íme egy kis áttekintés a leendő (=elképzelt) állomásokról, csak bele ne éljék magukat túlságosan:

A szentendrei HÉV felől:
- Margitsziget (a város „legforgalmasabb” állomása lehet )
- Lehet tér (kapcsolat a 3-assal)
- Oktogon (kapcsolat az 1-es földalattival)
- Klauzál tér
- Astoria (átszállás a 2-esre)
- Kálvin tér (Itt vajon milyen mélyre kell majd fúrniuk ahhoz, hogy átférjen mind a 4-es, mind a 3-as metró alatt? Idejük az van bőven, míg kitalálják...)
- Boráros tér, ill. Közvágóhíd (A csepeli és a ráckevei HÉV-ek végálomásai, jelenleg igencsak elszigeteltek metrós szempontból.)

Lehet saccolni, mikor készül el. Mármint a négyes befejezésétől számítva hány éven belül. És vajon merre kanyarog majd a hatos?

Link: térkép a metros.hu-ról, rajta a 4-es és az 5-ös metró nyomvonalával

Szólj hozzá Te is!

10
feri, 2012. 12. 09. 22:15
válasz erre az üzenetre

A szentendrei hév hétvégén igy is 20 percenként ,időnkét fél óránként közlekedik
akkor az 5-ös metro el sem indulna szerintem, arról, gondoskodik az összes kapzsi kormány hogy ne jussunk mi az ötös metróig el!
Emberek szégyenek vagyunk európában , ahoz képest hogy nálunk volt az első földalatti közlekedés, más fővárosokban már a 20-dik vonalat is befejezték európában!!!!
Ja és azt birom az összes médiában hogy a londoni metroval büszkélkednek, a mi metronk meg szétesik!!! hol áll ez a világ te jó isten!!
jah és magyarok fejlesztették ki a pajzsot,
szégyen magyarország sajnos

9
sanyi, 2010. 08. 24. 13:31
válasz erre az üzenetre

ez az ami jönn-e debrecen felé is mert ha igen akkor jó tök jó lenne

8
sanyi, 2010. 08. 24. 13:29
válasz erre az üzenetre

ez az ami jönn-e debrecen felé is mert ha igen akkor jó tök jó lenne

7
A, 2010. 05. 18. 22:13
válasz erre az üzenetre

A pudva redvás, de a sajt is sajtos!

6
mogyi, 2008. 11. 01. 22:57
válasz erre az üzenetre

ez egy fasság

5
mogyi, 2008. 11. 01. 22:56
válasz erre az üzenetre
miez a faság
4
Kamarás(Jenő), 2008. 10. 10. 03:31
válasz erre az üzenetre

Az 5-ös metró, ahogy most tervezik, egy túlzás. A III. kerületből a Nyugatiig Hév+esztergomi vasúton el lehet jutni. Azt kell turbózni kicsit. A nyugati meg a Kálvin közt viszont már van metró. Oda minek? Egyedül a déli szárnynak van értelme: XX-XXI. ker - többi metrót összekötni.

3
Zsolt kis képe = avatarja Zsolt (mzsolt), 2008. 03. 23. 12:16
válasz erre az üzenetre

Ilyenre szórnák a pénzt? Aki plázázni akar, menjen trolival, vagy arénabusszal.
Ja, 100 méterre van a Keleti hátsó részétől, a metró meg ugye elől van. Gondoltak volna korábban erre, nekem nem hiányzik oda mégegy állomás...

2
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2008. 03. 23. 09:27
válasz erre az üzenetre

Az Aréna Pláza úgy kb 100 méterre van a Keletitől, nem?

1
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2008. 03. 22. 22:11
válasz erre az üzenetre

Hát, ami azt illeti, a 2-es vonal se' biztos még, hogy a végleges állapotában áll. Most hallottam, hogy nagy vita van a főváros vezetése és az angol tuldajdonosok között, hogy legyen "Arena Plaza" megálló a Keleti és a Stadionok között.
Anyám...

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Apokalipszis Budapesten

Senki sem gondolta volna, hogy az augusztus 20-ai ünnepség fénypontja,...

Borfalu Budapesten

Idén már harmadszor rendezik meg a Borfalut kis hazánkban. A helyszín ...

Budapest faluja

Nagyon sok ember negatív véleménnyel van fővárosunkról. De most kezdőd...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Advanced Ninja
» játékajánló: Advanced Ninja
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!