Halottak napjához közel...

SZUBJEKT?V szerző: csajkovszkij | 0 hozzászólás

Temetés, búcsúzás, elmúlás, emlékezés. Miért kell emlékeznünk? Mi értelme a temetőbe járásnak? Miért kell búcsúzni? Ezek a kérdések merültek fel bennem, ahogy elgondolkodtam a halál és a temetés kapcsolatán...; mert ugye, ha nincs halál, nincs temetés, és nincs Halottak napja sem.

cikkhez kapcsolódó kép

Sosem szerettem a temetéseket. Viszolygok a mai napig a koporsó látványától, a feketeruhás emberektől, akik zsebkendőt markolászva zokognak, vagy megkeményedett arccal néznek a semmibe, mert minden könnyüket elsírták már, Azoktól is, akik kétszínűen részvétet akarnak színlelni gyűlölt embertársuk temetési szertartásán. A hideg futkos a hátamon, amikor közlik a búcsúzás alatt nyitott lesz a koporsó. Másra sem tudok gondolni, csak arra, hogy az az arc már nem annak az embernek az arca, akit ismerek. Rég eltávozott belőle a lélek, ami őt azzá tette, aki volt. Milyen dicstelen vége ez sok embernek.

Sosem szerettem búcsúzni. Nem is tudok búcsúzni. Nem értem, miért kell elmennie valakinek, ha csak kis időre is. Mongóliában az a szokás, hogy a távozónak csupán egy csókot adnak búcsúzóul, mert a másikat a visszatérésre tartogatják. Azt is tudom, hogy a búcsú az életünk része, és valahol egyetértek vele a lelkem mélyén, mert a változás viszi előrébb az embert.

Sosem gyűlöltem a halált. A halál az élet kezdete, és nem a vége, akár a mondabeli főnixmadár, aki hamvaiból éledt újra, hogy aztán előző önmagánál is fényesebben és hatalmasabban törhessen az ég kékje felé. Talán akkor élhetünk teljes életet, ha tudomásul vesszük a halál tényét, és nem okolunk senkit a bekövetkezte miatt, mert a halál tesz bennünket emberré.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Kapufa
» játékajánló: Kapufa
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!