Rembrandt 400 éves

SZUBJEKT?V szerző: Péter Gergő | 2 hozzászólás

Rembrandt az elismert festők egyik kiemelkedő személyisége, egyéniség. Azt is mondhatnánk egy tipikus művész, a maga tehetségével, hibáival és életével. A Szépművészeti Múzeumban október 29-ig még megtekinthetőek alkotásai. Kulturálódjunk!

cikkhez kapcsolódó kép

Rembrandt (1606-1669) 400. évfordulóját ünnepelhetjük 2006-ban. Ennek alkalmából a Szépművészeti Múzeumban bárki megtekintheti műveinek egy részét, október 29-ig, egy időszakos kiállítás keretén belül. Sajnos csak rajzai és részkarcai kerülnek bemutatásra, de ezek is épp olyan értékesek, mint festményei.

Egy kis ízelítő Rembrandt életéből

Egy Leideni molnár fia, a kis Rembrandt számára a Rajna partján álló malom jelentette az otthon. Gyakran megfestette a malmot, szüleit és a Németalföldi tájat. Emellett számára kedves bibliai jelenetek is kerültek vásznára. Bár sötét, barnás színeket használt, a fénynek mégis fontos szerepe volt képein.

Ifjú Rembrandt miután mesterei árnyékából kilépet, saját műhelyt alakított, ahol több társával együtt alkotott. Nem szenvedett semmiben hiányt, mégis úgy érezte, fel kell mennie a nagyvárosba szerencsét próbálnia.

Amszterdamba költözött ahol nyüzsgött a kulturális élet. Egy mecénás segítette, hogy portréfestéssel meg tudjon élni. Kezdetben nagyon utálta, hogy ki kell szolgálnia a rendelők igényeit, és hogy korlátok, merev szabályok közé van szorítva. Művészi lelke nem szárnyalhatott, ettől rosszul érezte magát. De képei tetszettek a megrendelőknek, és gyorsan híre ment a vidéki származású festőnek. Nem csoda, hiszen portréit olyan mesterein festette meg hogy azon látszódott a megrendelő belülről jövő személyisége is. Pár éven belül szinte mindenki hozzáfordult, ha festményt akart magáról. Rembrandtnak már nem kellett szűkölködnie a pénzzel. Nem is tette, épp ellenkezőleg, szórta minden felé. Legtöbbször műtárgyakat vásárolt valódi értéküknél jóval drágábban, de az italt sem vetette meg. Minden oka meg volt a boldogsághoz, hiszen felesége is lett, Saskia.

Jó pár évig tündökölt Rembrandt csillaga, aztán hirtelen hanyatlani kezdett. Ez első fordulat a híres Éjszakai őrjárat című képének megfestése után következed be. Egy lövészegylet bízta meg a kép megfestésével, egy egyszerű csoportképpel. De Rembrandt nem bírta megállni, hogy ne vigyen bele egy kicsit a fantáziájából. A képet egy jelenetben festette meg, ahogy a hősies egylet tagok épp Amszterdam utcáin járőrőznek.

Mikor meglátták a képet, felháborodtak.

Nehezményezték, hogy van, akinek csak a fél arca látszik, valaki meg felismerhetetlen. Először nem is akarták megvenni a képet, végül egy csekély összeget fizettek érte, de csak a városháza padlásán kapott helyet. Elterjedt a hír a városban és Rembrandt egyre kevesebb megbízást kapott. Ráadásul az ő sötét színei elavultak voltak a korban, az akkoriban divatban lévő erős és telt színekkel szemben. De Rembrandt nem akart váltani mások kedvéért. Ráadásul felesége, Saskia is meghalt. Nem elég hogy egyedül maradt fiával, de elhunyt feleségének rokonai is pereskedtek és ott tettek keresztbe neki, ahol tudtak. Adósságai felhalmozódtak. Hitelezői nem vártak tovább, csődeljárást indítottak ellene és elárvereztették szinte mindenét. A drágán megvett műtárgyai és háza jóval ár alatt kelt el. Rembrandt az új feleségével és a fiával szegénynegyedbe került. Így ért véget Rembrandt tündöklése.

Mégis, napjainkban a legnagyobbak között említhetjük. Hiszen tájképei érzéseket sugároznak, portréin életszerű arcok köszönnek vissza, bibliai képei érzelmektől fűtöttek, mozgalmasak, önarcképein végig követhetjük lelkének változásait. Ezek azok a jellemzők, ami Rembrandtot naggyá teszik.

Szólj hozzá Te is!

2
wow, 2015. 03. 15. 08:55
válasz erre az üzenetre

gud jáb

1
darkság, 2007. 01. 24. 13:51
válasz erre az üzenetre

Egy sokszínű ember leírása...

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Match a Hottie!
» játékajánló: Match a Hottie!
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!