Teherán és az atomholokauszt

SZUBJEKT?V szerző: Biga | 0 hozzászólás

„Ma, az iráni ember, az atomtechnika birtokosa. Azok, akik ezzel az emberrel akarnak tárgyalni, tudniuk kell, hogy milyen emberrel akarnak tárgyalni valójában. Ha néhányan azt hiszik, hogy még mindig tudnak vele tárgyalni a fenyegetés és az agresszió nyelvén, tudniuk kell, hogy keserű hibát követnek el. Ha ezt nem fogják fel most, akkor később felfogják, de akkor már túl késő lesz. És akkor megértik, hogy éber és büszke emberrel kerültek szembe.” Mahmud Ahmadinezsád

cikkhez kapcsolódó kép

A Teherántól délkeletre fekvő Garmsar falucskában született egy igazhívő és szerényen törtető kovács otthonában. Mahmud egy éves volt, amikor a család a vidéki élet nehézségeit hátrahagyva, a fűszer illatú és lassan lüktető Teheránba költözött. Irán fővárosa, a mullahok vigyázó szeme előtt, lustán heveredett a keleti modernizáció nászi ágyába, továbbtanulási lehetőséget adva ezzel, a szorgalmas és élénk fantáziájú ifjúnak. Mahmud a Technológiatudományi Egyetemen szerzett civilmérnöki végzettséget, majd doktori címet nyert közlekedésmérnöki szakterületen.

Már diák korában is aktív politikai tevékenységet folytatott, az 1979-es iráni túszdráma alatt, az egyetemi diákmozgalom központi választmányában meghatározó szerepet töltött be. Ezeknek a mélyen vallásos és érzelmileg a nemzetért elhivatott ex-tinédzserek körében született meg a Teheráni Amerikai Nagykövetség elfoglalásának ötlete. Ahmadinezsád visszakozott, ám nem az életét féltette, hanem nagyobban gondolkodott mint társai. Az ő elképzelése szerint először a Szovjet Nagykövetséget kellett volna felforgatni és irányítás alá venni, így arra kényszeríthetik az uralmon lévő Ayatollah kormányt, hogy tegye legitimmé az Amerikai kormányépület ellen elkövetendő támadást. Az ifjú stratéga egyébként célszerű ötletét elvetették, a művelet az első terv alapján zajlott le. A hajdani túszok és a nagykövet később egyértelműen úgy azonosították Mahmdot, mint a fogvatartók kulcsfiguráját, aki tevékenyen részt vett az agresszióban, az ezzel kapcsolatos CIA jelentések azonban ezt nem tudták bizonyítani.

2005 júniusában megnyerte az elnöki választásokat, így, Irán történetében először, nem papi személy tölti be a legfelsőbb civil vezetés elnöki posztját. Elnöksége első hónapjaiban, egy lelkes kitörés alkalmával Mr. Ahmadinejad azt a kijelentést tette, hogy „Izraelt letörli a térképről”. Fagyos nemzetközi visszhangot váltott ki az is, amikor nyilvánosságra hozta azt a véleményét, hogy a holokauszt csak egy globális hallucináció, egy mítosz. Ahmadinejad a legerősebb hang az iráni atom program támogatásában is. 2006 áprilisában bejelentette, hogy sikeresen urániumot finomítottak, ami az atomenergia előállítás egyik fontos lépcsője. Egy diákoknak és akadémistáknak tartott előadáson arról beszélt, hogy Irán státusza megváltozott, és a nemzetközi szférában már mint atomhatalom képes tárgyalni. A nyílt stílusú, megnyerő, nyugati kiállású politikus nyilvános beszédeit a nyugat feszült figyelme kíséri, a több százezres tömegek vérfagyasztó, „halál Izraelre” kántálása baljósan morajlik tova a földgömb felett, félelmet lopva még azok szívébe is, akik eddig kellően távol érezték magukat a Közel-Kelettől.

Ahmadinezsád beszéd / YouTube

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Skies of War
» játékajánló: Skies of War
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!