A drog és a tulipánok országa

SZUBJEKT?V szerző: Adrienn | 7 hozzászólás

A drog és a tulipánok őshazája pedig nem más, mint Hollandia. De tényleg igazak az országról alkotott és a köztudomásban benne lévő megállapítások? Most felrántjuk a leplet, és minden kiderül!

cikkhez kapcsolódó kép

Még tavasszal jártam Hollandiában, de igazán csak így négy hónap távlatából sikerült megértenem az országot. Illetve nem is az országot, hanem a benne élő embereket és kultúrájukat. És azt vonhatom le konklúzióként, hogy adott államon belül különböző kisebb kultúrákkal, normákkal és teljesen más felfogású lényekkel találkozhatunk.

Egy kis faluban laktam az Északi-tengertől tíz percre. A lakhelyem körülbelül három hosszabb utcácskából és egy templomból állt. Annak ellenére, hogy március közepét írtuk, kegyetlen hideg volt egész Hollandiában. De nem csak kint az utcákon, hanem bent a lakásokban is. Egyetlen egy szobában volt fűtés: ott, ahol a család a legtöbbet tartózkodott. Amikor beléptem a hálószobámba, azt hittem, hogy egy jégverembe érkeztem. De amikor reggel azt tapasztaltam, hogy még a fürdőszobában lévő radiátor is jéghideg… Akkor nagyon elborzadtam. (Ja, a hollandok egy héten kétszer fürdenek. No comment.)

Az étkezések többnyire édességhegyeket foglaltak magukban. Normál ételt egy nap egyszer esznek, azt is este. De az se semmi, hogy mire használják a mosogatógépet. Nem ám mosogatásra, mint ahogy az nálunk szokás. Édességekkel pakolják meg, és mindig onnan töltik fel készleteiket, amiket magukkal visznek.

Az iskolába a lányok szoknyában járnak. Na meg persze biciklin. A sulikban direkt van egy óriási hangár a kerékpárok számára. De aki messzebbről jön tanulni, az a full extrás iskolabusszal jár.

A legtöbb ember, akivel találkoztam mélyen vallásos, és teljes mértékben hitének megfelelően él. Amikor a családommal arról beszélgettem, hogy Hollandiát nálunk a drog mennyországának tekintik, furcsán néztek rám, és nem értették, hogy miről beszélek.

Ez volt északon. De amikor meglátogattuk Amszterdamot, úgy éreztem, mintha egy teljesen más országba kerültem volna.


Természetesen a főváros is tele volt folyókkal, kisebb tavakkal. Ez az egész vidékre jellemző, ebben nincs különbség. De az emberek mentalitását tekintve óriási eltérés tapasztalható. Vallásosságnak nyoma sincs, és a nők sem szoknyát viselnek. Itt már tényleg azt láttam, amiről az ország híres: fapapucsárusokat, tulipánboltokat, meleg párokat, akik az utcán csókolóznak és természetesen drogot. Ez utóbbi a külvárosban még annyira nyíltan nem jelenik meg, de a város belsejében egymást érik a ’Coffie Shop’-ként emlegetett üzletek. A kirakatok tele vannak füves cukorkákkal, sütikkel, kekszekkel, italokkal. Ha bemész valamelyikbe, minden további nélkül vehetsz ezek közül bármit. És a legszebb az egészben, hogy nem néznek meg ezért. Sőt, teljesen természetesnek veszik.

Ez így a legtöbb ember számára nagyon csábítóan hangzik. De ha végiggondoljuk, hogy miről is szól ez az egész, akkor talán picit formálódik a véleményünk. Biztos, hogy jó ez a túl nagy szabadság?

Szólj hozzá Te is!

7
Janó, 2012. 03. 02. 19:17
válasz erre az üzenetre

én is voltam hollandba 3 hónapot és én ott ismertem meg a drogot meg a dílereket

6
Wildmouse, 2009. 11. 05. 22:33
válasz erre az üzenetre

Szia!

5
77u7, 2009. 09. 19. 07:42
válasz erre az üzenetre

na ne

4
noname, 2009. 03. 01. 19:38
válasz erre az üzenetre

amit a kajákról írtál azt én is tapasztaltam... sült hús csokiöntettel, csokireszelék a vajaskenyérre, édességhegyek, gumicukor, keksz...főleg ezeket eszik. Mielőtt suliba mennek teletömik a táskájukat édességgel. nekem speciel minden étkezés közben hányingerem volt...Még szerencse, h lebiciklizik a fölös kalóriákat

3
Roli, 2009. 02. 28. 00:42
válasz erre az üzenetre

Magyarország se itt tartana ha úgy csinálná mint Hollandia!
Annyi a külömbség, hogy ott a caffe e shop ban megkapják mig itt a dealerekkel kell szarakodni!
De végülis attól függetlenül aki hozzá akar jutni sztem nagyon könnyen megtudja kapni!
Az emberek saját maguk döntik el, hogy mitakarnak csinálni és ezen semmilyen törvény nemfog változtatni! Tehát hiábais szigoritanak akármitis semmirese mennek vele mertez egy fogyóeszköz amire mindig is szüksége lessz nagyon sok embernek(fél világnak)! Ez annyira nem témábavágó deezt ide kellett irnom!
Saját véleményem szerint sokan leszarnák magasrol hollandiát ha nemlenne a kábítószer! Amugy szivesen laknék ott hiszen nehogymár megtiltsák nekem azt amit én szeretek! Ennyit erröl! peace

2
dani, 2006. 11. 24. 11:40
válasz erre az üzenetre

ez így igaz

1
ákos, 2006. 08. 29. 01:19
válasz erre az üzenetre

Kedves Adrienn !

Hollandia nagyon sok arcát mutatja egyszerre, amszterdamba özönlenek a túristák, vajon miért ?
nem a tulipán, meg a szélmalmok miatt...
a világban vannak fekete lyukak : Thaiföld, Las Vegas,
ibiza, stb....amszerdam.
a világgazdaságban termelődő pénzeket ki lehet mosni ezeken a helyeken. Ez van, sajnos. Beatrix királynő csak repi báb, szegény. Máshogy látom, mint Te.

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Rehabos sztárok - Sex, drugs, rock and roll!

Sex, drugs and rock and roll! - hangzott régen a szállóigévé lett hárm...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Motoros ügyességi
» játékajánló: Motoros ügyességi
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!