Karácsony a rómaiaktól

SZUBJEKT?V szerző: Adrienn | 0 hozzászólás

A karácsonynak elengedhetetlen része a fenyőfa, a szaloncukor és az üdvözlőlap. De hogy mikor és hogyan alakultak ki ezek a dolgok, az alábbi írásunkból kiderül.

cikkhez kapcsolódó kép

Minden évben veszünk egy fenyőfát (vagy már több éve beszereztünk egy műfenyőt), amit különféle díszekkel, szaloncukorral, égősorral rakunk tele. De hogy mióta szokás ez? Hát bizony, már az őskorban is mágikus jelképnek számított. Az emberek eleinte csak borókát és fagyöngyöt aggattak rá. Zöld ágacskákat már a rómaiak is ajándékoztak egymásnak, sőt az ősgermánok mécsesekkel is díszítették azt. Az első karácsonyfáról Sebastian Brant, német író írt Strasbourgban a XV. század végén. De érdekességnek számít, hogy a Habsburg uralkodók 1824 táján fenyőfa alatt ülték meg a Szentestét, és egymásnak ajándékot is adtak. Hazánkban az első fa neve Brunszvick Teréz személyéhez fűződik, melyet Aszódon állított fel.

A szaloncukor viszont csak nálunk vált hagyománnyá. Már a XIX. században készítettek ilyen édességet a cukrászok. Nevét a reformkori fogadószobákról (szalon) kapta, mivel itt állt a karácsonyfa, amit díszes papírba csomagolt csoki ékesített.

Az üdvözlőlapok az 1870-es évek óta terjedtek el világszerte. Ezeket először kisgyerekek készítették az iskolákban, és ezzel ajándékozták meg szüleiket. Ennek bölcsője pedig nem más, mint Anglia: egy brit úriember nevéhez fűződik az első lap kivitelezése. 1843-ban nem tudott személyes üdvözletet írni barátainak, ezért döntött amellett, hogy üdvözlőkártyákat fog nyomtatni. És lám, bejött neki a biznisz. Egy festővel megfestettette az előlapokat, és jó pénzért eladta őket. 1870-től egész Európában használták a postai úton való jókívánságnyújtást, majd nem sokkal később már Amerika is átvette ezt a szokást. Napjainkban viszont már inkább háttérbe szorulnak a postai képeslapok, és szerepüket a virtuális üdvözletek veszik át.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Karácsonyi dalok, zenék az ünnepekre

Ha karácsonykor inkább kivennéd az agyonkarcolt Metallica cédét a lejá...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
McDonald's
» játékajánló: McDonald's
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!