Isten nyugosztaljon, Kaszás Attila!

SZUBJEKT?V szerző: Vicco | 1 hozzászólás

47 éves korában elhunyt több napi kómás állapot után Kaszás Attila Jászai Mari-díjas színművész. Több napon keresztül küzdöttek az életéért, de az agyiér-fejlődési rendellenesség ellen nem tudtak mit tenni.

cikkhez kapcsolódó kép

Magyarország érthetetlenül áll a múlt hét eseményei után. Nem lehet szavakba önteni fájdalmunkat s az űrt, mit e nemes színész elvesztése után érzünk. Mindössze 47 évet élt, de ezalatt a kevés idő alatt olyan ember vált belőle ki mindenki számára követendő példa lehetne.

A színész március 19-én este a Tizenkét dühös ember című előadás előtt lett hirtelen rosszul. Azonnal kórházba szállították, de állapota válságos volt, a színművész kómába esett.
Több napon keresztül gépi lélegeztetővel tartották életben, s a legjobb orvosok küzdöttek az életéért. Kaszás Attila életének 48. évében március 23-án este ment el oda, ahonnan hite szerint jöttünk. A végtelenbe.

A színművész 1960. március 16-án született a szlovákiai Vágsellyén. Örök példaképeként nagyapját tekintette. 1983-ban végezte el a Színház és Filmművészeti Főiskolát ahol Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként sajátította el a színészet összes csínyát-bínyát. Diplomázása után közel 15 éven át színészként dolgozott a Vígszínházban, ahol többek közt színpadra lép Ambrus diák (Weöres: A kétfejű fenevad), Macbeth (Shakespeare: Macbeth), Liliom (Molnár: Liliom), Mefisztó (Goethe: Faust), Szvidrigaljov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés). Nagyserű alakításai voltak tovább Rádiós (Presser-Horváth-Sztevanovity: A padlás), Claude (MacDermott-Ragni-Rado: Hair) valamint Tony (Bernstein: West Side Story) szerepeiben. Színpadi szerepei mellett számos filmben szerepelt, többek közt az Érzékek iskolájá-ban, amelyben Gryllus Dorka volt a partnere, a Cha-cha-chá-ban és az Üvegtigris-ben.

2003-ban szerződött a Nemzeti Színházhoz ahol végzetes rosszullétének napjáig játszott. Ebben az évadban öt színdarabban kapott főszerepet.

A kiváló alakításaiért 1988-ban Hegedüs Gyula-emlékgyűrűvel, 1990-ben Jászai Mari-díjjal, 1992-ben Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíjjal és Súgó Csiga díjjal tüntették ki a művészt.
Ez mind-mind csak adat mégis nem szabad elfelejtenünk, hogy mit is ért el ez az ember életének 47 évében. Híres volt erős magyarságtudatáról, s teljes erejével küzdött az összefogásért, hogy kivétel nélkül segíthessen embertársain. Nem csak a nézőközönségétől választotta el a zord világ, hanem 2 éves kisfiától, s szerető feleségétől...

Kaszás Attila lénye soha nem fog feledésbe merülni, hisz játéka több ezer embert érintett meg, velem együtt akik szerették. Karcos hangja, kedves mosolya akár színpadon, akár filmekben mindig elvarázsolt. Hangja nem fog eltűnni, hosszú évek után is hallani fogjuk fülünkben, s szívünkben.

S akiket megőrzünk a szívünkben az sosem hal meg igazán…

„Valahol, az árnyakon túl, újra befogad
egy távoli táj, ahol ő, aki elment már,
kézenfog majd újra, odaérsz,
hol eleven a múlt, mikor elindulsz a végtelen útra.
S az elveszett játékok életre kelnek
és körbe kigyúlnak a fények…
ó, régen várnak ránk az örökre szépek.
Nincs még rá szó, milyen az a múlt-bolygó.”

Szólj hozzá Te is!

1
viski rajmi, 2010. 06. 16. 09:26
válasz erre az üzenetre

szeva csöves

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Advanced Ninja
» játékajánló: Advanced Ninja
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!