Jó barát, Afrikáért

SZUBJEKT?V szerző: Biga | 1 hozzászólás

Interjúra rohanok, az alany már a Deákon vár. Szinte semmit nem tudok róla, még csak egyszer találkoztunk, és ezelőtt soha nem volt vak barátom. Láng Edit 29 éves. Gyorsan megnyugtat, kettőnk közül legalább ő tudja, hogyan kell otthonossá varázsolni egy beszélgetést. Politikai menekültekért szolgál a kongói Afrikáért alapítványnál. Az egyik védence gyros-ozójába kísérem, megszemlélendő a hihetetlen áldást, ami a munkáján van.

cikkhez kapcsolódó kép

Hogyan lehetne téged pár szóban bemutatni?

Hittudományi főiskolát végeztem, hitoktatói diplomám van. Két évig egy messiáshívő bibliaiskolában tanultam, gyermekkorom óta vonzódom a feketékhez, már ekkor úgy éreztem, hogy Isten misszióba hív Afrikába. 15-16 éves koromban Rómában jártam, és felkerestem egy ottani Afrikával foglalkozó missziói szolgálatot. Nagy fájdalmamra, a szemem miatt elutasítottak. A főiskola után nem sokkal egy barátnőm látogatni hívott a bicskei menekült táborba, és itt az első ember, aki oda jött hozzám barátkozni, egy két méter magas nigériai fiú volt. Ekkor értettem meg, hogy nem szükséges Afrikába mennem, ahhoz, hogy afrikaiaknak segítsek.

Miből áll a munkád?

Az Afrikáért alapítvány ad hátteret, a vezetője egy kongói pásztor, aki Magyarországon tanult és magyar felesége van. Az alapítványnak önmagában nem a menekült szolgálat a profilja, ők inkább Afrikában tevékenykednek, de amit csinálok, ahhoz a nevüket adják. A védenceim általában háborús országokból érkeznek, közülük menekült státuszt ezerből legfeljebb kettő kap. A hivatalos papírok intézése nem az én feladatom, én inkább barátkozom velük, imádkozom a hitfejlődésükért, összehozom őket más hívőkkel, beszélgetek velük vagy a mindennapi szükségleteik beszerzésében próbálok segíteni.

Milyenek a szociális körülmények egy magyar menekülttáborban?

Magyarországon három menekülttábor áll rendelkezésre, a bicskei, a debreceni és nem tudom pontosan, hogy működik-e még a békéscsabai. Ezek mindegyike nagyon hosszú ideig képes megfelelő életkörülményeket biztosítani, a probléma az, hogy nincs olyan lehetőség vagy szervezett program, amivel a menekült értelmesen le tudná kötni magát. Aki már rendelkezik megfelelő okmánnyal, az kijárhat, kereshet munkát, de a táboron belül nincs semmilyen szabadidős tevékenység.

Mennyire nyitottak az afrikaiak, hogy az átélt borzalmakat kibeszéljék magukból, vagy hogy új barátságokat alakítsanak ki?

Volt egy fiú, akit megkérdeztem egyszer, hány éves, és azt mondta, hogy ő nem akar a korára emlékezni. Annyit mondott csak, hogy összeverték és egy bozótosban élt sokáig, mert annyira veszélyben volt az élete. Ő a mai napig úgy él, hogy képtelen a józan világgal szembesülni. Ez sokakra jellemző, általában azt tapasztalom, hogy amikor rendszeresen imádkozom értük, egy idő után elmondják a fájdalmaikat, de nem mindig, és akkor sem mindent. Van egy titkos, sebzett belső világuk, amihez nagyon nehéz hozzáférni.

Ne úgy képzeld el, hogy tömegek vannak a kezem alatt, hanem van 8-9 emberem, mind Afrikából. Közöttük van nigériai, kongói, Sierra Leone-i, etióp és zimbabwe-i. Általában Budapesten szoktunk találkozni, direkt azért, hogy egy kicsit kimozdulhassanak a táborból. Ilyenkor elmegyünk valamilyen beülős helyre, hogy aki éhes, az tudjon enni. És akkor így, ahogy veled most, különböző dolgokról beszélgetünk. Maguk az afrikaiak nagyon kommunikatívak, nagyon könnyen barátkoznak, és éppen ezért hajlamosak a hiszékenységre. Nagyon sok mindenre ezért figyelmeztetni kell őket, vigyázni kell rájuk, hogy az európai értékekből csak a jót vegyék át. Alapszabály, hogy pénzt nem adok nekik, hisz én magam is nagyon kevés pénzből élek, Mindegyikük szeretetre és melegségre vágyik, ha az egyiknél átlépem azt a minimális távolságot, akkor a másiknál is át kell lépni. A nagymamám rendszeresen küld egyik-másiknak egy kis csokit, az egyikükébe mindig belerejt egy ezrest, erről nem tudom leszoktatni.

Láng Edit

Státuszukból fakadóan, mennyire vannak ők hazánkban is veszélyben?

Nem hiszem, hogy komoly fenyegetettségről lenne szó, de nagyon félnek attól, ha esetleg a hírük kikerülne külföldre, vagy valaki meglátná a fényképüket akkor valóban veszélyben lenne az életük. Nekem mindig megengedik a fényképezést, mert én a barátjuk vagyok, de ha a képük kikerülne az internetrem könnyen megtudhatná akárki, hogy hol vannak.

Ugyanez a hitük szempontjából?

Afrikában hatalmas közösségek vannak, egy családban 8-10 gyerek van, és ide jönnek Európába, ahol teljesen egyedül maradva találkoznak egy új kultúrával. Barátokat keresnek és elvesztik az erkölcsi értékrendjét, eltávolodiknak a Bibliától, mert rossz társaságba keverednek, rászoknak az alkoholra, elkezdenek drogot árulni, éjszakai klubokba járni, hogy lányt keressen magának. Idővel úgy gondolják, hogy itt szeretnének maradni az országban, és ha megházasodnak, akkor családegyesítési papírt igényelhetnek, ezért nagyon sok az érdekházasság. Ilyesmi szokott történni, úgy mondanám, „elkallódnak”. Nagyon fontos, hogy olyan testvérek legyenek körülöttük, akik segíteni tudnak a hitfejlődésben. Nagyon sokan közülük itt vesztik el a hitüket, mert olyannak látja a világi Magyarországot, amilyen. A gyülekezeteknek többnyire nincs befogadó attitűdjük. Eleve a magyaroknak furcsa a feketék látványa, kultúrája és mentalitása. Szükség van a nagymérvű érzékenységre, hogy jól tudjuk megszólítani őket.

Végül, lesz-e lehetőséged Afrikába látogatni?

Ha én eljutnék Afrikába, mindenféleképpen szeretnék valami hasznos szolgálat címén ott tartózkodni, nem pedig csak mások nyakán élni. Nem is gondolkodom egyenlőre azon, hogy évekre kimenjek, hanem csak egy kicsit látogatóba, kicsit jobban megismerni az ottani embereket, és hogy a régi általános iskolai tanáraimnak írhassak onnan képeslapot, akik soha nem hitték el, hogy egyszer el jutok oda.

Szólj hozzá Te is!

1
ET, 2008. 02. 28. 10:22
válasz erre az üzenetre

Nagyon jó cikk! gratulálok!

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Park my Car
» játékajánló: Park my Car
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!