Auf Deutch: „Nem tanulunk sokat otthon”

SZUBJEKT?V szerző: Emő | 0 hozzászólás

Marie egy évre jött hozzánk Németországból, s megragadtuk az alkalmat, hogy kifaggassuk. Modern, de ronda iskolák, egekig dicsőített magyarok, laza német tanárok, és azok a fránya r-betűk. Internyúztunk.

cikkhez kapcsolódó kép

- Hol laktál eddig és hol élsz most?
- Eddig Hamburgban laktam, most a Szent Jakab Lakóparkban, egy családnál.

- Hogy tetszik az iskola, Gödöllő?
- Hú, ez nehéz, nem tudom. Nagyon szeretem Gödöllőt. Ez az iskola szebb, mint a németországi sulim.

- Tényleg? (Ez kissé meglepett, mert azért mégis csak az nyugatabbra van.)
- Igen, ez nagyon-nagyon szép iskola!

- Miért? Az egy régi iskola volt?
- Nem, modern volt. Egy nagyon híres építész tervezte. De szörnyű volt. Úgy nézett ki, mint egy gyár. Három nagy kéménye volt, és a füst jött ki belőle. Jóval nagyobb is volt, mert oda kb. 1000 diák járt. Itt a templom is nagyon szép, nagyon tetszik nekem!

- És mi a véleményed Magyarországról?
- Nem láttam igazán sokat belőle, csak Budapestet, Gödöllőt. Azok a részek, amiket Magyarországból láttam, mind nagyon tetszettek.

Azért szoktunk tanulni is...

- Milyen a németországi iskolarendszer?
- Nem kell túl korán iskolába menni, elég csak nyolcra beérni. De így is nagyon sokan késnek. Például öten két perccel nyolc után jönnek, van, aki öt perccel nyolc után esik be és biztos, hogy van legalább két ember, aki 10 percet késik.

- És ezért nem kapnak beírást?
- Ez az osztályfőnöktől függ. Van, aki nagyon kemény, és levelet ír a szülőknek, de van aki csak legyint rá.

- Milyen tantárgyak különböznek?
- A nagy eltérés a törinél és biosznál van. Biológiából furcsa az, hogy ti egész órán jegyzeteltek, majd ezt otthon megtanuljátok, és következő órán feleltek belőle. Nehéz elmagyaráznom, de Németországban nem írunk sokat egy órán, inkább feladatokat oldunk meg. Például ha az agyat vesszük, olyankor teszteljük azt, vagy kapunk egy papírt, amin az agy van, és be kell írjuk a részeit. Nem tanulunk sokat otthon. Jó, persze azért szoktunk tanulni, de nem kell azt felmondjuk a következő órán. Csak egy picit beszélgetünk a múlt óráról, de nem egy ember mond el mindent, és főleg nem jegyre.

- És dogákat írtok?
- Ez függ attól, hogy milyen tantárgyról van szó. Például oroszból…

- Orosz?!
- Igen, két éve tanulok oroszt. Az első nyelvem a latin, ötödikesen kezdtem el tanulni. Aztán hetedikben jött az angol. Aztán két éve oroszul is tanulok. Szóval oroszból 6 dogát írunk egy év alatt, mert 6 orosz óránk van a héten. Bioszból 3 óránk van és évente 4 számonkérés. Németországban nem a dolgozat a fontos, hanem az, hogy mit mondasz az órán. 60%-a a jegynek órai munka, és csak a maradék áll össze a dolgozatokból.

- A töri miben más?
- Beszélgetünk az órákon arról, hogy mit éreztek akkor az emberek, és nem tanulunk sokat belőle. Más a tesi is. Négy része van az évnek, és mindegyiknek van témája. Például kosárlabda, futás, tollasozás. De gyűlölöm a tornát. Minden csapatjátékot szeretek, de a talajtornát nem bírom megcsinálni. Soha nem futunk az óra elején, csak ha a futás a téma, és azt is úgy, hogy teszteljük, hogy tudunk futni. Heti két tesink volt. És nem kellett fehér pólót hordani, mindenki azt viselt, amit akart.

- Mi az, ami tetszik az iskolában?
- Azt nem tudom, hogy csak a ti osztályotokban van ez így, de az tetszik, ha van valakinek valami sütije, vagy édessége, akkor azt körbekínálja. Németországban mindenki a sajátját eszi, és csak azt kínálja, akivel jóban van, de itt az emberek annak is adnak, akivel kevesebbet beszélgetnek! De a menzán nagyon furcsa az, hogy tésztát édesen adják, például mákkal és cukorral. Nálunk nem szoktak, csak sós tésztás ételt enni. Óh, és amit még szeretek, az az atlétika!

Ha otthon lennék, se tudnék mindenkivel találkozni

- Milyen keretek között kerültél ide, és miért pont Magyarországra?
- Egy szervezet segítségével, akik nemzetközi cserediák kapcsolatokat hoznak létre, és ők segítettek nekem. Írnom kellett magamról és az életemről. Aztán várni kellett, majd egy beszélgetésre hívtak, majd ismét várni kellett. Aztán volt egy tábor Németországban, ahol felkészítettek minket. Magyarországon is volt egy tábor. Sok országot választhattam: Chile, Brazília, Equador, Lettország és Magyarország. Azt szerettem volna, ha olyan helyre megyek, ahol nem az angol a hivatalos nyelv. Végül Magyarországra esett a választás. Nem tudom, miért.

- Nem nehéz egy német anyanyelvűnek a magyar?
- Nem könnyű, az biztos. Főleg, hogy minden szónak legalább két jelentése van. Ez nagyon bonyolult. Az r-t sem tudom kiejteni rendesen, ezt még meg kell tanulnom.

- És mit akarsz kezdeni a magyar nyelvvel?
- Nem tudom, talán ide jövök majd dolgozni, vagy tanulni, vagy majd itt fogok élni. Ezt még nem igazán tudom.

- És mi akarsz lenni, ha nagy leszel?
- Sportorvos, de ez is csak egy elképzelés, még semmi biztosat nem tudok.

- Nem hiányzik a családod?
- De, csak nem mindig gondolok rájuk, mert sok itt a feladatom, tanulnivalóm. Van egy bátyám, akivel mindent meg tudtam beszélni, az jó volt.

- És mi van a barátokkal?
- Óh, igen, ők is hiányoznak. Volt egy kb. kilenctagú baráti körünk, de most csak hárman vannak otthon, mert mindenki más ugyanilyen szervezésben van cserediákként. Szóval, ha otthon lennék, se tudnék mindenkivel találkozni.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Mortal Szombat
» játékajánló: Mortal Szombat
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!