Drogok: lövésed sincs?!

SZUBJEKT?V szerző: Adrienn | 4 hozzászólás

A drogos sorozatunk első számában magáról a függőségről lesz szó; bemutatjuk, hogy mit is jelent az, hogy valaminek a rabjává válik egy ember.

cikkhez kapcsolódó kép

A Magyar Értelmező Kéziszótárban a függőség címszó alatt az alábbiakat találjuk: „függő, alárendelt viszony”. És ha belegondolunk, akkor tényleg arra a következtetésre jutunk, hogy a koffein, a drog, a nikotin alárendeltje az az ember, aki ezen szerek valamelyikével él. Először csak kipróbálja. Ez eddig nem baj. De amikor már azt veszi észre, hogy nem tudja letenni, és már nem ő irányít, onnantól kezdve beszélhetünk függőségről.
Drognak tekintünk minden olyan pszichoaktív anyagot, ami testi és/vagy lelki függőséget okoz. Ez pedig nem csak a kábítószer lehet, hanem a koffeint, a nikotint, az energiaitalokat vagy akár a munkát is ide sorolhatjuk. Súlyosabb esetekben ezek a dolgok halmozódnak. Nem szokatlan az olyan ember, aki munkamániás és utána minden nap iszik alkoholt is. Ez pedig már magával hordoz egy olyan fizikai kényszert is, amiről nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megszabadulni.
Természetesen a függőségeket magasan befolyásolja az adott ország kultúrája. Magyarországon az alkoholfogyasztás az elfogadott, míg Indiában pont ez van tiltva, és a drogok vannak legalizálva. De Afganisztánban is kötődik szokás a szerhez, mivel rituálévá vált náluk, hogy hasist szívnak a halottak tiszteletére.
Egy statisztika szerint évente ötven ember hal meg a kábítószer által, míg a cigaretta okozta tüdőrákban több, mint húszezer halottunk van egy évben. Ennek magyarázata lehet, hogy a nikotinnak több évtized kell ahhoz, hogy kifejtse halálos hatását, míg a szer sokkal gyorsabban gyilkolhat. Viszont nem minden fajtája lehet végzetes. Például a kender csak olyan esetben öl, ha szívbetegek használják. Ez az anyag mutatható ki a leghosszabb ideig (kb. egy hónap) a szervezetben. A legveszélyesebb a heroin: a heroinfüggőknek fokozatosan emelniük kell az adagjukat. Így egy idő után hatalmas mennyiséget juttatnak a szervezetükbe, és a kezdeti hatalmas örömérzet fokozatosan csökken.
A legismertebbek a diszkódrogok: a speed és az extasy. Ezek amfetaminok és a jókedvfaktorra hatnak. A speed leginkább a szellemi és a fizikai potenciát erősíti, ám csupán rövid ideig tart ez az erősödés.
Végezetül pedig egy elrettentő példa. Volt egy nő, aki eleinte csak a lágy drogokhoz nyúlt, majd egy idő után igen erős heroinfüggő lett. Terhessége alatt sem tudott „lejönni a szerről”, így abból a mennyiségből, amit magába juttatott, a magzat is kapott. A gyermek így jött világra. Hallás-, látás- és mozgássérültként kell leélnie az életét úgy, hogy nem ő választotta magának a drogot. Az édesanyja megtette helyette önnön érdekeit figyelembe véve.

Szólj hozzá Te is!

4
oláh ferenc, 2013. 03. 26. 15:19
válasz erre az üzenetre

én szerintem ugy a jó h a valaki kész van

3
Fetyák, 2008. 11. 30. 10:35
válasz erre az üzenetre

nem tudja valaki a metamfetamin receptjét????

2
király, 2008. 11. 15. 14:14
válasz erre az üzenetre

nem tudotk bogyot kénne

1
szakértő, 2007. 08. 28. 09:56
válasz erre az üzenetre

Kedves gyerekek!
Ne feledjétek, hogy az emberi szenvedést, lelki megkötözöttséget is paradox módon , de a "csúnya" drogokkal orvosoljuk. A drog jó! De csak szakavatott használattal élhetünk velük.
Gondoljatok az elektromosságra - veszélyes, de nélkülözhetetlen. Hasonlóképp van ez a drogokkal is.
Vannak nagyerejű, legális herbák - az emberi fejlődés kulcsai.

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Kapufa
» játékajánló: Kapufa
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!