Emo: Deviancia vagy ízlésficam?

SZUBJEKT?V szerző: csajkovszkij | 66 hozzászólás

Új irányzat uralkodott el a fiatalság körében, ez pedig az emo. Eddig - legalábbis az én generációm - maximum punk, rocker, diszkós, konzervatív, vagy alternatív lehetett. Most itt ez az új irányzat, és aki nincs tisztában az internetes illetve sms rövidítésekben, és a divat zenékkel, könnyen eltévedhet. Nevezhetnénk divatkatasztrófának, devianciának, vagy aminek akarjuk, de semmiképp sem becsülhetjük alá a jelentőségét.

cikkhez kapcsolódó kép

Számomra, egy Indexen közölt cikk elolvasásának első pillanatában kiderült, hogy ez az irányzat annyira nem is olyan új, hiszen már öt éve is létezett – ha nem régebben, még a Depeche Mode és a The Cure fénykorában. Én akkor ezt egyszerűen ízlésficamnak, vagy „öltözködni nem tudó emberek társaságának” neveztem, ami részben végül is valljuk be igaz, másrészt pedig csöppnyi konzervativizmusomnak is betudható – az eleganciát mindennél többre tartom. Az, hogy most ez nevet is kapott, és trenddé is vált, csak azt jelenti, hogy a XXI. század romlottabb a XX. századnál. Meg aztán a trenddé-válás sok-sok emót dühít, mert elmondásuk szerint, akik a divatból öltözködnek így, nem is tudják, hogy mit jelent igazán emónak lenni.

Aki nem tudná, milyen jellemzői vannak az emosoknak, itt és most felsorolnék egy párat:

#1:[/B] Az emoknak – szerintük – nincs neme. (Ergo: színtiszta biszexualitás, ami ugyan megduplázza az esélyeket a szombat esti randira – W. Allen után szabadon –, de egészségileg és erkölcsileg nem éppen tolerálható)

#2:[/B] Fontos az „egyenruha” és a smink, ami minden esetben kizárólag fekete, vagy minden olyan szín és kiegészítő, ami tudtul adja egy másiknak, hogy milyen irányzatot követ. (Ez az állatvilágban is megtalálható)

#3: Érzékenység. (Az érzékenység a „Sz*r az élet”-kifejezésben nyilvánul meg, de ezt már eddig is ismertük, legalábbis azok, akik szorgalmasan olvasgatják a falfirkákat)

#4: Passzív lázadás (ez végül is várható volt, már csak az előző 3 pontot figyelembe véve)

#5: Filozofálás az élet dolgairól (ezt a történelem filozófusai már mind megtették a századok során, de nem feltétlenül a rossz oldalát látták meg, hanem a szépet is meglelték benne; Heidegger például még írt is róla)

#6: Nem eszik állatot, tehát vegetáriánus (ehhez sok mindent hozzá tudnék fűzni, de csak egy idézet: „A legjobb barátom vegetáriánus volt; teljesen az öngyilkosságáig)

#7: Öngyilkosság… minél többször, minél sikertelenebbül… (elvégre a figyelemfelkeltés és a lázadás a lényeg)

A mostani irányzat alapjait én Japánból eredeztetném, ahol sikknek számított és számít az öngyilkosság – ezzel csak akkor van gond, ha véletlenül sikerül. Megjegyzem, az öngyilkosságot nem csak azért nem ajánlom senkinek, mert a kereszténység elzárkózik tőle, hanem azért, mert hiába a búcsúlevél, úgyis félreértik az eredeti okát – az már más kérdés, hogy az öngyilkosok nem valaki miatt követik el azt, amit, hanem azért, mert azt a bizonyos valakit nem képesek megölni. Másrészt meg, ha minden emós öngyilkos lenne, kihalnának az irányzat követői, mint az a korai keresztény irányzat, ami elvetendő dolognak tartotta a gyereknemzést. A katolikus egyház nem üldözte az irányzat követőit, mivel azok nemes egyszerűséggel kihaltak. Lehet, hogy az „emo-probléma” kezelésénél is ugyanezt a megoldást kéne választanunk?

