'56-os Rómeó és Júlia

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 0 hozzászólás

1956 ötvenedik évfordulójára rengetegféle produkcióval készülnek országszerte. Az október 19-én, a Budapest Sportarénában bemutatásra kerülő új magyar rockmusical története egy Rómeó és Júlia adaptáció - '56 forgatagában.

cikkhez kapcsolódó kép

A darab apropója - ez nem is kérdéses - a forradalom 50. évfordulója. Az 56 csepp vér című rockmusical október 19-én és 22-én lesz látható a Papp László Sportarénában. És, hogy miért pont musical? Azért, mert még színházi zenés produkció sose dolgozta fel '56-ot.

A szerelmed az ellenséged. A történelem a végzeted. Ezzel a két rövid mondattal foglalták össze a történetet. A két fiatal számára a legfontosabb a szerelem, de ebben az életformában nem lehetnek boldogok, és a befejezés drámai. Az ötletgazda Pintér Tamás volt, és - mint a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta - a csapatot összeszedni ezután már nem volt nehéz. Horváth Péter, a darab író-rendezője nagyon örült a kezdeményezésnek, hiszen közel állnak hozzá a forradalami események (ezeket már több munkájában feldolgozta). Mégis úgy érzi, hogy a forradalom nem normális , mert az ember nem arra született, hogy hős, áruló vagy harcoló legyen. Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa szerezte az előadás zenéjét - mintegy másfél éve kezdte el írni, és egy hónapja nyerte el végleges formáját. A zeneszerző fontosnak érezte azt, hogy a dalok kifejezzék az adott kort, de a mai emberekhez is szóljanak. A szerzők szerint 1956-ról nem tud a mai társadalom eleget, főleg a fiatalok - pedig ez sokkal nagyobb nyilvánosságot érdemelne. A színmű rendezője Szikora János, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója lett volna, de a produkció kinőtte a színpadot, így a rendezést Horváth Péternek adta át, és ő művészeti tanácsadóként van jelen.

Úgy tervezik, hogy elkészítik a rockmusical filmváltozatát is, ennek története azonban eltér a színpadi adaptációtól. Ezt a tavaszi Filmszemlén szeretnék bemutatni. A Sportarénában tizenhat kamerával készül felvétel, és ez is részét képezi majd a filmnek. Nagy Endre producer elmondta, hogy elég összetett munka folyt az utóbbi hónapokban: a zeneírás, a próbál és a filmes előkészítés párhuzamosan. A színházi és filmes produkció összköltsége 262 millió forint, és egyelőre nem tudni, hogy az októberi két előadás után várható-e további.

A Sportaréna kűzdőterén bemutatásra kerülő darab minden idők legnagyobb játékterén játszódó színmű lesz - a szereplők 2400 négyzetméteres teret töltenek majd ki. A rendező elmondta : azért nem fiatal, ismert és már befutott színészeknek adta a szerepeket, mert inkább új tehetségeket akart megmutatni (emellett persze szerepelnek ismert művészek is).

A főszerepekben Kaszás Attilát , Palcsó Tamás énekest, Veress Mónika jazzénekesnőt és Miller Zoltán színművészt láthatjuk. További szerepekben: Hoffmann Mónika, Seress Zoltán, Forgách Péter, Miller Lajos, Balogh Erika, Keresztes Ildikó, Kiss Zoltán, Puskás Péter, Szanitter Dávid.

Horváth Péter külön kiemelte, hogy az utóbbi időben felröppent sajtóhíresztelésekkel ellentétben szó sincs arról, hogy a női főszereplő, Veres Mónika kitúrta volna Rúzsa Magdit - a Megasztár győztes lány nem vállalta a szerepet.

Az akciófilmbe illő látványról 16 kaszkadőr és több olimpiai bajnok gondoskodik az akciórendező, Pintér Tamás vezetésével.. A zenekarvezető: Babos Gyula, a karmester pedig Zádori László. Ugyanis - akármilyen ritka manapság- előzene lesz, nem playback.

A darab hanganyagából CD megjelenését decemberre tervezik.

Szólj hozzá Te is!

kapcsolodó cikkek

Forgatókönyvíró pályázat diákoknak

Forgatókönyvíró- és ötletpályázatot hirdetett a Magyar Televízió és a ...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Street Racer
» játékajánló: Street Racer
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!