Táncolj velem csillagfényes éjszakákon

SZUBJEKT?V szerző: Marcell | 31 hozzászólás

Valószínűleg sokatokkal előfordult már, hogy verset írtatok. Vagy azért, mert untátok magatokat, vagy azért, mert ez jelenti a kikapcsolódást. Az ok mindig más, de szinte minden ismerősömtől hallottam ezt-azt a bujkáló költői vénájukról.

cikkhez kapcsolódó kép

Bevallom, párszor már engem is elkapott a hév (na nem a szentendrei kackac), hogy ilyesmire vetemedjem. Ismerőseimen végzett gyors felmérés alapján a versek többsége csak az íróasztalfiókban végzi, kevesen publikálják alkotásaikat - én se tettem, viszont az egyiket rajtam kívül álló okok miatt sikerült, ehhez kapcsolódik egy történet is.

Írtam egy verset, tetszett is, de annyira mégse; ezért fogtam és eldobtam valahol otthon. Nagy meglepetésemre egy év múlva a saját 18. születésnapomon láttam viszont: a szüleimtől kapott üdvözlőlapon a versem végét olvastam vissza. Kicsit meglepődtem, azt hittem már megírta ugyanezt helyettem valaki... Rákérdeztem és kiderült, hogy mivel akkor épp egy Váci Mihály kötet lakott az asztalomon, miután megtalálták az elhagyott piszkozat lapokat, azt hitték, onnan írtam ki és mivel még illett is az alkalomhoz, ez került végül rá, mint sokatmondó idézet.

Informatikus palánta létemre sokszor szkeptikusan ültem a gimnáziumi irodalom órákon és kerek szemekkel hallgattam a költő úgy gondolja, hogy... kezdetű mondatokat. Vajon tényleg úgy gondolta??? Mert sokszor nekem egész mást mondott az adott kompozíció (biztos azért, mert mátrixokban néztem... ). Néha több 100 év távlatából merik kijelenteni egyes tankönyvírók, hogy hogyan is gondolhatta a költő és mindezt aztán be is kell magolni kötelezően... Hát nem tudom, lehet, hogy velem van a baj, de egy versben szerintem pont az a szép, hogy mindenkinek mást mond és nem lehet ráhúzni egy sablont. Ha valaki tudja, mit kell egy versben keresni (sokszor csak személyes kapcsolat miatt tudhatja), az egész más tartalmat találhat benne (megnézheti a kezdőbetűket, a kezdő szavakat, a kinézet adta geometriai formát, hogy lólépésben követik-e egymást a szavak kezdőbetűi egy átlag mobil billentyűzetén - csak semmi célozgatás, de ebből sok többletinformációt le lehet szűrni, hogy valójában kinek szól és miért). Biztos azért mondom ezt, mert ebben is a kódot látom, de talán így van rendjén, hisz mindannyiunknak egyéni szemléletmódja van.

A minap reggel ültem a buszon és eszembe jutott egy vakmerő ötlet. Adott egy vers, és adott hozzá egy első kézből való elemzés. Értem ez alatt, hogy maga a vers kiötlője írja le, mit és miért írt úgy és ahogy. Tehát nincs mellébeszélés, meg talán arra utalt, hogy..., csak színtiszta ok és okozat. Íme a vers:

Táncolj velem csillagfényes éjszakákon

Táncolj velem csillagfényes éjszakákon át,
Hunyd be szemed, s zárd ki külvilág zaját,
Maradjunk csak ketten, összemosott édes színekben,
Dacolva a fénnyel, közös árnyékunkon járva,
Egymás szavaira várva most mozdulatlan minden,
S csak ketten forgunk a néma pesti éjben.

Vezesd világom,
Míg magam meg nem találom,
A szívedhez vezető utat.

A versváltoztatás jogát természetesen a szerző fenntartja magának - ha lesz ilyen, leközlöm én is - maga a szerző személye pedig egyelőre maradjon homály, hogy ez ne befolyásoljon senkit se. Sok kérdés merülhet fel, például a két versszak különbözik, de miért? A kezdeményezésem alapja roppant egyszerű: adjátok tovább minnél több ismerősötöknek (fiatalnak, idősnek) a cikk rögzített linkjét, ami ugye http://graffiti.hu/index.php?modul=cooltura&id=64, és buzdítsatok arra minnél többeket, hogy próbálja meg elemezni. Nem kellenek barokk körmondatok, pár szempont elég tud néha lenni. Add tovább bölcsészeknek, ők úgyis érdekeltek ebben, add tovább kocka infósoknak, lehet hogy burkoltan ők végül jobban értenek hozzá. Aki gimnáziumba jár, az ne felejtse el odaadni az irodalomtánároknak - lássuk mit is tudnak.

