Nem szerethet mindenki

SZUBJEKTÍV szerző: csajkovszij | 4 hozzászólás

Ahány helyen jártál eddig, és esetleg háromnál több napot töltöttél ott, minduntalan rá kellett jönnöd, hogy az életre-szólónak szánt barátságok mellett voltak egyének, akik kifejezetten nem szeretnek. Ezzel az érzéssel szerintem nem vagy egyedül…

cikkhez kapcsolódó kép

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy olyan népszerű, tökéletes és szeretetreméltó vagy, hogy attól hanyatt kell esni, és szégyellje el magát az, aki egy rossz szót is mer rólad mondani. Épp ellenkezőleg! Nagyonis tisztában vagy a hibáiddal, és hogy természet adta tulajdonságaid nem tesznek feddhetetlenné.

Ekkor megkérdezed magadtól: vajon mit nem szeretnek bennem? Sokáig gondolkodtam ezen, aztán rájöttem, hogy ez is – mármint a kérdés maga – eléggé abszurd, hiszen hála a természetnek, az Úristennek, vagy akárminek, nem vagyunk egyformák, mindenki különleges és lemásolhatatlan. Vannak bizonyos tulajdonságaink, amikkel mindenki más is bír, de mivel – mint azt már fentebb említettem – nem vagyunk ugyanolyanok, sajátos tulajdonságok is csapódnak ehhez az alaphoz – végtagok száma, szem, száj, fül, stb. No már most, ezekre úgy reagálunk, mint egyes allergén anyagokra (pl. pollen, vegyszerek, ételek). Magyarán: lehet, hogy vezetői, olyakor tirranikus jellemvonásaid, imponálnak egy tanárnak, mert végre van valaki, aki összefogja az osztályt, de a vetélytársadat, ellenlábasodat pont ez az, ami mérhetetlenül irritálja – persze nem feltétlenül egy másik diákról lehet szó ebben az esetben, hanem egy másik tanár is szóba jöhet. Itt és most leszögezem, hogy igenis létezik rivalizálás tanár és diák között, ez nem vicc!

Kész a képletünk:
érzékeny szervezet + allergén anyag = allergiás tünet

Bár a tünet most kivételesen nem tüsszögés, köhögés, vagy kiütés, hanem mérhetetlen ellenszenv és esetenként határozott rosszindulat – ebbe aztán minden belefér alfától az omegáig.

Mielőtt akárki a torkomnak esne, azt hangoztatva, hogy a fenti hasonlat ócska megtévesztés, és ostoba leegyszerűsítése ennek az igen sokrétű érzelem halmaznak, jusson eszünkbe, hogy ahogy nem tudjuk, mi facsarja az orrunkat, ugyanúgy képtelenek vagyunk behatárolni pontosan, mi zavar a másik viselkedésében.

Szólj hozzá Te is!

4
Selihiu, 2006. 10. 04. 16:51
válasz erre az üzenetre

Rivalizálás, az emberi társadalom alapkérdése. De őszintén, ez probléma? Mielőtt még megköveznétek, gondoljátok csak végig, minden esetben negatív következményekkel jár? Nem, nem a gyűlölködésbe forduló, egyet nem értésről beszélek, hanem a még természetes versengésről. Igen, tanár is diák közt is létezik rivalizálás. De ha a fiatal elfogadja ezt, csak saját magával tesz jót. És ki tudja, talán egy nap jobbá is válik a tanárnál. Mert mi is az ellenségeskedés alapja? A félelem. Az ijedség attól, hogy valaki jobb lehet nálunk – ebben az esetben a saját szakterületünkön -, az ettől való viszolygás teljesen természetes. És visszatérve az alapkérdésemhez, tényleg baj, hogy ilyen módon jutunk előrébb az életben és válunk jobbá?
A cikk remek, ami ilyen mélyen elgondolkoztatott, az csak kiváló munka lehet. Jól átgondolt, lényegre törő, ugyanakkor közérthető stílus.
Csak így tovább

3
Nocsi kis képe = avatarja Nocsi (nocsi), 2006. 07. 18. 16:25
válasz erre az üzenetre

Sajna ez van. És semmit nemlehet tenni. Mindenki csak magán változtathat.

2
vendéges, 2006. 07. 17. 17:09
válasz erre az üzenetre

a rasszizmus is hasonlo dolgokon alapul,hiába megbékélés,tesvérszeretet,jo persze ezek bonyolult dolgok ezért nemis akarok belemenni.Tényleg nagyon igaz cikk

1
Lily, 2006. 07. 17. 11:52
válasz erre az üzenetre

Sanálok mindenkit, aki nem tartja reálisnak ezt a cikket mert ez teljesen az. Tényleg ez van, és az a sok fölösleges rivalizálás engem személy szerint az őrületbe kerget. Elég idegesítő, hogy a másik emberben zavar valami és azt sem tudod mi az és így csak azt teheted, hogy kerülöd... igazán lényegretörő vagy... de csak annyira, mint általában.

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Advanced Ninja
» játékajánló: Advanced Ninja
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!