Szólj hozzá Te is!

26
Nocsi kis képe = avatarja Nocsi (nocsi), 2007. 04. 17. 09:57
válasz erre az üzenetre

És a vegánok semmilyen állati terméket nem esznek meg, a lakto-ovo vegetáriánusok csak húst nem, tejet-tojást igen, a mikrobiotikus vagy milyen vegetáriánusok szinte csak gabonát esznek, a home-vegetáriánusok pedig alkalmi húsevők.

25
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 04. 17. 08:43
válasz erre az üzenetre

a pontosítás kedvéért: a vegetáriánusok nem eszik meg az állatokat, a vegák ezentúl nem használnak olyan kozmetikumot, amit állatokon teszteltek.

válasz a(z) 21. üzenetre
24
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 04. 17. 08:39
válasz erre az üzenetre

természetesen a skatulyáktól nem vagyunk mentesek, és az emóban a nem az öltözködéssel vannak a gondok, hanem a szellemi résszel (természetesen a divat-emók ezt nem veszik át, csak a menő fekete cuccokat). mellesleg meg egy bölcs ember azt mondta, hogy nem a ruha teszi az embert, hanem az ember teszi a ruhát. az még egy érdekes kérdés lenne, hogy miért van szüksége valakinek arra, hogy emónak nézzék... (tudom, ez elég Freud-os volt, és csavart, de megéri, hogy elgondolkozzunk rajta)

válasz a(z) 19. üzenetre
23
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 04. 17. 08:32
válasz erre az üzenetre

a korlátoktól nem kell félni, és gyűlölni sem kell őket. az persze más, ha mások szabnak neked korlátokat, mert az már a ketrec-effektus - ennek persze senki sem örül. érdekes viszont, ha a gyereknevelésben alakalmazod a határokat (pl. ha nem csinálta meg a háziját, akkor sem ma, sem legközelebb nem mehet el a barátaival lógni a térre). az embernek magának kell egy idő után felállítani a korlátait, ameddig elmehet a jóízlés határain belül. ha tudod, meddig mehetsz el, bátran feszegetheted a kereteidet

válasz a(z) 12. üzenetre
22
Nocsi kis képe = avatarja Nocsi (nocsi), 2007. 03. 11. 21:36
válasz erre az üzenetre

Bocs.

21
Nocsi kis képe = avatarja Nocsi (nocsi), 2007. 03. 11. 21:35
válasz erre az üzenetre

Minden Ok, de a vegákat nem kéne szidni. Én is az vagyok, és mégsem vagyok sem emo, sem öngyilkos OKÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ??????????????????????????? Most ideges lettem ettöl a hülye beszólásodtól. OKÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ????????????????????????? Fölfogtad???????????????????????????????????? remélem

20
andy, 2007. 03. 10. 15:25
válasz erre az üzenetre

Igazad van Flash HAJRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

19
, 2007. 03. 05. 16:17
válasz erre az üzenetre

Nah én csak annyit fűznék hozzá hogy:
1#. Szintem elég lehuztad az emo stilust amit én nme tok megitélni mert nme naon ismerek emosokat de az tény h aki azért lesz emo mer divat az gyöker

2#. De szitnem azért ugyanugy leeht jo ez az életérzés is

3#. Az az én nagy bajom h én telejsen eredetien öltözködnék nem követek egy stilust se se zenében se sehol DE bármit vezsel fel már besorolnak vhova mer annyi ROHADT kategoria van h nme lehet eredetinek lenni.......

