A forradalom emlékére

SZUBJEKTÍV szerző: Boszi | 2 hozzászólás

A diktatúra és az idegen uralom ellen folytatott 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulóra emlékezünk – a demokráciáért és szabadságért folytatott forradalom tiszteletére.

cikkhez kapcsolódó kép

1956. október 23-án olyasvalami történt Magyarországon, ami alapjaiban rengette meg azt - a már évtizedek óta hangoztatott - fennkölt eszmét, hogy a Szovjetunió örök és megbonthatatlan. 1956 emlékére minden nap leírjuk néhány mondatban, hogy fél évszázaddal ezelőtt, ezekben a napokban mik történtek Budapesten?

1956. október 23., kedd

Kora délután a Pesten a Petőfi-szobornál, Budán a Műegyetem előtt, majd a Bem-szobornál több tízezer diák, fiatal munkás és alkalmazott tüntetett, támogatva a lengyelországi függetlenségi mozgalmat és követelve a hazai demokratikus változásokat. A mintegy 200 ezer demonstáló késő délután az országház elé vonult és Nagy Imrét követelte. Eközben a tüntetők egy csoportja a Magyar Rádió épülete elé vonult és be akarták olvastatni az egyetemisták 16 pontját. Este 8 órakor Gerő Ernő, az MDP első titkára rádióbeszédében nacionalistának és sovinisztának titulálta a délutáni tiltakozást. 8 óra után megkezdődött a rádió ostroma, és az este folyamán a tüntetők véres harcban be is vették az épületet. A felkelőkkel szemben először az ÁVH-s őrség használt fegyvert; az első halott 10 óra 7 perckor hunyt el, ugyanabban a percben, amikor a Városligetnél álló Sztálin-szobrot ledöntötte a tiltakozó tömeg. Este 9-kor Nagy Imre rövid beszédet tartott a parlament ablakából, és nem sokkal később az MDP válságértekezletére sietett. Eközben a SZKP ism ülésezett Hruscsov vezetésével, és döntött a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok Budapestre vonulásáról. Az első szovjet harckocsik éjjel 2 körül érkeztek a fővárosba...(folytatjuk)

Azt várná az ember, hogy nem kérdéses egyetlen ember számára sem fél évszázaddal az események után, mi történt '56-ban. És mégis: a néma gyász és emlékezés csendjébe óhatatlanul beleüvölti egy hang : 1956 nem volt más, csak egy dicstelen felkelés, "csőcselék lázadása" vagy ellenforradalmon. Azok, akik akkor a tömeg közé lövettek és akiknek a kezéhez annyi vér tapad, akik akkor őket támogatták most még az emléküket is megpróbálják bemocskolni! Mert azok, akik ottvoltak - akár a barikád ugyanazon oldalán is - máshogy emlékeznek. 1956-tal kapcsolatban nem is annyira a tények, mint inkább a meglátások, a velük szemben megnyilvánuló szemléletek teszik oly' bonyolulttá az eligazodást, ugyanis megközelítés és megítélés különböző oldalakról tör magának utat és a következtetések egymástól eltérőek, sőt olykor ellentmondásosak lehetnek. 1956 forradalom volt... ez nem az én verzióm..a hazug Kádár rendszer nem az én verzióm,az állampárt nem az én verzióm,mást mondani és gondolni,nem az én verzióm,az orosz megszállás nem az én verzióm,az ország eladósodása nem az én verzióm...soroljam még? Rengetegen, a fiatalok nagy része nagyon keveset tud erről az egészről. Ezért, aki tudja mindenki adja tovább, mert mindenkinek tudnia kell!

Ötven év. Mi ez egy ország vagy akár a világ történelméhez képest? Semmi. De egy ember életének legnagyobb részét teszi ki ez a fél évszázad.
Tizenhárom nap. Ennyi telt el a forradalom kitörésének napjától a szovjet beavatkozásokig.
Ezek történelmi léptékkel mérve törtrésznyi számok, de, ha belegondolunk, tény, hogy 1956 magyarországi eseményei nélkül elképzelhetetlen lenne a 20. századi európai- és világtörténelem. Óriási bátorság kellett ahhoz, hogy ez a nép végre a sarkára álljon és megkíséreljen kitörni az elnyomó rendszer szorításából. A forradalom és az azt követő szabadságharc bombaként csapódott az akkor megdönthetetlennek hitt szovjet rendszer kőkemény falába.

Miben rejlik '56 felkeléseinek rendkívülisége és mitől hősök ezek a felkelők?


A forradalom cselekvő személyei nem rendelkeztek semmilyen különleges tulajdonsággal, mégis képesek voltak valamire, ami a mai fiataloknak is példaértékű lehet(ne): tettek egymásért, a hazáért, a közös célért, EGYÜTT. Összefogtak, mert ők felismerték, hogy csak közösen lehet célt elérni. Mindenki mindenkiért - ez volt a vezérelvük. Nem a saját kis világukat élték, nem önös céloktól vezérelve cselekedtek! Mindigis azok tudtak történelmet írni, akik nem a pillanatnak éltek! Tanulva a múltból, a jelenben élve a jövőért akartak tenni...Talán példát vehetnénk róluk.
1956 óhatatlanul kötelez minket. Erkölcsi kötelességünk, hogy méltó emléket állítsunk a mártírhalált halt hősöknek, akik értünk is haltak. Megcáfolhatatlan tény, hogy ha akkor nincs forradalmunk, ma nem így élünk. Önzetlen áldozatukkal hozzájárult ahhoz, hogy ha csak évtizedekkel később is de megbukott a diktatúra és demokratikus, önálló ország lettünk. Épp ezért minden magyar állampolgár morális kötelessége, hogy tisztelegjen az emlékük előtt. 1956 nem hagyhat senkit hidegen! Ha van olyan ember, akit nem mozgat meg akármilyen irányba, akkor baj van. Ha valaki nem tiszteli őket, akkor olyan, mintha a hazáját sem tisztelné. Akkor pedig méltó arra, hogy magyarnak nevezze magát.

Kedves Fiatal Barátaim!
50 évvel ezelőtt korunkbeli ifjak vágtak neki a szabadság és az igazság harcának. Eleve kudarcra ítélt próbálkozás volt ugyan, de korántsem eredménytelen. Azt kell, hogy lássuk: ma is hallatni kell a hangunkat, mert rengeteg a korrupció, igazságtalanság, hazugság. Ki, ha nem mi? A jövőnk függ a jelenünktől. Én nem akarok újra '56-ot, forradalmat, értelmetlen mártírhalálokat. Csak igazságot.

1956 az igazság jelképe, 1956 a szabadság jelképe volt. És az igazság szabaddá tesz...

Kapcsolódó:
- 1956 napról napra

Szólj hozzá Te is!

2
Smith, 2018. 02. 03. 09:40
válasz erre az üzenetre

After downloading and install the documents on your gadget, http://tutuapp.io Download and install Tutu from listed below as well as comply with the setup guidelines given.

1
Robert, 2018. 02. 03. 09:39
válasz erre az üzenetre

After downloading and install the documents on your gadget, https://tutuapp.io Download and install Tutu from listed below as well as comply with the setup guidelines given.

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

"Szabadságra szavazunk, Kossuth-címert akarunk!"

Ötvenhárom évvel ezelőtt, kora délután ilyen és ehhez hasonló jelszava...

A forradalom leverése

Hajnalban megkezdődött a szovjet hadosztályok offenzivája Budapest ell...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Cursor*10
» játékajánló: Cursor*10
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!