Interjú a Fantommal

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 4 hozzászólás

Gondoltátok volna, hogy Csengeri Attila kamaszkorában egy rock-bandában kezdett el zenélni, de ma már leginkább a csöndet szereti? Tudtátok, hogy a katonaság alatt döntötte el, hogy színész szeretne lenni?

cikkhez kapcsolódó kép

- Mi volt ez első zenei élményed és mikor döntötted el, hogy színész leszel?
- Az első zenei élményem az volt, amikor gitározni kezdtem 8.-os koromban az egyik barátommal. Lakótelepi gyerekek voltunk, és akkor ugye elkezdtünk zenélgetni. Addig különösebben nem volt közöm a zenéhez. Amikor elkezdtem lefogdosni az első akkordokat a gitáron, akkor keltette fel a zene az érdeklődésem. Kaptunk dalos füzeteket, azután elkezdtünk általunk szeretett dalokat áttenni gitárra. Akkor megszületett egy együttes, ami a közelmúltban újraalakult: a Genius.

Ebben énekeltem középiskolás éveim alatt, és ekkor tudatosult bennem, hogy jó lenne énekléssel foglalkozni. De aztán ez a rockzenélés egy időben nagyon mostoha körülmények között zajlott, jöttek a disco zenék meg mindenféle új dolgok, amik háttérbe szorították. Közben elmentem katonának, és a katonaság alatt abbahagytam a rockzenélést, de mivel éreztem, hogy énekléssel kéne foglalkoznom, körbenéztem, hogy hol lehet még esetleg ezzel érvényesülni. Akkor végzett az akkori operett-musical osztály, Malek Andiék osztálya, amikor én leszereltem és gondoltam, egy próbát megér.

Felvételiztem a Színművészetire és már az első rosta után mondta Ida néni, az akkori zenés-mesterség tanár, hogy engem fel fognak venni, mert szükség van az ilyen magas tenor fiúkra, de úgy érzem, hogy elég jól is teljesítettem. Így a másik két rostán csak azért idegeskedtem, hogy megfeleljek az elvárásoknak, ha már egyszer kimondták, hogy felvesznek ne okozzak csalódást. Hát így kezdődött a színházi karrierem. Az első év végén már énekeltem a Rock Színházban a Dorien Grey címszerepét: elmentem a meghallgatásra a színházba, ott ültek a zeneszerzők, Várkonyi Mátyás (a Rock Színház akkori igazgatója - a szerk.), a rendező, Ács János és énekelnem kellett különböző musicaldalokat, majd nemsokára jött a telefon, hogy én leszek Dorien Grey első szereposztásban. Ez volt 1990-ben, azután Rock Színházas évek, Németország másfél év, Miss Saigon, utána Pécsi Nemzeti Színház, Madách Színház, Magyar Színház. Játszottam Egerben, most Miskolcon fogok ősszel a Valahol Európában-ban szerepelni - tehát gyakorlatilag így elmondva egy nagyon egyenes útnak tűnik, de természetesen rengeteg tanulás van mögöttem, szerencse, kitartás, valamennyi tehetség is biztos...És akit feltétlenül ki kell, hogy emeljek, az az énekmesterem, aki a főiskolától végigkísért, ő Bagó Gizella. Ő volt végig mellettem, amikor már úgy éreztem, hogy feladom, már nem gondoltam úgy, hogy olyan fontos lenne ez az egész, nem voltak új sikerélményeim...

- Nem is gondolnánk, hogy egy ilyen sikeres művésznek is lehetett ilyen gondja.
- Természetesen volt ilyen periódus is az életemben és ez gondolom minden színésznél előfordul és szerintem természetes ez ezen a pályán, hogy vannak hullámvölgyek. Ilyenkor kell valaki, aki átsegít ezen a ponton - és ez volt nekem bagó Gizella és később a feleségem, akivel már 13 éve élünk együtt. Ő is olyan típus szerencsére, aki, ha lusta lennék vagy nem lenne valamihez kedvem akkor rugdos és hajt. Tehát "összeállt a csapat" és sínen érzem magam. Ha most összeszámolom, ősszel hét színházban szerepet éneklek, ez már önmagában sem kevés és még rengeteg egyébfellépés persze: céges rendezvények, szabadtéri programok, majálisok, most augusztus 20-án megyek Szlovákiába István a királyt énekelni. Így nagyon nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, hogy a családra is jusson idő, egy kicsit szabadidőre is, sportra is... Mert most is Pécsről jöttem autóval, itt leszerepelek (Az Operaház Fantomja, Madách Színház - a szerk.) aztán megyek haza, de hát mire hazaérek, akkor ugye már este van és 1-2 órát tudok csak a családdal tölteni, még későn megnézem az e-mailjeimet és ennyi. Tehát nagyon sűrű az életem, de most nyáron lesz végre két hetem, amikor ihatok szénsavasat, ehetek fagyit, amennyi belém fér. Nagyon sok lemondással jár ez a pálya de ugyanakkor megvan a szépsége is, úgyhogy megéri.

