Emo: Deviancia vagy ízlésficam?

SZUBJEKT?V szerző: csajkovszkij | 66 hozzászólás

Új irányzat uralkodott el a fiatalság körében, ez pedig az emo. Eddig - legalábbis az én generációm - maximum punk, rocker, diszkós, konzervatív, vagy alternatív lehetett. Most itt ez az új irányzat, és aki nincs tisztában az internetes illetve sms rövidítésekben, és a divat zenékkel, könnyen eltévedhet. Nevezhetnénk divatkatasztrófának, devianciának, vagy aminek akarjuk, de semmiképp sem becsülhetjük alá a jelentőségét.

cikkhez kapcsolódó kép

Számomra, egy Indexen közölt cikk elolvasásának első pillanatában kiderült, hogy ez az irányzat annyira nem is olyan új, hiszen már öt éve is létezett – ha nem régebben, még a Depeche Mode és a The Cure fénykorában. Én akkor ezt egyszerűen ízlésficamnak, vagy „öltözködni nem tudó emberek társaságának” neveztem, ami részben végül is valljuk be igaz, másrészt pedig csöppnyi konzervativizmusomnak is betudható – az eleganciát mindennél többre tartom. Az, hogy most ez nevet is kapott, és trenddé is vált, csak azt jelenti, hogy a XXI. század romlottabb a XX. századnál. Meg aztán a trenddé-válás sok-sok emót dühít, mert elmondásuk szerint, akik a divatból öltözködnek így, nem is tudják, hogy mit jelent igazán emónak lenni.

Aki nem tudná, milyen jellemzői vannak az emosoknak, itt és most felsorolnék egy párat:

#1:[/B] Az emoknak – szerintük – nincs neme. (Ergo: színtiszta biszexualitás, ami ugyan megduplázza az esélyeket a szombat esti randira – W. Allen után szabadon –, de egészségileg és erkölcsileg nem éppen tolerálható)

#2:[/B] Fontos az „egyenruha” és a smink, ami minden esetben kizárólag fekete, vagy minden olyan szín és kiegészítő, ami tudtul adja egy másiknak, hogy milyen irányzatot követ. (Ez az állatvilágban is megtalálható)

#3: Érzékenység. (Az érzékenység a „Sz*r az élet”-kifejezésben nyilvánul meg, de ezt már eddig is ismertük, legalábbis azok, akik szorgalmasan olvasgatják a falfirkákat)

#4: Passzív lázadás (ez végül is várható volt, már csak az előző 3 pontot figyelembe véve)

#5: Filozofálás az élet dolgairól (ezt a történelem filozófusai már mind megtették a századok során, de nem feltétlenül a rossz oldalát látták meg, hanem a szépet is meglelték benne; Heidegger például még írt is róla)

#6: Nem eszik állatot, tehát vegetáriánus (ehhez sok mindent hozzá tudnék fűzni, de csak egy idézet: „A legjobb barátom vegetáriánus volt; teljesen az öngyilkosságáig)

#7: Öngyilkosság… minél többször, minél sikertelenebbül… (elvégre a figyelemfelkeltés és a lázadás a lényeg)

A mostani irányzat alapjait én Japánból eredeztetném, ahol sikknek számított és számít az öngyilkosság – ezzel csak akkor van gond, ha véletlenül sikerül. Megjegyzem, az öngyilkosságot nem csak azért nem ajánlom senkinek, mert a kereszténység elzárkózik tőle, hanem azért, mert hiába a búcsúlevél, úgyis félreértik az eredeti okát – az már más kérdés, hogy az öngyilkosok nem valaki miatt követik el azt, amit, hanem azért, mert azt a bizonyos valakit nem képesek megölni. Másrészt meg, ha minden emós öngyilkos lenne, kihalnának az irányzat követői, mint az a korai keresztény irányzat, ami elvetendő dolognak tartotta a gyereknemzést. A katolikus egyház nem üldözte az irányzat követőit, mivel azok nemes egyszerűséggel kihaltak. Lehet, hogy az „emo-probléma” kezelésénél is ugyanezt a megoldást kéne választanunk?

Szólj hozzá Te is!

6
CORE, 2007. 02. 17. 13:02
válasz erre az üzenetre

Ha "ezt a sítílust választották", akkor MÁR nem lehetnek normálisak. Kérdés, te mit értesz normális alatt. Ha arra gondolsz, hogy ők még nem lettek öngyilkosok, akkor ezt tényleg pozitívan értékelhetjük, csak hát elég sovány kis erény az ilyen...

válasz a(z) 5. üzenetre
5
andy, 2007. 02. 17. 10:13
válasz erre az üzenetre

szerintem meg tok jou. nemtom mi a baj vele... es ismerek sok olyan 18 even felulieket, akik ezt a stilust valasztottak es tok normalisak.... szoval....

4
vendéges, 2007. 02. 16. 22:02
válasz erre az üzenetre

cure az szar de Depeche Mode isten,imádom

3
Baptist, 2007. 02. 16. 15:42
válasz erre az üzenetre

Hja, ez így van de nyugtassatok meg, hogy ez csak a 18 éven aluliakat sújtja, és ők is a tévéből szedték. Hasonló esethez ide klikkelj és láthatod mire gondolok

Remélem leszoknak róla mielőtt belehalnak...

2
a cikk írója, 2007. 02. 15. 10:18
válasz erre az üzenetre

az alterral nincs gond, csak az emóval.

válasz a(z) 1. üzenetre
1
Zsuzsi, 2007. 02. 14. 18:00
válasz erre az üzenetre

Jó cikk és teljesen egyetértek

az öltözködéssel mondjuk semmi bajom én is altrnatívan öltözködöm de az egész hercehurcával meg művilágfájdalomban akad némi kivetnivaló...gratula

« előző1 2 3 4 következő »
kapcsolodó cikkek

Pózoló tinilányok és önjelölt modellek az IWIW-en

Ha nem vagy profi fotós vagy netán paparazzó, akkor valószínűleg nem h...

Tokio Hotel, pénz, meg a jófej fater

"Ma már semmi sem a régi..." - halljuk ezt nap mint nap az e...

kapcsolodó szavazás
Emós vagy-e?

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mad Monday
» játékajánló: Mad Monday
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!