Ha már elég sok vélemény érkezett be, összevetjük az eredetivel és győztest hirdetünk, ha sok jelentkező van, akkor akár kategóriánként is - értem ezalatt a bölcsész-kocka-stb viszonyokat, kíváncsi vagyok, mennyire fogják közelíteni egymást a változatok.

A verssel kapcsolatos gondolataikat beküldők között 15 ezer forint értékben könyvutalványokat sorsolunk ki a Könyvlelő könyváruház jóvoltából.

Az elkészült irományokat az kovacsm@freemail.hu e-mail címre küldjétek, magáról az elvi kérdésről és a versről pedig remélem sok hozzászólás fog érkezni ide a cikk alá is.

Szólj hozzá Te is!

31
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2007. 01. 10. 19:46
válasz erre az üzenetre

Egy kis adalék: "Gondolta a fene"?

30
dsjgkfhs, 2006. 12. 14. 12:46
válasz erre az üzenetre

Biga: még mindig félreértesz, de nem fejtem ki még egyszer, hogy nem erről írtam. Igen, igazad van nagyrészt. Bár...ezek szerint minden relatív? Mert akkor nagy bajban vagyunk...

Marci, bocsáss meg akkor. Valószínűleg cinikusan értelmezted, pedig én halál komolyan gondoltam. Szóval, kérlek, ne vedd sértésnek...

29
Biga kis képe = avatarja Biga (tagnaad), 2006. 12. 13. 20:50
válasz erre az üzenetre

Kedves "dsjgkfhs" ! Posztmodern alatt azt értettem, hogy kinőttük ezt a pozitivista mocsokságot, hogy csak az legitim vélemény (magyarán tudomány) ami akadémiai keretek között hangzik el. A te kis féltve őrzött irodalom tudományos gondolkodásod, úgy működik, hogy aki "benn van a várban" az tudományos, aki ezen kívül van az meg a pogány, plebs, '"félreértelmező". És itt nem téged akarlak támadni, ez ellen nekem is sokat kellett kínlódnom, amig megbarátkoztunk. Soha nem lett volna dekonstrukció, se feminizmus, de még strukturalizmus se, ha még mindig a szöveg stabilitásáról prédikálnánk és ha nem engedtük volna a "lajkus" véleményeket is vájúhoz. Amint kimondot azt a nevet, hogy Roland Barthes, vagy Stanley Fish, vagy Bloom, sajnos meg kell tanulnod úgy gondolkodni a szövegről és a tudományról is, hogy minden értelmezés legitim, - bár tény és való hogy kontextusonként változik ennek a szónak a jelentése - és ez a disciplina nem úgy működik mint a mag-fizika, ahol a dolgok egyértelműen atomokra meg kvarkokra bonthatók. Ez a kis fórum vita is engem igazol. Én valahogy "értelmeztem" a te hozzászólásod, mire te azzal vádoltál, hogy "félreértelmeztem". Ha ilyen faramuci, képlékeny dolog a nyelvünk, akkor hogyan lehetne bármilyen természetű megnyilatkozásról "jó" és "rossz" értelmezést készíteni? És itt most nem az "igaz"; "hamis" kategóriákról van szó! Marci cikkét pedig azért találom ügyesnek, mert pont erre az öszképre lett volna kíváncsi azzal, hogy mondja meg a BTK, meg a TTK meg a buszsofőr, hogy "miről szól a vers". És ezért posztmodern, mert a végeredmény heterogén lett volna, és sokszínű és toleráns.

Tipp: Jean-Francois Lyotard: A posztmodern állapot
Kovács Sándor s.k.: vagy/vagy és/vagy sem/sem

válasz a(z) 26. üzenetre
28
dsy, 2006. 12. 13. 16:32
válasz erre az üzenetre

akkor meg mi???

27
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2006. 12. 13. 14:39
válasz erre az üzenetre

Marci emberi nagyságát viszont ne vonjátok kétségbe! Lehet, hogy nem érti(k), miről beszélek/ünk, de attól még normális. - Na ez az első, ami sértő. Kiváncsi vagyok, mennyit konyítotok pl. a vonalmenti integrálhoz vagy az adatbázis normalizáláshoz. Gondolom semmit. Akkor meg...?

válasz a(z) 25. üzenetre
26
dsjgkfhs, 2006. 12. 13. 13:43
válasz erre az üzenetre

Ja, és Biga, magyarázd már el, mit értesz posztmodern alatt.. a liberálist?

válasz a(z) 20. üzenetre
25
dsjgkfhs, 2006. 12. 13. 13:41
válasz erre az üzenetre

Marci, ez jó sziamarci helyett?
Biga: ne csak írj, olvass is, vagy olvass lassabban! Mondta valaki, hogy a buszsofőr VÉLEMÉNYE rosszabb vagy jobb, mint egy bölcsészé vagy egy mérnöké?
Bocs, ha vlieshn nevében válaszolok, de a verselemzés irodalomtudományi műfaj, a versről való beszélgetés pedig nagyon jó dolog. De még mindig nem tudomány..

