Amikor a helyzet bonyolódik...

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 0 hozzászólás

Budapesten konszolidálódott a helyzet és lényegében véget értek az utcai harcok... Kádár elvtárs rádióbeszédében méltatta a forradalomat, ám eközben hogy-hogynem lepaktált az elnyomókkal.

cikkhez kapcsolódó kép

Reggel megjelentek az újjászerveződött demokratikus pártok napilapja, a Népszava, a Kis Újság, a Szabad Szó, valamint a szakszervezetek új lapja, a Népakarat. Megalakult a Keresztény Front, a Katolikus Néppárt és a Demokrata Néppárt. Kéthly Anna, a Szociáldemokrata Párt elnöke Bécsbe utazott a Szocialista Internacionálé ülésére. A budapesti nagyüzemek forradalmi bizottságai felhívással fordultak az ország dolgozóihoz, hogy fejezzék be az általános sztrájkot. A Corvin köziek új parancsnoka Pongrácz Gergely lett.

Miután a szovjet invázió folytatódott, és páncélosok körbezárták a reptereket is, a magyar kormány úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felbontja a Varsói Szerződést, és ezzel egyidejűleg kinyilvánítja az ország semlegessébét, amelyhez a négy nagyhatalom segítségét is kéri. A függetlenséget néhány perccel este nyolc óra előtt jelentette be Nagy Imre a Szabad Kossuth Rádióban. Késő este leadták Kádár beszédét is, melyet még reggel rögzítettek - hisz' az MSZMP elnöke ekkor már útban volt Moszkva felé Münnich Ferenccel. Ebben a rádióbeszédben a pártelnök „népünk dicsőséges felkelését" mélatja, amely „kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét", összefogásra és a Pártba való belépésre szólított fel, s bejentette, hogy az új párt, az MSZMP „részt vállal a függetlenség és a demokrácia megszilárdításáért vívott harcból".

Hruscsov, Malekov és Molotov Bresztben tájékoztatták a lengyel vezetőket a készülő magyarországi intervencióról. Moszkvában az SZKP KB Elnökségi ülésén Szuszlov a katonai beavatkozás mellett foglalt állást. Brezsnyevék kidolgozták Münnich és Kádár „kimentését”.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Skies of War
» játékajánló: Skies of War
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!