A forradalom leverése

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 1 hozzászólás

Hajnalban megkezdődött a szovjet hadosztályok offenzivája Budapest ellen. A miniszterelnök fél hat előtt elhangzott rádióbeszédében ismertette a magyar néppel a támadás hírét, és azt, hogy "csapataink harcban állnak".

cikkhez kapcsolódó kép

Janza Károly altábornagy, a november 3-án leváltott honvédelelmi miniszter és Kovács Imre vezérőrnagy, a fővárost védő katonai törzs főnöke megtagadta a tűzparancs kiadását; ezután Király Béla tábornok elhagyta Budapestet, és a Nemzetőrság főparancsnokságát a budai hegyekbe telepítette.
7.57-kor leadta a Szabad Kossuth Rádió a Magyar Írók Szövetségének felhívását a világ szellemi vezetőihez - „Segítsetek Magyarországon! Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek! - majd nem sokkal nyolc óra után befejezte adását.
Münnich Ferenc rádióbeszédében - melyet a szolnoki rádió sugárzott - bejelentette, hogy Nagy Imre kormányának volt tagjai: Apró Antal, Kádár János, Kossa István és Münnich Ferenc november 1-jén kiléptek a kormányból, és kezdeményezték a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakítását.

Szovjet páncélos egységek zárták körbe az Országházat. Nagy Imre és több kormánytag a jugoszláv nagykövetségen kért menedékjogot, Mindszenty bíboros és Tildy Zoltán pedig az amerikai nagykövetségre menekült. A Parlamentben egyedül maradt Bibó István államminiszter nyilatkozatot adott ki, amelyben kitartásra és passzív ellenállásra szólította fel Magyarország polgárait, és megállapította, hogy az ország egyetlen törvényes külföldi képviselője Kéthly Anna államminiszter volt.
Budapesten és az ország több pontján a civil felkelők és fegyveres munkások komoly ellenállásába ütköztek az iszonyatos túlerőben lévő megszálló szovjet csapatok.
<br />Megkezdődtek az utcai harcok. Reggel nyolc óra körül a Juta-dombnál tüzet nyitottak arra a szovjet menetoszlopra, amelyik Maléteréket vitte fogolyként. Több szovjet járművet kilőttek, majdnem egy tucat szovjet katona és magyar ÁVH-s halt meg és kettőt meglincseltek. A szovjet egység itt visszavonult, Maléteréket pedig később helikopterrel vitték Tökölről Mátyásföldre.
Délután egykor az Élessaroknál négy szovjet harckocsiból hármat kilőttek. A szovjet nehéztüzérség elkezdte lőni Csepel központját. Bekapcsolódtak a harcba a Royal szálló felkelői, s súlyos veszteségeket okoztak a benyomuló szovjet csapatoknak. A Ferencvárosban is elkeseredett harc kezdődött, főleg a Mester utca környékén. Átálltak a felkelőkhöz a foglyul ejtett ÁVH-s sorkatonák is.
Zsukov marsall, szovjet honvédelmi miniszter maximum három napra becsülte a fegyveres ellenállás lekűzdését, amely azonban egy teljes hétig tartott.

Szólj hozzá Te is!

1
Fehértoll, 2007. 02. 25. 15:58
válasz erre az üzenetre

A részigazság ártalmasabb, mint a tudatos hazugság.
Minden hatalom a maga képére formálja az elmúlt időket.
Már 1956 okt. 28-án felpofozott apám, mert a földdel egyenlővé tett laktanya körül beásott lövegeknél játszottunk, - ugyanakkor a fenti írás azt sugallja, hogy az oroszok bejövetele volt az öldöklés kezdete. Már 23-án este a gyárból kijövő munkásokat felterelték – igen FELTERELTÉK nemzetiszín karszalagosok teherautókra, és fegyvert nyomva a kezükbe, vitték őket a „forradalom védelmébe az éjszakába – ha akart, ha nem. Anyám, meg aggódott, mert nem tudta mi történt apámmal, aki csak hajnalban tudott a kapott puskát hátrahagyva elszökni a rákényszerített „igaz ügyet” védelmezőktől.
Ha forradalom volt az a 9 napos esztelen öldöklés amiben úgy a „csillagosok”, mint a nemzetiszín „karszalagosok” egymást felülmúlva vették ki a részüket,
- ha az igaz ügy szolgálatában becstelenítettek meg holttesteket, hogy egyéb borzalmakat ne is említsek,
- - ha az esztelen pusztítás a szabadság nevében zajlott - akkor szégyelljék magukat Kossuth-ék, Rákóczi-ék.
Egyre fogy a pártatlan szemtanúk száma akik nem ilyen vagy olyan hatalom szájíze szerint mondhatnák el mi is történt akkor.
Ma is, mint az emberiség története folyamán annyiszor, utólag - (és mindig tetten érhető az önérdek) - hamisítják a történelmet.
Nemzedékek nőnek fel, a hamis ideológiákon, akik, (mivel különösebben nem érdekli őket, nem kutatnak utána) szentül elhiszik a beléjük szajkózott hazugságokat.
Ne állítsatok hát emlékműveket se a "csillagosoknak" - se a Gyűjtőből kieresztett "hős, szabadságharcos pesti srácoknak"
Mocskos, aljas bosszúvágy hajtotta ösztönök, és esztelen vagányság, valamint számító önérdek hajtotta annak a pár napnak aktív részvevőit, akik kiélték ösztöneiket iszonyatos anyagi károkat (az erkölcsiekről most ne is beszéljünk) okozva.
Ha tisztelegni akarunk valakik előtt - úgy ezt az ártatlan civil áldozatok és az idevezényelt és itt elesett szovjet kiskatonák érdemlik meg. - Ők értelmetlenül estek áldozatául ennek az iszonyatnak.
Ennyiben – ha másban nem is – de különbek voltak Kádárék. Ők nem dicsekedtek, inkább agyonhallgatták a magyar nép szégyenének ezt az alig két hetét.
Mondja mindezt az aki suhancként elborzadva látta a felkoncolt hullákat, vöröst, nemzetiszín karszalagos, eléget szovjetkatonát, - aki az addig büszkén viselt Kossuth címer műanyag kitűzőjét szégyenkezve levette.
Ajánlom mindenkinek, mielőtt csatlakozna valakinek a véleményéhez nézzen utána alaposan, győződjön meg annak valóságtartalmáról, különben orránál fogva a falnak vezetik.
Ez alól az én véleményem sem kivétel.
Uff! Én beszéltem!
Az utolsó írókézek egyike.


« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

"Szabadságra szavazunk, Kossuth-címert akarunk!"

Ötvenhárom évvel ezelőtt, kora délután ilyen és ehhez hasonló jelszava...

A forradalom eltiprása és a megtorlás

November 4-én 17 szovjet hadosztály rohanta le a magyar forradalmat. K...

A forradalom emlékére

A diktatúra és az idegen uralom ellen folytatott 1956-os magyar forrad...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
A közgazdász
» játékajánló: A közgazdász
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!