Marci emberi nagyságát viszont ne vonjátok kétségbe! Lehet, hogy nem érti(k), miről beszélek/ünk, de attól még normális. Szerintem vitatkozni jó, és jó lenne, ha nem vagdalkozás lenne a vége, pro vagy kontra...

24
zé, 2006. 12. 13. 13:28
válasz erre az üzenetre

hát igen... nem csodálkozom Jürgen és Jacques megnyilvánulásán.
nade mit mondana Michel?

23
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2006. 12. 13. 12:37
válasz erre az üzenetre

Ha hiszed, ha nem, nem veszem a lelkemre! És tényleg nem! Minden véleményre kiváncsi vagyok, legyen akár rossz, akár jó... Azt csak azért írtam, hogy rosszul érezzétek magatokat

válasz a(z) 21. üzenetre
22
Biga kis képe = avatarja Biga (tagnaad), 2006. 12. 12. 23:01
válasz erre az üzenetre

Meséld el léci mit értesz pontosan verselemzésen... Jaj ne. Először azt, hogy mit értesz versen. Aztán meséld el, hogy mitől lesz ez a dolog annyira professzionális, hogy az egyik értelmezés (teszemazt a tied), jobban fog ülni mint bármelyik BKV buszsofőré. Azt hittem ezt a naivitást egy két paradigmaváltással már kinőtte az irodalom-elmélet. Ez így nagyon rotyi. (15. hozszol. uccsó bekezdés)

válasz a(z) 21. üzenetre
21
vlieshn, 2006. 12. 12. 22:36
válasz erre az üzenetre

szóval nyugodtan szidhattok, van elég önbizalmam és építő jellegűnek veszem

hát nem úgy tűnik ha mindezt szidásként reagálod le

ebből a verseny-es fennakadásból is látszik hogy nem teljesen érted miről beszélünk. (a versenytáncos szóban nem a versenyen volt a hangsúly)

semmi baj nincs a játékkal csak legyél tisztában olyanokkal hogy mit jelent a verselemzés, stb

20
Biga kis képe = avatarja Biga (tagnaad), 2006. 12. 12. 22:26
válasz erre az üzenetre

Nem, Jürgen ez most tényleg nem a konszenzus!

Marci, ez egy merőben posztmodern kezdeményezés. Szerintem a cikk is fasza és az ötlet is! Nagyon sok ilyen kéne még

válasz a(z) 19. üzenetre
19
Habermas, 2006. 12. 12. 21:18
válasz erre az üzenetre

válasz a(z) 11. üzenetre
18
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2006. 12. 12. 13:49
válasz erre az üzenetre

Ez nem is akadémiai verseny! Olvastad a cikkben "verseny" szót egyszer is? Tudatosan nincs benne! Ez csak egy játék.

válasz a(z) 17. üzenetre
17
sziamarci, 2006. 12. 12. 12:47
válasz erre az üzenetre

a szalagavatós tánccal kapcsolatban igazad van. De utána még nem ment el senki versenytáncosnak pusztán ezzel a tudással. Viszont lehetett belőle profi táncos a szórakozóhelyeken. Igazad van, az irodalom mindenkié. De beszéltem én ilyenről???

16
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2006. 12. 12. 12:09
válasz erre az üzenetre

Az irodalom mindenkié, azé is aki nem ért hozzá kvalifikált szinten. Az nem táncolhat, akinek nincs legalább 3 éves versenytáncos (és alapozó balett) múltja? Jól is néznénk ki, bemennél egy szórakozóhelyre és 3-an lennének bent... Pont erről (is) szól a szalagavatós tánc, hogy elkezdj valamit, ami előre mutat. Hogy megízleld, milyen is egy keringő, egy jive, egy paso doble, egy quickstep... és vhol itt alakulnak ki az alap érzelmek és vonzódások a téma iránt.

Nem vagyok cikkíró, nagy újdonság... ez az első cikkem. Na és? A kritikát elfogadom, de úgyse a cikk stilisztikai értéke a fontos, hanem a téma amit felvet, szóval nyugodtan szidhattok, van elég önbizalmam és építő jellegűnek veszem.

Ez egy játék! Nem világméretű összeesküvéselmélet az irodalom ellen! Sőt, talán majd vki itt kap kedvet utánnanézni a témának... sohase tudhatod... jobb, ha nem is beszélünk róla? Nem hiszem.

