Az a bizonyos egyetemi élet

SZUBJEKT?V szerző: Adrienn | 7 hozzászólás

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért szeretek egyetemre járni. Nem lenne jobb dolgozni, és saját lábra állni? Sokszor elgondolkoztatott ez a kérdés engem is egy-egy ilyen beszélgetés után, de az elmúlt hetek tapasztalatai alapján azt mondom: az egyetemi élet pótolhatatlan.

cikkhez kapcsolódó kép

A vizsgaidőszak kellős közepén, egy tanulással telt éjszaka után, mint derült égből villámcsapás, kaptam egy állásajánlatot. Úgy voltam vele, hogy megnézzük mi lesz, kipróbáljuk, hogy megy a munka a tanulás mellett. A dolog úgy kezdődött, hogy az interjún megállapodtunk abban, hogy minden nap tiszteletemet teszem az irodában akár csak egy-két órára is. De az egyetem ettől függetlenül mindenek felett áll, hiszen első sorban egyetemista vagyok, nem munkás ember.

Eddig még elég szimpatikusnak tűnt az egész, szépen elhúzták az orrom előtt a mézesmadzagot. Amíg nem kezdődött el a szorgalmi időszak, addig egész jól megbarátkoztam azzal a gondolatmenettel, hogy most már én is a dolgozó nő kategóriájába tartozom.

De a héten újra elkezdődött a suli. Bementem órára, találkoztam a sok jófej ismerőssel, beszélgettünk, pletyiztünk, minden, ami ilyenkor kell. Aztán ők mondták, hogy menjünk el kávézni vagy ebédeljünk együtt, közben megvitatjuk a legújabb pletykákat, és az újonnan kialakult párocskákat is jól kibeszéljük. És itt jött az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy nem tudok velük tartani, mert mennem kell dolgozni. És amikor ez ki kellett mondanom, akkor fogalmazódott meg bennem az is, hogy nem. Nem akarok kimaradni az ilyen jó összejövetelekből azért, hogy bemenjek egy irodába a négy fal közé, és ismerkedjem a legújabb internetes játékokkal, mert unalmamban nincs jobb dolgom. Mennyivel jobb lenne gondoktól mentesen ülni a Spariban, együtt lenni a barátokkal és végignevetni az egész napot. Jönnének-mennének az ismerős arcok, kávét kortyolgatnánk, megbeszélnénk, hogy mikor hová megyünk bulizni, stb.

És ez az, ami egy egyetemistát boldoggá tesz. A felhőtlen lét, a kötöttségektől mentesség, a SZABADSÁG. Igen, így nagybetűvel! Nincs is jobb ennél. Még a nyár sem emlegethető egy lapon az egyetemi élet szorgalmi időszakával. Pontosan az a jó abban, hogy egyetemista az ember, hogy meghosszabbítja a középiskolás éveit még öttel. Vagyis öt év mínusz húsz hónap vizsgaidőszakkal. De ebben is van ám pozitívum, hiszen a vizsgák sikerességét is meg kell ünnepelni – minimum három héten keresztül!

Szóval én azt javaslom mindenkinek, hogy igenis járjon felsőoktatási intézménybe, de ne csak a képesítés megszerzése miatt, hanem éljen is a tanulás mellett!

Szólj hozzá Te is!

7
Geri, 2012. 09. 20. 22:26
válasz erre az üzenetre

Csatlakozok az előttem szólóhoz! Szerintem egy rakás **** az egyetemi élet. Sőt, az egész egyetem az. Bulizz, éld ki magad. Na ja, és ingyen szarnak az ölembe 20 korsó sört? Nevetséges, hogy mennyire nem érdekli a tanárokat a leadott tananyag érthetősége meg a diákok véleménye... Az meg még nevetségesebb amit tanítanak. Aranyat ígérnek nagy zsákkal. A zsák stimmel, csak a tartalom más. Észrevételem szerint az van oda az egyetemi életért nagy többségben akinek anyuci meg apuci tápolja a pénzt és nem tudta magát kellő módon kiélni középiskolás évei alatt. Életem egyik legrosszabb döntése volt hogy felsőoktatást választottam egy normális szakma helyett...

