Vihar előtti csend

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 0 hozzászólás

A kormány három tárgyalódelegációt állított össze a szovjet csapatkivonások, a Varsói Szerződésből való kilépés és az ENSZ közgyűlésen való magyar részvétel céljából.

cikkhez kapcsolódó kép

Lassan újraindult az élet a fővárosban és az összetűzések gyakorlatilag az egész országban megszűntek.

A magyar kormány küldöttséget nevezett ki, hogy tárgyaljon Varsóban a Szovjetunió kormányküldöttségével a Varsói Szerződés felmondásának végrehajtásáról, valamint a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáról. A küldöttség vezetője Losonczy Géza, tagjai Kővágó József, Antall József, Márton András és Farkas Ferenc voltak.

Nagy Imre többször tiltakozott Andropovnál a szovjet csapatmozgások miatt. Ezalatt Kádár Moszkvában részletesen beszámolt a magyar eseményekről: most már ellenforradalomról beszélt; elmondta, hogy a pártvezetők egy részét már megölték, a többi pedig menekül; ám a szovjet beavatkozást (Münnich-hel ellentétben) nem támogatta. Király Béla tábornok kidogozta Budapest védelmi tervét. A bevezető utakhoz egy-egy üteget vagy tüzérosztályt helyeztek, s katonai repülőkről tovább folytatták a szovjet csapatmozgás figyelését.
A késő délutáni órákban vált világossá Nagy Imre és környezete előtt, hogy Kádár János, az MSZMP első titkára és a miniszterelnök addigi híve üzenetet sem hagyva maga után eltűnt. Vele együtt távozott Münnich Ferenc belügyminiszter, akit szintén mindenütt kerestek. Apró Antal, Kiss Károly, Marosán György és Nógrádi Sándor is elmenekültek Budapestről Tökölre, a szovjet parancsnokságra.

A szovjet hadsereg magyarországi főhadiszállását Szolnokon rendezték be. Konyev marsall is megérkezett Moszkvából és részletesen ismertette a vasárnapi (november 4.) invázió részleteit.

Este Hruscsov és Malekov a román, a bolgár és a csehszlovák pártvezetőkkel tárgyalt a magyarországi helyzetről. Ezután Hruscsov Titóval tárgyalt az Adrián, Brioni szigetén, s ismertette vele a magyarok elleni támadás tervét. A jugoszláv vezetők is támogatták a szovjet intervenciót és a Nagy Imre-kormány eltávolítását. Telefonon beszéltek Mao Ce-tunggal, aki szintén egyetértett a katonai beavatkozással. Hruscsov Münnichet javasolja az új vezetés élére, de jugoszláv javaslatra Kádár János személyében egyeztek meg.

Kapcsolódó:
- 1956 napról napra

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
McDonald's
» játékajánló: McDonald's
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!