Tanulási problémák

SZUBJEKT?V szerző: Lilu | 8 hozzászólás

Felmérések szerint a gyerekek 10-15%-a küzd különféle tanulási problémákkal, s ez az arány évről évre növekszik. Így napjainkban a tanulási zavarok jelenségköre és korrekciója egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.

cikkhez kapcsolódó kép

A tanulási nehézségek és magatartászavarok akkor jelentkeznek, amikor drámai változások következnek be a gyerek életében. Az iskolába lépéskor mind a kognitív, mind a szocializációs hatások ilyen változást jelentenek. A gyerek bekerül a szervezett iskolai oktatás világába. A tanítás-tanulás fogalmakkal történik, műveleti szinten zajlik. Meg nem felelés lehet a gyerek gondolkodási szintje és az ismeretközvetítés szintje között. A kisiskoláskor végén a másik drámai változás a serdülés megindulása és a kamasz évek mozgalmassága.

Mivel ez a két drámai változás - a gondolkodás minőségi változása és a nemi érés ekkor következik be -, így nem meglepő a magatartási és tanulási problémák nagyszámú előfordulása az általános iskolás korosztálynál.

Tanulási zavaron értjük az iskolai tanulás során felmerülő minden olyan nehézséget, amely a pszichikus folyamatok eltérő fejlődése következtében alakul ki. Ez az iskolai követelményeknek való meg nem felelést jelenti, nehezíti az iskolai tanulás során az olvasás, az írás, a matematika elsajátítását. A gyerek a normál osztálytermi körülmények között az általánosan alkalmazott módszerekkel nem képes tanulni, lemarad a többiektől az ismeretek elsajátításában, alkalmazásában. A teljesítménykudarcok a legtöbb esetben másodlagos tünetekhez is vezethetnek olyan viselkedési problémákhoz, amelyek az otthon és az iskola közötti szakadékot okozzák. A gyerek ezt a zavart áttételesen leggyakrabban a depresszió, az evéskényszer, a megszállottság és az iskolafóbiák tüneteiben manifesztálja.

A tanulási zavarok okai

A tanulási zavarok oka több tényezőre, ezek kombinációjára vezethető vissza.

Genetikai tényezők: Mivel a jelenség előfordulása a fiúknál kb. háromszor gyakoribb, mint a lányoknál, ezért feltételezhető az oki tényezők között a nemi különbözőség örökletesen meghatározott sajátossága. Ezek a zavarok az X-kromoszóma rendellenességeire vezethetők vissza. Mivel a fiúknál egyetlen X-kromoszóma van, így ennek hibája nem korrigálható. A lányoknál viszont a két X-kromoszóma miatt rendellenesség korrekciója na-gyobb valószínűséggel következik be.

Környezeti tényezők: Ide sorolhatók egyrészt az olyan környezeti ártalmak, mint pl. a vírusfertőzés a terhesség alatt, a fulladásos szülés, az ólomszennyezés, másrészt pedig a családi szocializációs hiányosságok, mint pl. az iskolai tanulásra való motiválatlanság vagy a rossz családi modellek.

Neurológiai defektusok: Ez a központi idegrendszer valamilyen sérülését vagy funkcionális zavarát jelenti. A minimális agyi károsodás (MCD) esetén bizonyos agyterületek sérülése miatt a gyerek túl aktív, impulzív, szórt figyelmű lehet. A félteke-dominancia kialakulatlansága miatt a térészlelés válhat bizonytalanná és eredményezheti az olvasászavarokat. Amikor a neurotranszmitterek mennyisége és összetétele nem megfelelő, akkor emlékezeti problémák fordulhatnak elő.

Éretlenség: Tanulási zavar jelentkezhet akkor is, ha még nem követeztek be a tanuláshoz szükséges, éréssel összefüggő agyi változások. Annál a gyereknél, akinek agátlásos folyamatai nem erősödtek meg, a serkentés do-minál, az isko-laéretlensége mi-att lehetnek tanulási problémái.

Mi jelenthet megoldást?

Sokaknál beválik az úgynevezett cetlis megoldás. Ez azt jelenti, hogy fel kell írni az aznap tanulandókat és mellé a rá szánt időt amennyi alatt képesek vagyunk megcsinálni ill. megtanulni az anyagot.

A Silva-féle agykontrollról is gyakran hallani. Ennek lényege az ellazulás, a lelki béke megszerzés, amivel az energia és a figyelem egy dologra tud koncentrálódni. Ez nem csak a tanulásban, de az élet minden területén hasznosítható. (Silva-Stone: Gyógyíthatsz című könyv)

Aki mégsem szeretne perceket tölteni a tökéletes csöndben (ha talál ilyet), annak is jól jöhet egy kis vitamin vagy más energiapótlás. Főleg az őszi és a téli hónapokban.

Szólj hozzá Te is!

8
feri a hegyrőlllllllllllll, 2010. 06. 03. 15:07
válasz erre az üzenetre

be kaphatod egyből olvasó háháháhááháh

7
grfhthtr, 2010. 06. 03. 15:05
válasz erre az üzenetre

rweretetgerededertrterer

6
olvasó, 2009. 10. 15. 18:30
válasz erre az üzenetre

Nem igaz hogy uncsi, nagyon is érdekes. Akit nem érdekel az ne olvassa, ulj be a tv elé ha az érdekesebb. he

válasz a(z) 4. üzenetre
5
vendég, 2009. 07. 20. 13:04
válasz erre az üzenetre

gg: ha neked uncsi akkor hogy kerültél ide????
menj unatkozni máshova!

válasz a(z) 4. üzenetre
4
gg, 2009. 06. 22. 21:14
válasz erre az üzenetre

uncsi tök szar ez az oldal

3
regina, 2007. 02. 18. 18:21
válasz erre az üzenetre

na szóval most én nem tom mé vagyok 3-as de mindegy az a lényeg hogy hetedikes vagyok és lehget hogy nem veszbek ferl sehová!!
szarok a körülmények

2
Niki, 2007. 01. 13. 17:01
válasz erre az üzenetre

Szóval én azért lettem 5-os tanulóból 3-as mert elváltak a szüleim?

1
Marcel, 2005. 08. 19. 12:05
válasz erre az üzenetre

Na, ez egy szépen összerakott cikk!!!
Biológusi pályára készülsz netalántán (aszaxavak használata miatt) ?

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Letölthető érettségi feladatok!

Tegnap magyar nyelv és irodalomból, ma matematikából adnak számot az é...

Még egy érettségi tárgy?

Könnyen lehet, hogy pár év múlva már öt kötelező érettségi tantárgy le...

A tied a legjobb suli?

Magyarország közép- és általános iskolásai immár fél éve ádáz cyberhar...

Az a bizonyos egyetemi élet

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért szeretek egyetemre járni. Nem lenne j...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Grand Roulette
» játékajánló: Grand Roulette
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!