- Nagyon sok musicalszínész kiad mostanában szólólemezeket - Bereczki Zoli, Dolhai Attila, Feke Pali, Sasi - és még sorolhatnám. Te nem gondolkoztál még ezen?
- Nem érzem különösebben hiányát, hogy 1327 példányban megvegyenek egy cd-t, amin én vagyok. Válogatáslemezek voltak mostanában, nemrég jelent meg a 'Best of musical' válogatáskorong, ami aranylemez is lett és 4 hétig vezette az eladási listákat. Most jelent meg egy Koltay-mű, ami a csíksomlyói Madonnáról szól, ez 'A napba öltözött leány' című rockopera és ebben is van egy nagyon szép szerepem. Tehát azért én meg-megjelengetek én cd-ken, néha rádióba is hallom magam vagy az Önök kérték-ben látok régi felvételeket. De igazából, ha igazán igényes cd-t szeretnék kiadni, ami olyan lenne, amit én szeretnék, ahhoz zenekarral kéne dolgozni, nagyon sok technika kéne - megfizethetetlen egy ilyen cd, és nem hiszem, hogy olyan túl sok szponzort össze lehetne szedni, sok-sok millió forintért élő zenészeket megfizetni úgy, olyan stúdióban, technikusokkal...Ha megnézzük, hogy mennyi ideig készül mondjuk egy Robbie Williams vagy egy Madonna cd és azon hányan működnek közre, ott több millió darabot kell eladni ahhoz, hogy a befektetett pénz megtérüljön és megérje. Úgyhogy, egy ilyen kis szoba sarkában-stúdióban felvenni nem érdemes. Nem hiszem, hogy ez nekem olyan nagyon kéne. Ha az élet úgy hozza, akkora igény lesz rá, akkor lehet, hogy lesz - mert most nagyon jól mennek a musicalek, de volt arra is példa, hogy neves musicalénekesek kiadtak lemezt és csak pár száz darab fogyott el, mert egyszerűen akit érdekel a musical, az eljön és megnézi a színházban, de úgy érzem, hogy olyan széles rétegeket, azt a korosztályt, mint a popzenészek vagy a Megasztárok nem érdekli úgy a musical, hogy még erre is áldozzon. Színházba el-eljárogatnak, de nagyon kétesélyes az ilyen lemez piacra dobása - úgyhogy egyelőre ez még várat magára.

- Érdekel, hogy egy ember, akinek az élete jelentős részét a zene tölti ki milyen zenét hallgat?
- Annyira vegyes! Most éppen David Gilmoore (a Pink Floyd gitárosa - a szerk.) szól a kocsiban, a Pink Floyd-ot is nagyon szeretem, akkor Deep Purple, Led Zeppelin, a régi magyarok közül Karthágo, EDDA, Piramis, meg annyi rádióadó van, és ugye, ha az ember autózik, akkor legtöbbet rádiót hallgat: ha meg nagyon gagyi, akkor elkapcsolok, mert borzasztó dolgok születnek ebben az országban is meg úgy általában. Inkább az igényes előadókat szeretem, George Michael, Tina Turner - de tényleg órákig tudnám sorolni. Meg nagyon szeretem a klasszikus zenéket is, operákat. De legjobban a csöndet szeretem! Annyi zene szól körülöttem, akár színházban, akár autóban utazom, hogy otthon nagyon szeretem a csendet. És akkor ezt a csendet köri meg kislányom, aki, ha egész nap együttvagyunk nem száll le rólam, csak '"Apa, Apa, Apaaa!" Úgyhogy azt mondom, a zenehallgatás leginkább az autós időszakokra jellemző, sokat ülök kocsiban, ezáltal sokat is hallgatok zenét de otthon nagyon ritka, hogy beteszek bármit is.

- Jövőre milyen szerepekben láthat a közönség?
- Új bemutató lesz a Pécsi Nemzeti Színházban a Luxemburg grófja, ebben Renée leszek, a fiatal festő aki maga Luxemburg grófja, szintén premier lesz Miskolcon a Valahol Európában, ebben Hosszú leszek, ezen kívül a Macskafogót mutatjuk be a Magyar Színházban és amik továbbmennek, az István a király Tordája leszek a Magyar Színházban, az Operaház Fantomja a Madách Színházban, Pécsett pedig a Macskafogó és a Denevér. Mindegyiket nagyon szeretem és remélem, hogy hosszútávon is tudom majd még tovább csinálni.

Szólj hozzá Te is!

4
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2007. 04. 18. 14:02
válasz erre az üzenetre

Én vele láttam az Operaház Fantomját, és van egy felvételem (egy szám), amin Dorian Gray-t énekel.

3
Boszi, 2006. 08. 14. 20:26
válasz erre az üzenetre

Olvasta Jó, siettem és a nyaralás közepén tettem fel! BOCSI

2
Péter, 2006. 08. 14. 12:12
válasz erre az üzenetre

Hát igen. Szegény Csengeri Attila... Ezt hogy hagyta jóvá? Olvasta elötte?

1
Marcell kis képe = avatarja Marcell (kovacsm), 2006. 08. 12. 13:45
válasz erre az üzenetre

Nem említed meg, hogy is hívják a színészt... azért ezt illene beleírni valahova.

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Police Pursuit
» játékajánló: Police Pursuit
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!