Boldogság és bánat Koszovó felett

SZUBJEKT?V szerző: Biga | 0 hozzászólás

2008. Február 17-ével Szerbia kétmilliós albán kissebségének több évtizedes álma vált ténnyé. A független, szuverén és demokratikus Koszovó a világ legfiatalabb nemzete, büszke kikiáltói tiszteletet és csodálatot ébresztenek bennem. Különleges történelmi pillanat, új csillagkép került az égboltra. Egy új politikai konstelláció, mely a Földről szemlélve könnyen sejtethet aggasztó jövőt is.

cikkhez kapcsolódó kép

Már a kora reggeli órákban több tízezren zsúfolódtak össze Pristina utcáin. A függetlenségi nyilatkozat felolvasása után tűzijáték fénybe borult a táncoló és énekelő sokaság. A parlamenti üléstől a szerb képviselők távol maradtak, a szerb kissebség koszovói központjában Mitrovicában két kézigránátot hajítottak ENSZ épületre, Belgrádban a tömeg kővel dobálta be az amerikai nagykövetség ablakait, McDonald’s éttermet támadtak meg valamint ostrom alá vették a Szlovén nagykövetség épületét, ami most az ENSZ elnökségnek ad helyet. A szerb elnök, Vojislav Kostunica talmi államként definiálta a levált területet, melyet a nyugati világ katonai erővel hozott létre a nemzetközi törvények semmibevételével. Február 18-án szerb tüntetők felgyújtottak két ENSZ határállomást melynek következtében a KFOR lezárta a Szerbia felől Koszovóba tartó utakat és határátkelőket. Az éjjel újból gránátok robbantak és több ENSZ járművet felgyújtottak vagy használhatatlanná tettek. Kostunica az atrocitásokat egyetlen mondatban foglalta össze: „Lehet, hogy nem túl csinos, de jogos.”

Máris illegitim?

Az ENSZ Biztonsági Tanács már vasárnap este vész ülést hívott össze miután Oroszország felszólította az Egyesült Nemzeteket, hogy nyilvánítsák Koszovó kikiáltását illegitimnek. A háttérben a Putyin adminisztráció azon törekvése állhat, hogy Moszkvát szerb szövetségeseinek erős védelmezőjeként tüntesse fel mely újra készen áll az amerikai intézkedésekkel való konfrontálódásra. Az orosz parlamenti választások évében igen praktikus húzás a nemzeti büszkeség ily módon való élesztgetése. Egy olyan Európa mely egyre inkább az orosz olajra támaszkodik, elveszíti a független döntéshozatal képességét. A Biztonsági Tanácsban öt ország rendelkezik vétójoggal, ezek közül eddig három ismerte el az anyaországáról levált Koszovót. A kissebségi ügyekben kínosan érintett EU országok, mint Ciprus, Románia, Szlovákia és Spanyolország a balkáni fejleményekben olyan fenyegetést lát, mely precedens értékkel bírhat más etnikumok számára is.

Szerbia is a választási folyamat közepén áll. Január 20-án az ultra-nacionalista jelölt Tomislav Nikolic nyerte a legtöbb szavazatot a nyugatbarát Boris Tadic-al szemben. A független Koszovó a szerb közvéleményt még radikálisabban a szélsőséges döntések felé tereli. Nikolic, amennyiben ő kerül posztra, az összes diplomáciai kapcsolatot be szeretné fagyasztani Szerbia és az olyan országok között melyek elismerik Koszovó létezését. Ígéretet tett arra nézve is, hogy felkéri Oroszországot katonai objektumok létesítésére a koszovói határ mentén. Nikolic-nak közeli kapcsolata volt az emberiség ellen elkövetett háborús bűntettek ügyében elitélt korábbi szerb vezetéssel. A szerbek szemében Koszovó az ezer éves múlttal való kapcsolódás jelképe, Szerbia szíve és történelmének neuralgikus része. Fájdalmuk érthető, hazaszeretetüket a nemzetközi döntés egészségtelen nacionalizmusba hajszolja.

Koszovó

A csempészés és cigaretta országa

Koszovónak önálló ipara nincs, legfőbb beviteli forrása a cigaretta- és az üzemanyag-csempészet valamint a külföldön vendégmunkásként dolgozó koszovóiak hazahozott jövedelme. A lakosság 90%-a iszlám (szunnita) vallású, 88%-ban albán, a kissebséget szerbek, bosnyákok, cigányok és törökök alkotják. Fogyasztási cikkeinek 70%-át, és elektromos ellátásának egészét szerb források fedezik. Máról-holnapra egy esetleges szerb embargó könnyű célponttá tenné a területileg ötszörte kisebb újszülöttet. Ez esetben a helyzet hazai vonatkozásokban is elfajulhatna, mivel az EU válaszlépése a Magyarország alatt futó gázvezeték elzáratása lenne Szerbia irányába…

Összességében Koszovó politikailag, gazdaságilag és rendészetileg külföldi segítségre van utalva, a szakértői vélemények szerint gyakorlatilag nem jött létre önálló állam, Koszovó továbbra is protekturátus marad. Tekintettel a kikiáltás precedens értékére, az anyaország (Szerbia) teljes kizárására a döntéshozatalból, a térség lehetetlen gazdasági és etnikai instabilitására és végül az amerikai indiszkrécióra, Koszovó szükségtelen terheket rak a világpolitika hátára, veszélyesen megosztja, és lappangó feszültségeket erősít a nemzetközösségben.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó szavazás
Elismernéd-e Koszovót magyarként az ENSZ-ben?

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Travian
» játékajánló: Travian
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!