Kormány és árnyékkormány

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 0 hozzászólás

Reggelre több üzemben újraindult a munka Budapesten. Új, nemzeti kormány alakult, amelyben többségben lettek a nem kommunista miniszterek. Moszkvában eközben Kádárral az élen pedig ellenkormány felállításáról döntöttek.

cikkhez kapcsolódó kép

Átalakult a Nemzeti Kormány. Az új, koalíciós kormányban nem kaptak helyet a sztálinizmushoz és a Rákosi-érához köthető személyek, ellenben bekerülnek az újjáalakult pártok képviselői. A kormányban részt vett a Független Kisgazdapárt, a Petőfi Párt (volt Nemzeti Parasztpárt), a Szociáldemokrata Párt, és az MSZMP is. Kádárt távollétében államminiszterré nevezték ki. Az új honvédelmi miniszter Maléter Pál, a Nemzetőrség főparancsnoka Király Béla, helyettese pedig Kopácsi Sándor lett.
Délben tárgyalások kezdődtek a magyar és szovjet delegáció között a csapatkivonás kérdésiről. A szovjetek ígéretet tettek a csapatmozgások felfüggesztésére. Mindeközben bezárult a 100 ezer fős szovjet intervenciós erők gyűrűje Budapest és a nagyobb városok körül.
Budapest körül Maléter védőövezetet alakított ki. A védőövezetben új tüzelőállásokat létesítettek a Juta-dombnál, a Nagykőrösi útnál, a Határ útnál, Soroksárnál, a Jászberényi és a Kőbányai útnál, az Éles saroknál és a Csajkovszkij parkban.
Este Mindszenty József hercegprímás szózatot intézett a nemzethez.
Késő este Tökölön folytatódtak a magyar-szovjet tárgyalásokm amikor a KGB főnöke, Szerov letartóztatta a magyar küldöttség vezetőit, Maléter Pált és Kovács István vezérkari főnököt. Az akcióban magyar ÁVH-sok is részt vettek.
Moszkvában az SZKP elnöksége egyhangúlag jóváhagyta a „Forgószél" hadművelet forgatókönyvét, majd a Kremlben megalakult a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány Kádár János és Münnich Ferenc vezetésével.
Este New Yorkban összeült a Biztonsági Tanács, hogy megvitassa a magyar helyzetet. Az amerikai határozati javaslat követeli a szovjet csapatok kivonását Magyarországról.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Zombigyilkos
» játékajánló: Zombigyilkos
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!