Adáshibák, avagy focivébé a tévében

SZUBJEKT?V szerző: Gyula | 8 hozzászólás

Magyarországon először fordul elő, hogy a labdarúgó világbajnokságot nem a közszolgálati televízió közvetíti. A vb előtt sokan tartottak a színvonaltalan közvetítéstől, s most, hogy lassan a véget érnek a küzdelmek, összegezzünk kicsit!

cikkhez kapcsolódó kép

A kereskedelmi csatorna megpróbált felkészülni, leszerződtette Hajdú B. Istvánt, az egyik legszínvonalasabb magyar kommentátort, s a stúdióban is olyan neves emberek ülnek, mint Bozsik Péter, vagy Bicskei Bertalan. Emellett megtalálható a magyar bajnokikról megszokott stáb, Léderer Ákossal, Kovács Kálmánnal, Világi Péterrel, Verebes Józseffel soraiban, és persze Kokó, akivel kapcsolatban aztán végképp nem érti az ember, mit keres a focivébén. Apropó, „vébé”. A stúdió ezzel a felirattal sűrűn díszített, s az ember elgondolkozik, ha a csatorna mondjuk amerikai jégkorongmeccseket is közvetítene, mi lenne a kiírás? Enécsel?

A közvetítések kicsit döcögve indultak, például az eredményjelző csak a második nap került fel a képernyőre, a himnuszokat pedig csak napokkal később láthatta a nagyérdemű.
A legtöbb kritika mégis a kommentátorokat éri, és az elégedetlenségnek van is alapja.

Miben is áll a rossz közvetítés? A legnagyobb probléma a folyamatos dumálás. Sokszor nem is a mérkőzésről, hanem labdaérintési statisztikákról, 20 évvel ezelőtti meccsekről folyik a diskurálás. Ha pedig beakad egy gól, a négyszer-ötszöri visszajátszás után a szakkommentátor rendre elmondja azt, amit a néző fél percen belül ötször is láthatott: „Igen, egy nagyon szép baloldali támadást láthattunk, a játékos felnézett, középre gurított, ott érkezett a csatártárs, aki egy jobbranéző csel után laposan lőtt középre”- nyilván fel kell világosítani a tudatlan nézőt, aki nem érti, amit lát...
Emellett óriási bakik is elhangzanak, Léderer egy egész meccsen keresztül más néven nevez egy játékost, Kovács Kálmán zavarában az 1996-ban elhunyt Mitterrand elnök köszöntését várja a francia csapat részére, s még sorolhatnánk. Persze, logikusnak tűnik az ötlet, ha kevesebbet beszélnének, nagyobb eséllyel szűrhetnék ki a butaságokat is.

A másik problémás terület a már említett stúdió, ahol a műsorvezetők, Héder Barna és Kokó hihetetlen felkészületlenségről tesznek bizonyságot. Héder például azután érdeklődik, hogy Beckham (szerinte egyébként „Bekhem” ) ezeket a csavart labdákat miért rúgja ilyen jól, illetve nehéz-e a kifutásokat végrehajtani a kapusnak. És láss csodát, a stúdió szakértői mindenre válaszolnak, legalább olyan felkészültek, mint Kovács, aki hallja, mit mondott a játékvezető, és tudja, mi volt a csatár „első szándéka” ami után „azt gondolta, hogy inkább beadja”.

A bajok fő oka leginkább a közszolgálati TV nélküli múlt. Jó pár magyar riporter nőtte ki magát színvonalas kommentátorrá az MTV-nél, s a vb közvetítőinek nagy részénél ez hiányzik. Másrészt valószínűleg egy közszolgálati csatornánál inkább a magas nézettség elérése az elsődleges szempont, mint a közönség színvonalas kiszolgálása...

Szólj hozzá Te is!

8
zsuzsy, 2006. 07. 24. 11:04
válasz erre az üzenetre

valaki szerezzen nekem zsuzsis graffitit Köszi

7
Gyula kis képe = avatarja Gyula (gyula), 2006. 07. 09. 10:27
válasz erre az üzenetre

Na, ha már a tegnapnál tartunk, Urbán magasan a legngyengébb "poénokat" sütögette, ráadásul hadar, meg beleröhög a saját dumájába. És ismét meghallotta, mit mondott a játékos a játékvezetőnek (biztos abszolúthallása van), emellett csodálatos képességgel ismei fel a nyilvánvalót. Javaslom Urbánt az MTA elnökének!

6
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2006. 07. 09. 09:12
válasz erre az üzenetre

Tegnap nem Léderer Ákos volt, hanem a normális kommentátor.
...leszerződtette Hajdú B. Istvánt, az egyik legszínvonalasabb magyar kommentátort...

5
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2006. 07. 08. 23:07
válasz erre az üzenetre

Én ma néztem a közvetítést és kifejezetten mókásnak találtam a kommentárokat! Sztem ti csak nem eléggé díjjazzátok a fa humort! csak hozzá kell szokni!

4
Andris, 2006. 07. 08. 13:26
válasz erre az üzenetre

Nagyon jó cikk! Teljes mértékben egyetértek.

3
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2006. 07. 06. 21:19
válasz erre az üzenetre

az MTV-nél ??? ott zene megy nem?

2
arékátnemkellbecézni kis képe = avatarja arékátnemkellbecézni (boszi), 2006. 07. 06. 15:28
válasz erre az üzenetre

Hát Léderer vmi iszonyat sztem is; egyedül a hajdú B. aki normálisan közvetíti a meccseket...
Legtöbbször legszívesebben én is levenném a hangot a közvetítésről mert télleg iszonyat színvonaltalan. Szerintem!

1
egy vb néző, 2006. 07. 06. 11:49
válasz erre az üzenetre

Ez az! Kokó, takarodj vissza a ringbe!

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Flash Strike
» játékajánló: Flash Strike
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!