Dante pokla Boston utcáin

SZUBJEKT?V szerző: Péter Gergő | 1 hozzászólás

A Dante-kör célja lefordítani az Isteni színjátékot. Sokan nem nézik jó szemmel a vállalkozást, ráadásul különös gyilkosságok történnek, amik kísértetiesen emlékeztetnek Dante poklának szenvedéseire.

cikkhez kapcsolódó kép

Mostanában a Gabo kiadó palettáján egyre több a Dan Brown féle „művtöris nyomozos” könyvet lehet felfedezni. Talán ebből lehet következtetni, hogy ez a műfaj lesz a jövőben az eladási statisztikák élén, vagy talán már most is ott van.

Matthew Pearl művét a Dante-kört is bele lehet sorolni ebbe a vonalba. De nem szabad azonosítani a Dan Brown könyvekkel. Sokkal nagyobb lélegzetvételű olvasmány. Hiteles korképet ad a 19. századi Bostonról és a háború utáni problémákról.

A Dante-kör valóban létezett. 1865-ben alakult, azzal a céllal, hogy lefordítsák az Isteni színjátékot. Tagjai között költők, írók, történészek és egy kiadó tulajdonosa is szerepelt. A cambridge-i egyetemnek és a legtöbb konzervatív kulturális körnek nem tetszett ez a vállalkozás és igyekeztek minél jobban akadályozni a munkájukat. A történet eddigi része történelmileg valós. A szerző igyekezett minél hitelesebb maradni. A regényben szereplő személyek nagy része létező személy volt, és ténylegesen elhangzott mondatok is belekerültek a műbe. A fikció csak innen kezdődik. A városban különös gyilkosságok történnek, amiknek a körülményei rejtélyesen hasonlítanak a Dante poklában leírt büntetésekre. A Dante-kör tagjai egérszorítóba kerülnek és arra kényszerülnek, hogy saját maguk induljanak a gyilkos nyomába. Az irodalmi úriemberek kilépnek megszokott mindennapjaikból, és kockára teszik életüket Dantéért.

A könyv eleje elég nehézkes és sűrűn, párszor vissza kell lapozni, hogy megtudjuk ki kicsoda. De ha az elején sikerül átrágni magunkat, utána jó és kellemes hangulata van. Aki Dan Brown féle pörgésre számít annak csalódnia kell, a Dante-kör lassabb, nyugodtabb tempójú könyv. Azoknak tudnám ajánlani, akiknek kikapcsolódás az olvasás és szeretik a 19. századi Amerika hangulatát.

Szólj hozzá Te is!

1
ugrodeszka, 2006. 08. 25. 08:44
válasz erre az üzenetre

Gratu ügyes vagy!

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Flash Strike
» játékajánló: Flash Strike
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!