18
andy, 2007. 03. 05. 14:48
válasz erre az üzenetre

Figyelj! nem akarok beleszolni az okoskodasodba, de ha HALADNAL A KORRAL, tudnad hogy most 21. szazad van!!!!!!!!!!
ha ezt nem vetted eszre akkor hogy akarsz ilyenbe beleszolni???????????? hehe

válasz a(z) 10. üzenetre
17
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 02. 22. 14:21
válasz erre az üzenetre

Ha nem hiszel nekem, olvasd el a cikket, aminek ihletésére ezt a cikket írtam, íme a link:
http://index.hu/kultur/eletmod/emo071011/
A másik meg, hogy ha ilyen ingerülten reagolsz, az nem árul el sok jót (az ingerültségre a nagybetűkből következtetek )
Harmadrészt: ne feledd, hogy ahány ház, annyi szokás, így emósból is van annyi fajta, mint a nyű.

válasz a(z) 14. üzenetre
16
CORE, 2007. 02. 21. 19:29
válasz erre az üzenetre

Világos. A valahova tartozás vágya is abból fakad, hogy legyél valaki. Ez mindenkiben megvan, nem feltétlenül rossz dolog, de lehet jól és kevésbé jól megvalósítani. Az EMo szerintem egy eléggé extrém módja ennek...

válasz a(z) 15. üzenetre
15
ephesos, 2007. 02. 21. 19:05
válasz erre az üzenetre

Hogy honnan indult az EMO? - nézd meg a Holló c. filmet.
Selihiu... korlátok minden ember esetében léteznek. A kérdés: mihez tartod magad? Mert ha bizonyos korlátokat nem tart be valaki, az igenis sérült lesz. Na nem úgy, hogy messziről látszik - az majd csak úgy kiderül.
CORE... a stílusok lényege sokkal inkább az a vágy, hogy tartozz valahová. Nem szükséges, de kamaszkorban szinte megkerülhetetlen.

14
Butterfly Suicide, 2007. 02. 20. 20:04
válasz erre az üzenetre

KHM...1. SAJNOS VALAHONNAN elindultak a "bulvár" stílusu nemlétező ítéletek erre az életfelfogásra...KI MONDTA H AKI EMOS AZ VEGA...KIMONDTA H AKI EMOS AZ ÖNGYILKOS AKAR LENNI...NEM A 100% ban depresszív életfelfogás a lényeg, inkább a melankólia...NEM az lesz az ímó kölök aki aztmondja "szar az élet"...SaJNOS MAGYARORSZÁGON az egész központja az internet...EZÉRT SOKAN A HÜLYESÉGEKBÖL DIVATBÓL KÖVETIK az egészet ROBOTIASAN (még véletenül se EMOS zenéket hallgatva)"kényszerből" elkezd my chemical Romance-t hallgatni...WALES ben angliában vannak összetartó csoportok akik NEM a "cunci emocuccos" miatt teszi hanem más okokból ez tapasztalat mert A CARDIFF-i Hardcore-emocore-os kölykök teljesen mássak...ÉN IS ODA TARTOZTAM,ÉS NAGYON HIÁNYOZNAK MERT ŐK IGAZI EMOsok és barátok voltak...és nem azzzal töltik a napjukat h az interneten negyven szájton hirdetik magukat...

13
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 02. 20. 16:28
válasz erre az üzenetre

Maga a stílus engem is a Japánból indult vonalra emlékeztet, de ennek a gyökerei abszolút amerikai és európai, amint azt a cikkben is említettem.
Miért követsz egy stílust, miért majmolsz másokat, ha te magad egyedi is lehetsz? A globalizálásnak az uniformizálás az egyik eszköze, és ahhoz, hogy egyéniségek maradjunk, nem szabad hagynunk, hogy egyenruhába bujtassanak bennünket. Számomra egy stílus ilyen mértékű követése az egyéniség veszélyben létét jelenti. De biztos én vagyok vaskalapos.
És szeretem borzolni a kedélyeket.

