Mit tehetek én?

SZUBJEKT?V szerző: Emő | 2 hozzászólás

A székelyek hazája, Kölcsey szülőföldje, az aradi vértanúk sírja, Wass Albert regényeinek helyszíne, és nem utolsó sorban az én szívem csücske, Erdély. Ma kincseit Romániának ontja. Sajnos.

cikkhez kapcsolódó kép

A havasokkal és rengetegekkel teli terület nevét erdőn túli szó régi magyar megfelelőjének, az erdő elvéből kapta, ugyanis a Duna-Tisza-menti alföldön, a hegyes-völgyes vadonon túli területet nevezték így. Innen ered a Transsylvania elnevezés is. Nagy magyarok származnak innen, nagy harcok zajlottak itt, ami mind Magyarország jövőjét alapozta.

Azt, hogy ma nem Magyarország területéhez tartozik, Trianonnak köszönhetjük, és az antant nagyhatalmaknak. Meg a világháborúknak, és mindennek, ami nem magyar, és ami hátba támadja a magyart. Nem vagyok sem a történelem nagy mestere, sem a politika tudója, de azt hiszem, ezt jobban is meg lehetett volna oldani. Így az a sok ember, aki ott él, nem tud biztos jövő elé nézni, semmi sem biztos, és a helyzet egyre siralmasabb. Az a rengeteg jólelkű és egyszerű ember, aki csak nyugodtan élni akar, mégis sok akadályba ütközik. A hét éves kisgyerek azt se tudja, mi az iskola még igazán, a magyar ábécét se ismeri, de már a román nyelvtant kívülről tudja.

Harmadikos voltam, amikor megtanultam az összes román igeidőt, magyarul se tudtam, hogy mi micsoda. Aztán, ha az öreg falusi bácsi bemegy személyi igazolványt csináltatni, ami ott persze Buletin néven hallgat, nem tud megszólalni, mert a hivatalban mindenki románul beszél. Az, hogy egész Hargita megye területén nincs egyetlenegy gyerekorvos sem, egyszerűen siralmas. Az átlagbér alig éri el a 20-30 ezer forintot, a nyugdíj ennek csak fele. És az árak hasonlóak a magyarországiakhoz. A magyar lakta területeken élő román rendőrök veszélyességi pótlékot kapnak. Miért? Annyira veszélyesek az erdélyi magyarok? Nekem nem úgy tűnt. Sőt, mindenki, aki ott járt azt mondja, hogy kedvesek, vendégszeretők.

És mit lehet tenni ez ellen? Mit tehetünk mi, akiknek szintén csak éppen, hogy megyeget. Mit tehetek én, aki még mindig könnyes szemmel hallgatom végig a Székely himnuszt (pedig már öt éve itt élek Magyarországon)? Egyelőre sokat nem, csak imádkozom. Az ott élő rokonaimért, és minden magyarért. A havasokért, az erdőkért, a tiszta borvízkutakért!

Kapcsolódó:
- Vízzel teli zacskó a falu felett

Szólj hozzá Te is!

2
Hedvig, 2006. 08. 11. 11:45
válasz erre az üzenetre

...........sajnálom h ezt kell irjam,de nagy tévedés volt azt irni h a 7 éves kisgyermek még a magyar abc- át sem tudja meg ilyesmi.,ez a csángóknal fordulhat elő...de ilyen már nem nagyon van.....itt mi magyarul beszélünk ,igaz néha használnunk kell a román nyelvet...de ez van...mi nem csak magyarnak születtünk ..mi azok is vagyunk...bár lehet h hatott ránk egy kissé ez a román világ...

1
*_kiss_*, 2006. 06. 01. 19:49
válasz erre az üzenetre

Jujj Erdély!!! Az naon szép!!!

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Flash Strike
» játékajánló: Flash Strike
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!