Vízzel teli zacskó a falu felett

SZUBJEKT?V szerző: Zila Gábor | 0 hozzászólás

Mintha kettéhasítottak volna egy vízzel teli fekete zacskót - a helyiek így jellemezték az erdélyi falura zúduló árvizet, melyre 300 éve nem volt példa. A Graffiti munkatársa elkísérte a magyar adományok szállítóit.

cikkhez kapcsolódó kép

Hétfő délelőtt érkeztünk meg a kicsiny székelyföldi faluba, Nyikómalomfalvára, mely a Nyikó patak mellet fekszik, Farkaslakától délkeletre. A kis falu még most is magán viseli a szörnyű károk nyomát annak ellenére, hogy már több mint két hónapja mindenki azon fáradozik, hogy saját portáját rendbe szedje, s tudja folytatni addig megszokott életét.

Ezzel bizony még sok dolga van a falubelieknek,

hisz' az ár 185 családot érintett, melyhez hasonlóról 300 évre visszamenőleg nincs feljegyzés. Az ott élő emberek elmondták, hogy úgy nézett ki ez a zivatar, mintha a völgy felett egy vízzel teli fekete zacskót valaki egy késsel kihasított volna. A víz olyan gyorsan és olyan erővel jött, hogy sem ház, sem autó nem tudott ellenállni a hatalmas nyomásnak. A gyorsaságára jellemző, hogy az udvarokban vagy az utcán álló autók nem tudtak elég gyorsan megtelni vízzel, s így azokat, míg meg nem teltek, a víz a hátán cipelte. Erejét pedig jelzi, hogy volt olyan csűr, melyet egyben emelt meg s helyezett arrébb mintegy 200 méterrel.

275 centi víz

Mindez oly' gyorsan zajlott le, hogy az embereknek szinte semmi idejük nem volt biztonságos helyre húzódni, így volt olyan, aki egy villanyoszlopra mászott fel, s 18 kilométerrel arrébb találtak rá holtan, s még akkor is görcsösen ölelte magához a vaskos beton póznát. Rajta kívül még három ember lelte halálát ebben a szörnyű természeti csapásban, de a falusiak elmondása szerint ez csupán Isten csodája, hisz' például a molnár családját valaki telefonon értesítette Farkaslakáról, hogy vigyázzanak, mert özönlik a víz.

Az ablakon menekültek

A molnár családjával együtt hozzáfogott, hogy a szárítás céljából kiterített gabonát felhordják a padlásra. Ám olyan gyorsan jött a víz, hogy ezt már nem tudták befejezni, s a molnár a kisebbik lányával a malom ablakán kapaszkodott – úgy, hogy a lábukat mosta a víz –, nagyobbik lánya pedig a csűr tetején kapaszkodott. Isten csodája, hogy még ma is élnek, hiszen a víz a malom és a csűr között mindent elpusztított, s a malomnak és a csűrnek is az a fele maradt állva, melyben ember tartózkodott. Volt olyan lakos is, aki a 275 cm magas víz elől (ezt a magasságot a víz 10 perc alatt érte el, s utólag mérték le) úgy menekült meg, hogy műhelyében, ahol dolgozott áttörte a plafont s oda menekült föl.

Olyan áldozatról is tudunk, aki egyik legféltettebb vagyonát, az autóját úgy mentette meg, hogy míg az meg nem telt vízzel, az autó tetején egyensúlyozott, hogy a víz ne tegye teljesen tönkre a járművet.

Azok a házi állatok, amelyek ki tudtak szabadulni, mind túlélték, de akadt olyan gazda is, aki nem volt olyan szerencsés, hogy jószágai megszökjenek, ezért mindenét elveszítette, mert állatai belefulladtak a vízbe.

Két és fél óra alatt mindent elöntött

Az elmondások szerint az egész csapás körülbelül két és fél óra alatt tette romhalmazzá a falut. A falubeliek elmondták, hogy szinte azonnal a környékbeli falvakból buszszámra érkeztek a segíteni akaró emberek, és még Győrből is kaptak segítséget. A székelyek szívében hála és öröm van, hogy ilyen hosszú őszt kaptak, mert így jól haladtak a munkálatok.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Kapufa
» játékajánló: Kapufa
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!