válasz a(z) 12. üzenetre
12
Selihiu, 2007. 02. 20. 16:12
válasz erre az üzenetre

Úgy látom, jól felkavartad az érzelmeket ezzel a témával.
Amúgy szerintem követni egy stílust kétféleképpen lehet: csak trendként, hogy úgy öltözködsz, mint ők, de egyébként nem követed az irányzatot, és szívvel, amikor tényleg emósnak is érzed magad.
A véleményem az ilyen kissé önpusztító stílusokról még mindig ugyanaz: az életed a tied, azt csinálsz vele, amit akarsz, de vigyázz, hogy ha esetleg „félre lépsz” akkor azzal a környezetednek is fájdalmat okozhatsz. Csak ezt kell figyelemben tartani.
Egyébként erről a cikkről eszembe jutott egy régebbi beszélgetésem az egyik középkorú felnőtt ismerősömmel. /bár ott a hardrockerekről volt szó, de aztán áttértünk minden modern irányzat megvitatására/
Szvl szó, mi szó az ő véleménye szerint, nem volna szabad hagyni, hogy ennyire szélsőséges utakon járjanak a fiatalok, mert az ilyenekből sérült felnőttek lesznek.
Szerintem viszont pont akkor sérül valaki, ha korlátok közé szorítják, ahelyett, hogy hagynák saját személyiségének tükrében kibontakozni.
Persze mindig vannak határok, de azt mindenki döntse el maga, hogy meddig megy el…
És még egy utolsó szó… számomra az emo kísértetiesen hasonlít a jrockra/ visual kei keményebb stílusára… lsd. Dir en Grey Shinya vagy Toshiya


11
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 02. 18. 13:59
válasz erre az üzenetre

egy emós nem lehet emós a 12 pont betartása nélkül... akkor ő nem emós, csak divat-emós... vagy hogy van ez???

válasz a(z) 7. üzenetre
10
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 02. 18. 13:58
válasz erre az üzenetre

A 20. században egy irányzatot nehéz lenne nem a TV-ből szedni... tekintve, hogy az a legnagyobb képi felülete és médiuma (nem jós, hanem a média egyik színtere... ugyebár...)

válasz a(z) 3. üzenetre
9
CORE, 2007. 02. 18. 13:01
válasz erre az üzenetre

És mondd, mi tetszik a stílusban? Miért szükséges egyáltalán, hogy az ember bizonyos stílus képviselőjévé váljon? Természetesen a te dolgod, mit gondolsz erről, de pszichológiailag az összes ilyen stílus-ragaszkodás személyiség-zavarból ered. Az összes stílus lényege, hogy legyél feltűnő, különböző, hogy vegye észre mindenki, hogy te más vagy! Tehát feltűnési ingereken alapul. És ez ugyanígy az összes stílusra vonatkozik.

válasz a(z) 7. üzenetre
8
Noémi, 2007. 02. 17. 19:41
válasz erre az üzenetre

Szerintem is jó lett a cikk, elég kifejező!!!

"kamaszos hóbort"-nak tartom! Na meg nagyzolásnak, feltűnési vágynak! Mindezzel csak lelki bizonytalanságukra utalnak! A "hú de depressziós" szöveggel meg .....
Talán körülnézhetnének, hogy van náluk rosszabb helyzetben élő ember, fiatal is!!!!

7
andy, 2007. 02. 17. 18:59
válasz erre az üzenetre

Emosok, de nem ongyilkosak, es nem vagdossak a kezuket. es hogy tisztazzuk, en nem vagyok emos, de tetszik a stilus.

válasz a(z) 6. üzenetre
« előző1 2 3 4 következő »
kapcsolodó cikkek

Pózoló tinilányok és önjelölt modellek az IWIW-en

Ha nem vagy profi fotós vagy netán paparazzó, akkor valószínűleg nem h...

Tokio Hotel, pénz, meg a jófej fater

"Ma már semmi sem a régi..." - halljuk ezt nap mint nap az e...

kapcsolodó szavazás
Emós vagy-e?

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Motoros ügyességi
» játékajánló: Motoros ügyességi
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!