Egy jó tanár legyen megértő és türelmes

SZUBJEKTÍV szerző: Timi | 0 hozzászólás

Óvodáskorom óta tanár szerettem volna lenni. Az idők folyamán ehhez a célomhoz mindig társult valami más szakma is, de ez a hivatás csaknem tíz éven át volt a középpontban. Mára a tanítás feledésbe merült, és előtérbe került a média, ám a szakma iránti szeretetem megmaradt.

cikkhez kapcsolódó kép

Több diákot és pedagógust is megkérdeztem arról, hogy milyen az ideális tanár. Egyáltalán van-e olyan, hogy ideális? A vélemények nagyon hasonlóak voltak. Egy tanár legyen jó fej, rendes, megértő, kedves, humoros – és még sorolhatnám, hogy milyen tulajdonságoknak kell teljesülniük ahhoz, hogy valaki megfeleljen ennek a „címnek”.

Amit a diákok elvárnak...

Berzsenyi Nóra, a kisnánai általános iskola 8. osztályos tanulója így nyilatkozott: egy tanár legyen kemény, ha a tanulásról van szó, ugyanakkor iskolán kívül, a szünetekben és kirándulásokon tudjon újra gyerekké válni.

Ivanics Orsolya, az egri Dobó István Gimnázium 10. osztályos diákja a következőképpen érvelt: a jó tanár nem beszél mellé, és nagyon fontos, hogy ne erőltesse a végletekig a tanulást. Dobó Tamara, aki az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Iskolájának 11. osztályába jár, főleg a fiatal tanárokat szereti, mert az idősebbek nem mindig tudják a fiatalokkal megtalálni a közös hangot. Tamara számára az ideális tanár képes úgy elmagyarázni az anyagot, hogy könnyedén érthető legyen, és lehet vele kompromisszumot kötni.

Ezek az elképzelések. Megint más dolog a valóság. Nem választhatjuk meg, hogy ki tanítson minket, de tehetünk azért, hogy minél sikeresebb legyen az együttműködés.

...és amit a tanárok gondolnak

Kíváncsi voltam, hogy egy tanár hogyan látja ezt a kérdést. Bódi Ottóné, Kati néni, a kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola tanára elmondta: a jó pedagógus többek között türelmes és megértő a gyerekekkel.

– Számomra nagyon fontos, hogy a diákokkal egyenrangú viszonyt alakítsak ki. Emellett arra is odafigyelek, hogy segítsem a gyerekek fejlődését, s a közös munka során sikereket érjünk el – vélekedett Kati néni. – Fontos a jó belső kapcsolat megteremtése a diákokkal, és a veleszületett adottságok is nagyban meghatározzák egy leendő oktató jövőjét – tette hozzá.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Újabb tanárbántalmazás: kicsavarták a kezét!

Egyre több botrány robban ki a diákok és tanárok viselkedésével kapcso...

Övék a legszebb + FOTÓVAL

Hónapokig tartott a szavazás, hogy kié a legszebb, de most végre kider...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Pulykalövő
» játékajánló: Pulykalövő
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld! szavazás 1-reszavazás 2-reszavazás 3-reszavazás 4-reszavazás 5-re
» tovább
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem © 2007 Minden jog fenntartva!