6
AudioTherapy, 2011. 05. 23. 16:14
válasz erre az üzenetre

Az egyetemi élet egy nagy kalap szar. Engem felvettek a cívisvárosba de most lépek le. Nagy semmittevés az egész. Lehet bulizni? Jah. Sokan addig csinálják hogy kiégnek a faszba. Semmi másból nem állnak a zh-k csak nyilvános puskázásból. És akkor erre verik magukat azok, akiknek 80-90% lett. Nevetséges. Én úgy döntöttem, lelépek ebből a kóterból és világot látok. Úgy, ahogyan öt évet el lehet pazarolni egy kemény fedeles toalettpapírért, úgy öt évig világot látni is lehet. Én ezt választom. Megnézem a világot, milyen is. Ti meg szopjátok a kávét papírpohárból meg örüljetek a sikeres zh-nak/vizsgának, miközben tudván tudjátok, hogy nem tudtok semmit. Ezt egy C típusú tárgy keretein belül (igen, ilyen szorgalmas és érdeklődő voltam) is elmondták. Amit az iskolában (általános, közép, felsőfokú) tanulsz, annak csak a 20% kell. Ennyit erről. Puskázz ezerrel, játszd meg, hogy minden rendben van és hogy tudod a dolgokat. Hitesd el magaddal, hogy egy becsületes és szorgalmas diák vagy. Hiszen a prof. is megengedi, nem figyel oda. Imitálja, hogy dogát javít vagy ilyesmi. A phd-s kutyái meg ugyanígy tesznek. Tiltják, büntetik azt, ami egyébként a valóságban az előadókon belül nyilvánosan zajlik. Szánalmas színjáték az egész.

5
mylo, 2010. 12. 08. 14:22
válasz erre az üzenetre

Na igen..ez a pozitív oldal....ha van háttér aki tudja ezt biztosítani!!!
De amikor nincs más lehetőséged,hogy eltartsd magad,hogy ki tudd fizetni a rezsit és a albipénzt,mivel koliba nem vetek fel....akkor muszáj azt mondanod ,hogy dolgoznod kell!
Hiába van az ösztöndíj, az nem elég,hogy eltartsd magad!

4
anonymus3, 2010. 01. 27. 17:48
válasz erre az üzenetre

Én abszolút egyet értek a cikk írójával!!! Az egyetmen lehet élni, a munka öl butít, nyomorba dönt!

3
anonymus, az első, 2008. 02. 21. 21:28
válasz erre az üzenetre

Ahogy látom, már anonymus sem lehet az ember egymagában...

Azt hiszem valami más nevet kell találnom...

2
anonymus, 2008. 02. 21. 20:40
válasz erre az üzenetre

A legjobb a friss párok előnyeinek a kidomborítása és a világmegváltó gondolatok megfogalmazása, egy-két sör elfogyasztása után polgár előtt.Utána pedig a nemiség és deviancia megvitatása az identitászavarral küzdők körében.

1
anonymus, 2008. 02. 21. 20:22
válasz erre az üzenetre

Az utolsó mondatod kicsit összekavarta az egész cikket.

Először is, élni a munka mellett is lehet, inkább csak a fent említett három dolog jön össze nehezen.

Másodszor, a szórakozás nem egyetemfüggő, és a barátok sem. Egy jó hely a találkozásra más emberekkel, de, ha valaki ezért jár egyetemre, az eléggé célt tévesztett...

Végül pedig, a szabadság sem egyetemfüggő, sőt...

Továbbá az egyetemet nem nevezném éppen a kötöttségektől mentes lét legtökéletesebb példájának.

Például egyetem nélkül még kötetlenebb az ember...

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Internetfüggő-e vagy? - teszttel

A monitor a legjobb barátod, és az egér a kedvenc háziállatod? Fákat i...

Nyelvvizsgázni dublőrrel vagy súgógéppel

"Nyelvvizsga sikeresen! Ha biztosra akar menni, vagy nincs elég i...

Érettségi 80 év késéssel

98 évesen, unokája biztatására szerezte meg az érettségit egy San Fran...

Tandíj, mindörökké

Egy életen át törleszeteni - akár ez is megtörténhet egy végzett orvos...

Tanuljatok mocskok! - érettségi 2006.

Ma reggel rendben elkezdődtek az érettségik, a diákok magyartudásokról...

Tovább, tovább – de hová, hogyan és miért?

A továbbtanulás nem egy egyszerű dolog. Sőt, kifejezetten bonyolult. Í...

Tanulási problémák

Felmérések szerint a gyerekek 10-15%-a küzd különféle tanulási problém...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Match a Hottie!
» játékajánló: Match a Hottie!
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!