Egy véres nap - csütörtök

SZUBJEKTÍV szerző: Boszi | 1 hozzászólás

A nap folyamán a szovjet és magyar alakulatok visszafoglalták a Magyar Rádió épületét. 1956.október 25-én reggelre már - a Minisztertanács közleménye szerint - az "ellenforradalmi bandákat" lényegében felszámolták.

cikkhez kapcsolódó kép

Délelőtt a felkelők elfoglalták a Páva utcában található ferencvárosi rendőrkapitányság épületét is, ahol egy rendőrt lelőttek. Nem sokkal később a Parlament előtt összegyűlt 10 ezer fegyvertelen békés tüntetőre az ÁVH-sok és a szovjet tankok tüzet nyitottak. Negyed órán belül újabb szovjet tankok érkeztek az Országház elé, és ekkor már a Földművelésügyi Minisztérium tetejéről, az előző nap lőállást elfoglaló irreguláris egységek (Partizánszövetség) is tüzet nyitottak a tüntetőkre. A brutális tömegmészárlás után több száz halott és sebesült feküdt a Kossuth téren.
Délben az MDP közleményében tudatta, hogy eddigi első titkári tisztségéből leváltották Gerő Ernőt, és helyére Kádár Jánost választotta a párt. Később Nagy Imre, a népköztársaság miniszterelnöke bejelentette, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdeményez a szovjet csapatok kivonásáról.
A felkelők tüzelőállást foglaltak a Honvédeli Minisztériumot körülvevő épületek tetején, és lőni kezdték a szovjet egységeket, akik komoly veszteségeket szenvedtek. Ezután súlyos harcok kezdődtek a Corvin köznél is. Az egyre fokozódó megmozdulások miatt a fővárosban harcoló szovjet hadtestet a Romániából átcsoportosított Abarutov-hadosztállyal erősítették meg.
A nap folyamán összesen kb. 120 ember vesztette életét az utcai harcokban. Az ország több pontján kezdődtek megmozdulások, így Dunapentelén, Győrben, Várpalotán , Devecsén és Nagykanizsán is voltak halottak.
Este megjelent a forradalom első lapja, az Igazság...

Szólj hozzá Te is!

1
Domi, 2009. 11. 20. 18:32
válasz erre az üzenetre

Csik Domi hogyvagy

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Advanced Ninja
» játékajánló: Advanced Ninja
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!