Hello tourist: Jeruzsálem, az aranyváros (2.)

SZUBJEKT?V szerző: Tatai Gábor | 4 hozzászólás

Mindent látni akartam, és hirtelen nagyon rövid időnek tűnt a rendelkezésemre álló két szűk hónap. Tekintettel arra, hogy a Fajr 5-ös rakéta hatótávolsága kétszáz kilométer, északra semmiképp sem utazhattam.

cikkhez kapcsolódó kép

Elalvás előtt még a tetőteraszon hitetlenkedtem, narancsszín felhőpamacsok suhantak a tenger felől a kelő hold alatt. Előttem, a domb mögött Betlehem terült el, ami ma lezárt, palesztin övezet. A reggeli mellett kiderült, hogy az éjjel nem tűzijáték hangját hallottam az ágyamban forgolódva... Teltek a hetek. Szerdánként hajnalban a Sionra mentünk imádkozni egy német barátommal. A délelőttjeim munkával teltek a ház körül, délutánonként magányos portyákra indultam az óvárosba.

Gyorsan rájöttem, miért hívják Jeruzsálemet az Aranyvárosnak. Minden épülete és fala drága júdeai mészkőből épült, melyen a lemenő nap fénye hihetetlen tisztán derengett vissza. A siratófal tövében az ortodox rabbik barátságosan üdvözölték bennem az idegent, az arab bazárokban mindig kiderült, hogy a kereskedőnek magyar barátnője van, úgy hogy ne sértsem meg azzal, hogy nem fizetem ki rendesen a portékáját. Az első hónap után sutba dobtam az útikönyvemet és a magam számára felskiccelt térképeimet, egyre magabiztosabban mozogtam. Mindenhol szorgalmasan mutogattam az útlevelem az Izraeli Védelmi Erőnek, akiket prímán fel lehetett bosszantani azzal, ha a zsebemet még az átlagosnál is jobban teletömködtem szeméttel. Ilyenkor precíz türelemmel és gyomorral hajtogatták szét a zsebkendőimet, csokispapír galacsinjaimat, lapozták át könyveimet és öntögették ki a gyufáskatújáimat.

Gyakran megfordultam a Kidron-völgyben. Ide fogja a Messiás összegyűjteni a föld nemzeteit, hogy amikor Jeruzsálem fölött utoljára megy le a Nap, ítéletet mondhasson felettük. Itt még sokan fognak sírni, itt még egyszer megelevenednek a halottak. Kicsit feljebb, az arab temető árnyékában sötétlik a befalazott aranykapu, melyen keresztül a júdeai oroszlán újból bevonul a városba. Itt különösen sokat üldögéltem, és sirdogáltam Zakariás könyvét olvasgatva, akinek a kriptája szintén a keleti fal mögött található. Augusztus elején beállt a tűzszünet, és nekem megnyílt az utam Galilea felé. Két napot töltöttem a rommá lőtt Tiberiasban. Esténként a Genezáreti tó partján átugráltuk a kerítéseket, nagyokat mártóztunk, majd kiültünk a dokkokra és elmerengtünk a túlparti Golán-fennsík sorsán és alkonyán.

Itt Izraelben az igazság darabokra szakadt, és milliónyi különböző valóság képében tengeti mindennapjait. A közel-keleti konfliktus megoldhatatlan, és semmi köze a politikához. A megoldás sem Genfből, hanem Názáretből fog majd eljönni...

Galileából hazatérve az utolsó heteket izraeli barátaimmal töltöttem. Hangos rapzenét hallgatnak, élnek-halnak a kosárlabdáért, és az éjszakai grund focizások alkalmával mindig megállapították, hogy Puskás Öcsihez az égvilágon semmi közöm nincsen. Az utolsó Shabbatomat a pásztoromnál, Ruvennél töltöttem En-Keremben. A meggyújtott menóra ünnepi fénye nagy jókedvemre egy tégely Erős Pistán csillant vissza. Vacsora után búcsúimát mondtak az álomittas nyaram felett, megáldottak, és biztosítottak róla, hogy visszavárnak. Így hagytam el a Szövetség városát, a Júdeai dombok tábortölgyligeteit és Kumrán kísértetjárta szikla üregeit. A kipámat csak a Ferihegyen vettem le. „Shalom aba!” - köszöntem apámnak. „Isten hozott itthon” – felelte mosolyogva. Igen, valóban Ő.

Kapcsolódó írások:
- Hello tourist: Jeruzsálem, az aranyváros (1.)

Szólj hozzá Te is!

4
Pumuklee, 2007. 02. 13. 20:13
válasz erre az üzenetre

Drága Gáborom!

elolvastam midneét alkotásod és egyszerűen imádom! nagy dolog hogy valamit elolvasok, de ezt elolvastam és élveztem és nem bánmtam meg, szva ne húzd le magad a csacsiságaiddal mert kitekerm azt a kurta nyakad! na pusszantás!

3
M@Tt, 2007. 02. 06. 21:05
válasz erre az üzenetre

Elolvastam, kicsit most gombóc van torkomban. Azt hiszem sokat hallottam és tudok, most mégis úgy érzem, hogy semmit se. Terv az van barátom és nem is kicsi.

Nem gratulálok, több ez mint ügyes, szerintem inkább köszönöm.

Áron: Nem ez a lényeg, hidd el nekem!

M@Tt

2
Áron, 2007. 01. 30. 11:29
válasz erre az üzenetre

Te most keresztény vagy zsidó vallású vagy??????? Erre sehogy sem jöttem rá!!!!!!!!!!

De nagyon büszke vok rád, és irigyellek, hogy ljutottál a szent városba!!!!!!!

1
hugi, 2007. 01. 29. 17:40
válasz erre az üzenetre

nagyon kenyéééér! büszke vagyok rád!

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Motoros ügyességi
» játékajánló: Motoros ügyességi
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!