Fél év Amerikában

SZUBJEKT?V szerző: Emő | 0 hozzászólás

Az egyik osztálytársam, Gecse Adrienn, júniusban kiutazott Amerikába, és közel fél évig ott is élt. Kapva az alkalmon, az amerikai életről, szokásokról, iskoláról és mindennapokról faggattam, miután hazajött.

cikkhez kapcsolódó kép

- Hol laktál pontosan?
- Chicagotól északra, Milwaukee külvárosában, Waukeshaban voltam.

- Milyen az iskola kívül-belül?
- Kívülről egyszerű, nagy kocka épület hatalmas udvarral, rengeteg focipályával. Óriási folyosók vannak, tíz percbe telik, míg az egyik végéből a másikba érsz. Semmilyen különlegesebb dísz, virág nincs, csak a szekrények vannak beépítve a falba, a falra pedig jópofa képeket festettek.

- Hangulatos volt?
- Csak szünetben, amikor tele volt emberekkel. Egyébként eléggé kopár.

- Milyenek az emberek?
- Nagyon aranyosak, segítőkészek, mondták, hogy ha bármi bajom van, keressem meg őket. Szeretettel fogadják a külföldieket.

- Mesélj el egy hétköznapi utcajelenetet!
- Az utcán minden délután járnak kutyasétáltatásra, de amúgy kihaltak az utak, mert a járdát közlekedésre nem használják, mindenki csak autóval jár. Minden olyan messze van, hogy autó nélkül nem lehet eljutni sehova, a busz pedig nagyon drága, ezért azt nem nagyon használják.

- Milyenek az iskolai szokások?
- Minden évben van egy nagyszabású bál, amikor befejeződnek az iskolai focimérkőzések. Az eseményzáró "akkordján" mindenki estélyiben van. Általában a fiúk hívják meg a lányokat, de lehet egyedül is menni. Főleg diszkózene szól, és egészen hajnalig tart. Szokás az is, hogy egy megadott napon mindenki a saját iskolája színeibe öltözik.

- Milyen a fegyelem?
- Csöngetés előtt benn kell ülni a teremben. Ez nekem eleinte nehezen ment, mert nagy távokat kellett megtenni a termek között. Csöngetéskor már mindenki az ajtóban toporzékol és fut a másik terembe.

- Kiküldtek valakit óráról?
- Nem, de a tanár nem is csinálhat ilyesmit, toleránsnak kell lennie, mert a gyerek és a szülő is visszavághat. Ha nem csinál házit, az az ő baja.

- Egy nap hány órátok volt?
- Minden nap ugyanaz az órarend volt, naponta nyolc órával.

- Akkor gyakorlatilag nyolcféle tantárgy van, semmi több?
- Igen, és ezeket év elején lehetett felvenni.

- Hány percesek a szünetek?
- Öt percesek, kivétel a lunch-szünetet, amikor a menzára mentünk. Pontosan 47 percesek az órák.

- Milyen ünnepeket szerveznek?
- Halloweenkor mindenhol narancssárga tököket faricskálnak, vásárolnak. A kertek ki vannak díszítve szellemekkel, ijesztő boszorkányokkal már egy héttel az ünnep előtt. Aznap este a kisgyerekek beöltöznek és tényleg élő szokásként járják a házakat. Én is kipróbáltam, szerencsére nem ismertek meg. Van ahol nem nyitottak ajtót, de ahol igen, ott nagyon kedvesek voltak és adtak cukorkákat. Utána tartják elég szorosan a Hálaadást, amikor pulykát esznek és összegyűlik az egész család. Karácsonyról lemaradtam, de az előkészületek már novemberben elkezdődtek. Átalakulnak a díszek haloweenesből karácsonyira. Világítanak az utcákon, mindenhol mikulások, rénszarvasok, angyalkák, csengettyűk vannak kirakva.

- Milyen ruhákat hordtak?
- Nincsenek erőteljes stílusirányzatok, alig láttam egy-két altert. Általában nagyon egyszerűen öltöznek, sokszor csak egy farmer és póló, semmi extra. A lányok kis mini ruhákban jártak október-novemberben is, mert gyakorlatilag csak addig voltak kint, míg az autótól elmentek az iskoláig. Sárga busszal jártunk minden reggel, mint a filmekben. Suli után tíz perced van, hogy elérd, ezért tanítás után nem maradnak benn pletyózni.

- Tényleg olyanok, mint a filmekben? Megvannak az iskola vezető egyéniségei, mint például a focisták?
- A focis fiúknak tényleg nagy tekintélyül van, amikor meccsük van, mindenki az ő mezüket hordja. A pompomos lányok ilyenkor a kis miniszoknyájukban vannak.

- Egy tizenkettedikes is együtt lehet egy kilencedikessel egy órán?
- Mivel mindenki maga választja az óráit, ezért nagy kavarodás van, és a legkisebbtől a legnagyobbig ott vannak egy órán.

- Nincs olyan, hogy valaki ugyanazt tanulja az egyik évben, mint a másikban?
- Olyan van például, hogy "Matek 1" és "Matek 2" (más tantárgyból is), de hallottam már azt, hogy pl. biológiából ugyanazt a házit kapta két osztály. Igazából nem tisztult ki az az oktatási rendszer, kicsit bonyolult az én agyamnak.

- Mi az ami, ami ott jobb, mint itt, mit hoznál át?
- Az utcaképet. Nagyon tetszett, hogy rengeteg fa volt. A tisztaság néha túlzott volt.

- Hogy ment az angol?
- Az elején nehéz volt leállni beszélgetni az emberekkel. Órákat se értettem eleinte, de a végére már egész belejöttem. Nagyon szleng nyelven és gyorsan beszéltek.

- Milyen nemzetiségiek vannak?
- Jaj, ez nagyon tetszett, mert sokféle van. Nincs olyan, hogy "amerikai", mert mindenki jött valahonnan. Rengeteg helyen találkoztam olyannal, aki azt mondta, hogy Magyarországról származik. Főleg mexikóiak, dél-amerikaiak, indiaiak vannak. Jóban voltam a dél-koreaiakkal, velük könnyebb is volt, mert ők se tudtak annyira angolul, így jobban átéreztük egymás helyzetét.
-
- A feketék mennyire vannak kirekesztve, mennyire van rasszizmus?
- Az afro-amerikaiak (mert csak így volt szabad hívni őket) vannak a legjobban kirekesztve, mint nálunk a romák. Nehéz velük, mert élnek a jogaikkal, mindenütt pereskednek, ezért mindenki próbál távol maradni tőlük. Az én iskolámban kevesen voltak.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Match a Hottie!
» játékajánló: Match a Hottie!
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!