Beszéljünk róla, beszéljetek róla, szembesítsük a véleményeket!

válasz a(z) 15. üzenetre
15
vliseh, 2006. 12. 12. 01:42
válasz erre az üzenetre

nem értem hogy ha kap a cikk egy értelmes kritikát (ami egyébként színvonalát tekintve a cikk fölöt áll), azt mért kell egyből lehurrogni, ráadásul anélkül hogy végigolvasnák (vagy ha végigolvasták, akkor meg nem értették meg... akkor pedig főleg nem értem az ilyen reakciókat...)

maga a cikk szerintem nem egy nagy durr, ilyenek mindenki fejében megfordulnak, a pályázat pedig nem verselemzésekről szól, hanem szubjektív vers(félre)ért(elmez)ésekről...

14
Boki kis képe = avatarja Boki (boki), 2006. 12. 11. 20:15
válasz erre az üzenetre

Micsoda metarofák, hasonlatok, oximoronok...

13
Jacques Derrida, 2006. 12. 11. 20:02
válasz erre az üzenetre

Kedves "sziamarci" ! Pont én, és az újolvasó barátaim tettük az irodalomtudományos gondolkozást mindenki számára hozzáférhetővé. Mi bevontuk a nyelvjátékba Marcit és téged is, szóval szerintem nincs mitől védened az irodalmat, mint tudományos diszciplinát. Mi focipályát csináltunk a szövegből, ahol az interpretátorok kedvükre rughatják a bőrt. Instabil entitásokról van szó, a köré írt tudomány majd megvédi magát, te csak ne féltsd semmitől

12
sziamarci, 2006. 12. 11. 14:16
válasz erre az üzenetre

Azért végigolvastátok, amit írtam?
Mert egy szóval sem írtam, hogy ne lehetne versekről beszélni, akár a fenti versről is. Pont ez lenne a gimnáziumi oktatás feladata szerintem. Mármint megszerettetni az irodalmat. De ez attól nem verselemzés.
De nem ez volt az, ami miatt reagálni akartam Marci cikkére, hanem egy másik, szintén fontos probléma, mármpedig, hogy nagyon sokan - és ez nem Marcinak szól elsősorban, hanem mindenkinek, akinek inge - azt hiszik, hogy a verselemzés arról szól, hogy Ő MIT ÉREZ A VERSBEN. Ebben pedig nincsen relatíve igaz vagy hamis, hanem az van, amit érzel, ehhez jogod van, mert érzés. Mindezt azonban tényként, verselemzésként publikálni, nem publikálni, rákényszeríteni az emberre vagy egyetlen igazságként feltüntetni baromság. Semmi baj azzal, hogy egy nem bölcsész beszél a versről, sőt, szerintem irodalom nélkül már rég kihalt volna az emberiség. De ez megint egy vélemény, amivel nem kell egyetérteni, viszont tisztelni kell, nem lebarmolni miatta senkit, "remélem majd kinövöd" alapon - most félreértés ne essék, nem az enyémről beszélek, hanem a véleményekről általában.

Én az ellen lázadtam, hogy Marci - megjegyzem, nem elsőként - felvetette a "magyartanárok hülyeséget mondanak, csináljuk mi a verselemzést" témát. Mert igen, sokszor hülyeséget mondanak, ez lehet külön véleménye, amit tiszteletben tartok, sőt, bizonyos esetekben egyet is értek vele. De felvetett egy javaslatot egy nyilvános publikációban (ha mindezt egy internetes fórumon olvasom, nem is reagálok), ezzel nem véleményt, hanem sokkal komolyabb "kvázi-igazságot" tárva a nyilvánosság elé. Ezért minden okom megvolt, hogy féltsek egy tudományágat, amihez megjegyzem, szinte semmi közöm, hiszen tanulom, nem űzöm.

Ugyanígy zavarna, ha valaki kitalálná, hogy márpedig milyen hülyeséget tanítanak a fizikatanárok, ezentúl találjuk ki mi. Jó, a példa sántít, mert a fizika reáltárgy, sokkal tényszerűbb, de szeretném, ha a vagdalkozás helyett inkább megértenétek, miért nem lehet amatőrként verset "elemezni". Mert az elemzés tudomány, a beszélgetés pedig mindenkinek jogában álló, sőt, üdvös időtöltés.

Jó munkát a versről való "beszélgetéshez", eszme- és tapasztalatcseréhez!

« előző1 2 következő »
kapcsolodó cikkek

Csábítás - nem csak vörösben és feketében

Van egy új szerelmem. És nem, nem egy daliás kék szemű, szőke hercegrő...

Monumentális salsa show

100 táncos vérpezsdítő és tűzes műsora - ez vár azokra, akik jegyet vá...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
A közgazdász
» játékajánló: A közgazdász
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!