Kiderült: hova tovább

SZUBJEKT?V szerző: Milo Noir | 0 hozzászólás

Ki-ki boldogan, ki-ki csalódottan vette tudomásul, hol és milyen úton folytatja tanulmányait. Valószínűsítem, sokak ültek körmüket rágva, kezüket tördelve számítógép előtt a felvi.hu oldalát böngészve, vagy kezükben a telefonnal, üzenetet várva; ugyanis ekkor ért véget hivatalosan a 2007-es érettségi és az azt követő hajtás és sok izgalom.

cikkhez kapcsolódó kép

Az eddigi adatok alapján idén a felvételizők 74 százalékának sikerült felsőoktatási intézménybe kerülnie, amely körülbelül 81 ezer leendő egyetemistát/főiskolást jelent. Természetesen az eddig is divatosnak számító egyetemek valamint főiskolák sorrendje nem változott: az ELTE több mint 7000, a pécsi, debreceni és szegedi 5000-6000 diákot fogad be idén is. Az ötödik helyet a Budapesti Gazdasági Főiskola foglalja el, 4800-as létszámmal.

A szakok népszerűségének aránya azonban kevés változáson mégis átesett: a statisztikák alapján népszerűbbek lettek az informatikai és műszaki képzések, viszont az eddigi „álomkarrierek” alapszakjaira – mint a bölcsészet vagy jog – kevesebben pályáztak; mindezt csak a ponthatárokon nem lehetett érezni, mivel azok a tavalyihoz hasonló szinten megmaradtak. Az ELTE Bölcsésztudományi Karán belül születtek a legmagasabb limitek, a keleti nyelvek és kultúrák, a germanisztika valamint a kommunikáció és médiatudomány alapszakokon a ponthatár a maximális 144 volt.
Jó hírül szolgálhat azonban sokaknak, hogy az adatok alapján nagyjából sikerült elérniük a kitűzött célt a szükséges pontszámok harmonizációját illetően – például a jogi és orvosi karokra a különböző egyetemeken nagyjából hasonló mennyiség volt a követelmény.

Talán idén sem okozott sokaknak meglepetést a magas pontszámokat igénylő szakok maximalizmusa, de remélhetőleg sokatoknak sikerült bejutni a választott egyetemek valamelyikére. A rossz hír viszont minden évben ugyanaz: nem sok esély van rá, hogy jövőre drasztikusan alább adnak igényeikből az egyetemek és főiskolák…

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Segítség a szóbeli érettségihez

Még a "hajrázó" típusú tanulóknak is lassan rá kell készülni...

Ma van a határidő a jelentkezésre

2008. február 15-én, péntek éjfélkor lejár az alapképzések és egységes...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Pulykalövő
» játékajánló: Pulykalövő
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!