Szabadságérzet

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 0 hozzászólás

Hajnalban megalakult a Honvédelmi Minisztériumban a Forradalmi Honvédelmi Bizottmány a katonatanácsok és a felkelőcsoportok képviselőiből. Délben az utolsó szovjet harckocsi is elhagyta Budapestet.

cikkhez kapcsolódó kép

A Forradalmi Honvédelmi Bizottmánnyal szinte egyidőben, délelőtt a Kilián laktanyán megalakult a Forradalmi Karhatalmi Bizottmány is, Király Bála tábornok vezetésével. Maléter Pált kinevezték a honvédelmi miniszter első helyettesévé.

Az MDP elnöksége kimondja a párt feloszlatását, és Kádár János vezetésével megalakult az MSZMP.
Miután a tankok kivonultak a fővárosból, Nagy Imre miniszterelnök beszédet mondott a Kossuth Lajos téren, ahol többekközt bejelentette, hogy tárgyalások kezdődtek a Varsói Szerződésből való kilépésről, s a szovjet csapatok teljes kivonásáról, valamint október 23-át nemzeti ünneppé nyilvánította.

Sajnos azonban a szabadság győzelme csak látszat volt...Ekkor még nem tudhatta Budapest, hogy a szovjet és román határon át újabb egységek özönlöttek hazánkba. Moszkvában gondosan előkészítették a Forgószél fedőnevű hadműveletet, a Magyarország elleni katonai akcióra, melynek felelőse a VSZ főparancsnoka, Konyev marsall volt. Az SZKP elnöksége úgy dönött, hogy mégsem vonják ki a szovjet csapatokat Magyarországról, hanem a "reakciós felkelés" leverésére komoly katonai erőt vetnek be és a Nagy Imre kormány helyére új, "forradalmi" kormányt állítanak.

Nagy Imre este a rádióban lelkestőbeszédet mondott.

Kapcsolódó:
- 1956 napról napra

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Flash Strike
» játékajánló: Flash Strike
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!