Túlélőkalauz a depihez

SZUBJEKTÍV szerző: Ditty | 0 hozzászólás

Ha rossz jegyet kaptál, válnak a szüleid, a legjobb barátnőd/haverod egy apróság miatt nem áll szóba veled, vagy csupán bal lábbal keltél fel reggel, akkor teljesen normális, hogy rossz a közérzeted és nem tudsz annyira koncentrálni, mint máskor.

cikkhez kapcsolódó kép

A depresszió sajnos mára már népbetegséggé nőtte ki magát a nagyobb országokban - léteznek enyhébb és durvább fokozatai. Egyesek szerint a depresszió fő oka a fényhiány - mégis vannak olyanok, akik tavasszal lesznek depisek, mert érzik az óriási különbséget a nyíló virágok ragyogása és a saját lelkük sötétsége között.

1. Megtörtént a baj...

Megbuktál matekból, szakítottál a barátoddal/ barátnőddel, ráadásul mostanában semmi nem jön össze... Ez elég nagy pech, de gondolj arra, hogy az ember életében szükség van mélypontokra ahhoz, hogy érezze a siker és a boldogság örömét.

Túlélő-tipp: Még van visszaút! Csak azért, mert az utóbbi időben semmi nem sikerült, még nem leszel halálosan depressziós! Szedd össze magad szépen, és lásd meg az élet apró örömeit!

2. A szakadék szélén

Gond akkor van, ha egy idő után - túl a sok pofonon - már azt hiszed, minden összeesküdött ellened. Már annak sem tudsz örülni, ha apró siker ér - hiszen e mögött is cselszövést sejtesz.

Túlélő-tipp: Még mindig ne add fel! Próbálj meg mosolygós, mindig vidám emberekkel barátkozni - hidd el, a kisugárzásukból majd rád is átragad egy kevés!

3. Segítsen már valaki!

Mindenkivel bunkó és szemtelen vagy, a tanárokkal pimaszkodsz, soha nem látható egy halvány mosoly sem az arcodon és úgy érzed, hogy szorongsz és félsz valamitől - azt viszont te magad sem tudnád megmondani, hogy mitől. Szép lassan a legtöbb embert elmarod magad mellől - hiszen senki nem szeret levert emberek közelében lenni...

Túlélő-tipp: Ahhoz, hogy "meggyógyulj", először is át kell értékelned mindent, ami az elmúlt időben történt veled. Találd meg az okot, és szüntesd meg a következményt - tudom, ez elsőre nagyon nehéznek tűnik, de hidd el, egy idő után rájössz, hogy valójában nincs is semmi bajod... Gondolj csak bele, a lelki betegségek többségét csak bebeszéli magának az ember - az életünk ugyanis olyan, amilyenné mi maguk tesszük.

4. Nahát, süt a nap!

Micsoda felfedezés! De képzeld, most újat mondok: a nap eddig is sütött - semmi nem változott körülötted, csupán te kezdtél újra kivirulni. Az emberek újra mosolyognak körülötted, a jegyeid is kezdenek javulni - és hosszú hetek után először szívből tudsz nevetni...

Túlélő-tipp: Valószínűleg megtanultad általános iskola 4. osztályában, hogy a múlt idő jele a "-t" és a "-tt" toldalékok. Ne félj őket használni! Merj beszélni róla - természetesen múlt időben! Hidd el, az, hogy tudatosan használod, sokat fog segíteni.

5. Újra a régi...

... nem leszel soha. A tapasztalatok, amiket megszereztél, nem vesznek el, ezért talán új ember lett belőled - de miért siratnád a régi énedet - valószínűleg nem véletlenül lettél az, aki vagy! Talán fura, hogy egyik napról a másikra megváltozott minden - de ennek örülnöd kell!

Túlélő-tipp: Tapasztalatokat gyűjtöttél - miért ne oszthatnád meg másokkal? Te túlélted, de nem vagy egyedül ezzel a problémával. Az érzés, hogy segíthetsz másokon, nagyon sokat jelent. Ha mást nem is tehetsz, menj oda egy osztálytársadhoz, és masszírozd meg a vállát, vagy csak mosolyogj rá minden rosszkedvű emberre a környezetedben - a mosoly éppúgy ragadós, mint a depi - így is hozzájárulsz ahhoz, hogy a világ egy kicsit szebb és jobb legyen!


Kapcsolódó linkek:
- Tanulási problémák
- Öröm, kín, szenvedés?

Fórum:
- Ma beszóloka...

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
A közgazdász
» játékajánló: A közgazdász
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!