Kijátszható a nyelvvizsga

SZUBJEKTÍV szerző: Ani | 2 hozzászólás

Attól eltekintve, hogy a piacon már ötezer forintért lehet nyelvvizsgát kapni (40-50 ezerből már jogsi, új diákigazolvány is kijön), más mód is létezik az írásbeli nyelvvizsga kijátszására.

cikkhez kapcsolódó kép

A vizsga előtt, a bejáratnál ugyan elkérik a személyi igazolványt, de a vizsgázó ezután bárki nevét bemondhatja. Így már csak egy idegen nyelvet jól beszélő ismerős kell, hogy megszerezzük a vizsga letételéhez szükséges pontok kb. felét... Persze ettől csak egy nem tisztességes úton megszerzett papírunk lesz (ami persze sok mindenre jó), nem pedig nyelvtudásunk...

Rozgonyi Zoltánnal beszélgettem, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnökségi tagjával.

- Általában hányan vesznek részt egy-egy vizsgaidőszakban, és ezek hány százaléka teszi le a nyelvvizsgát?
- Országosan egy-egy vizsgaidőszakban körülbelül húszezren vizsgáznak különböző nyelvekből, közülük átlagosan 55%-nak sikerül letenni a vizsgát.

- Melyik volt a legfiatalabb és legidősebb vizsgázójuk?
- Magyarországon csak 14 év fölött lehet államilag elismert nyelvvizsgát tenni, ők a legfiatalabbak. Az idősebbeknél 60 év fölött már nagyon ritka a próbálkozás, de volt már példa több mint 70 éves vizsgázóra is.

- Mi a véleménye az idegennyelvi "gyorstalpalásról"?
- A célban kell különbséget tenni, az a fontos, hogy mit ígér a nyelviskola. Semmi szélhámosság nincsen benne, hiszen a szakma szerint akkor lehet a legjobban megtanulni egy nyelvet, ha a tanuló rövid ideig csak a választott nyelvvel foglalkozik, arra koncentrál. Sokkal hatékonyabb módszer, mint például a heti kétszer két órás tanfolyamok, ahol folyamatosan újrakezdik az anyagot, és mivel hónapok múlva se érzik a sikert, ezért feladják a reményt. A gond akkor van, ha rövid idő alatt hatalmas mértékű előrehaladást ígérnek, hiszen a készség megszerzése időt igényel. A nyelvvizsga-felkészítők más kategóriába tartoznak. Itt nem a tudás fejlesztése a fő cél, hanem hogy megismerjék a vizsga tematikáját. Ez teljesen helyénvaló, rengeteget lehet fejlődni ezeken a tanfolyamokon.

- Lát-e esélyt arra, hogy jövőre újra kiváltsa az érettségit egy nyelvvizsga?
- Szerintem minden lehetséges. A szülők részéről nagy a nyomás, mivel semmi értelmes magyarázat nincs arra, hogy ősztől miért kell érettségiznie annak is, akinek megvan a nyelvvizsgája. Remélem, ha lecsillapodnak a kedélyek, megoldódik ez a probléma is, és "egészségesen" működik majd a kétszintű érettségi.

- Mi a különbség a különböző vizsgák között?
- Magyarországon körülbelül 25 vizsgarendszer van. Hogy hol teszik le a vizsgát, az nem számít, csak az, hogy milyen típusút. Különbözik a kiadott oklevél, a stílus és a jelleg (pl. szókincsközpontú vagy a szituációkra épülő).

- Milyen típusú vizsgákat fogadnak el külföldön is?
- Ez egy összetettebb kérdés. Görögország kivételével az EU tagállamokban nincsenek központilag elismert nyelvvizsgák. Az intézmények szabad kezet kapnak abban, hogy mely nyelvvizsgát fogadják el, alapvetően az ismertség számít. Nemzetközileg ismert és így elfogadott nyelvvizsgák például a Cambridge, a Trinity és az Euro nyelvvizsgák, Amerikában pedig első sorban a TOEFL-vizsga.

Szólj hozzá Te is!

2
omicron, 2015. 09. 20. 19:49
válasz erre az üzenetre

válassz más nyelvet, ha nem tetszik az eszperantó.

1
39 éves államvizsgázott leendő óvónéni, 2011. 06. 27. 20:11
válasz erre az üzenetre

Nem akarok idegen nyelvet tanulni, magyar óvodásokat szeretnék szép magyar nyelvre tanítani , nem tudom mi a fenének kell nekem ehhez az eszperantó C1 nyelvvizsga! Ez nemcsak felháborító, hanem egyenesen magyar ellenes!!!!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

Segítség a szóbeli érettségihez

Még a "hajrázó" típusú tanulóknak is lassan rá kell készülni...

Ma van a határidő a jelentkezésre

2008. február 15-én, péntek éjfélkor lejár az alapképzések és egységes...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Skies of War
» játékajánló: Skies of War
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!
Fatal error: Call to undefined function mokamerce() in /var/www/clients/client220/web1130/web/public_html/index.php on line 275