Megszűnnek a csillagok?

SZUBJEKT?V szerző: Lilu | 1 hozzászólás

A romantikus "kifekszünk a rétre és nézzük a csillagokat" időknek vége a lámpák feltalálása óta. Kicsit csökken a romantikus érzet, de nem baj, mert mi nagyok és erősek vagyunk. Olyannyira igaz ez, hogy egy űrből készített éjjeli térképen tisztán kivehetőek a világ nagyvárosai, de még a főbb útvonalai is a fényforrások miatt. Pl.: Budapest kilencszer fényesebb a természetesnél (és már az 1.1-szeres érték is zavarja az űr vizsgálatát).

cikkhez kapcsolódó kép

Csak nehogy valaki reménykedni kezdjen! Ettől még nem találnak ide hamarabb a kedves, kül-Földre szakadt UFO társaink. Bár lehet, hogy én tévedek. Mindenesetre legyünk tisztába a céljainkkal.

Nem az a fő baj, hogy ők látnak bennünket, és nem is az, hogy mi nem látjuk a csillagokat. Hisz' ennél sokkal nagyobb gondjai is lehetnek az embernek (tudom, szinte elképzelhetetlen, de mégis igaz). Az egyre súlyosbodó fényszennyezésnek más következményei is vannak. Ezek közül csak az egyik a „csillagprobléma”, melynek oka a túl sok világűr felé irányuló fénykibocsátás, aminek nagy része visszaverődik a földre a levegő párája, porszemei által. Így nő a háttérfényesség, ami által alig, vagy egyáltalán nem láthatóak a távoli és kevésbé fényes csillagok.

Talán feltűnőbb az utcai világítás okozta kellemetlenség. Például mikor kocsival utazunk, és az utcai lámpa a szemünkbe világít. Mi még el tudunk fordulni, de a vezetőnek nagyon „ciki”. Csak másfelől kell annyi fény, ami láthatóvá teszi az útjelző táblákat vagy figyelmeztető jelzéseket. Az ablakon bejutó utcai világítás is zavaró. Főleg a villódzó reklámok, amikor aludnál. Persze ott a sötétítő függöny vagy redőny/reluxa, de nem lehetne tenni ez ellen valamit? Mi még a jobbik helyzetben vagyunk. A Föld állatvilága nem a XXI. századra termett. Mit tehet szegény teknőc, aki éjszaka kelt ki a floridai homokból és látta a fényeket a közelben? Hát elindul feléjük. Pontosan a parti szállodák felé a tenger helyett. Mind elpusztultak. És rajtuk kívül még sok állatfajnak létkérdés az „éjszaka-nappal életmód” megtartása.

Mi a tényleges megoldás? Természetesen nem az, hogy ezentúl nem világítunk. (Bár az elveszett energia is jelentős hátránya a fényszennyezésnek.) Inkább modernebb eszközöket kellene használnunk. Például: Tudom, hogy szép a régi gömbbúrás lámpa, de már az is sokat segítene, ha árnyékolókat szerelnének feléjük. Vagy betiltanák a közvetlenül az égre irányuló fényforrásokat, amelyeknek csak figyelemfelhívó funkciója van... De arra van a fogyasztói világ, hogy ilyeneket kitaláljon. És szerintük nekünk is el kellene fogadni ezeket. Az intézkedések fontosságát egyre több területen fedezik fel. Több rendelet és törvény (az első Csehországban, 1998-ban) is született már, főleg Nyugat-Európában. Magyarországon eddig Dágon (Komárom-Esztergom megye) született egy önkormányzati rendelet, és felméréseket végeznek a fényszennyezést kutatva. Elindult valami, de van még mit tennünk.

Szólj hozzá Te is!

1
rusty, 2007. 07. 19. 18:25
válasz erre az üzenetre

egy hatalmas lézerágyúval el kell pusztítani a földet!!!

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Kapufa
» játékajánló: Kapufa
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!