Rudolf - az utolsó csók

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 1 hozzászólás

Világpremier helyszíne volt a szegedi Dóm tér: július 28-án mutatta be a budapesti Operett Színház Frank Wildhorn és Jack Murphy musicaljét hármas koprodukcióban a bécsiekkel és a Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésével.

cikkhez kapcsolódó kép

Az alkotók

A szakma nagy reményeket fűzött az amerikai szerzőpáros legújabb zenés darabjához. A zene és a szöveg valóban egyedülálló ; a jeles alkotógárda nem okozott csalódást. A hang és a látvány szintén kifogásolhatatlan volt, tűzijáték, mozgó díszletek és még számos egyéb kiegészítő színesítette az előadást. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy kik is hozták létre ezt a világszínvonalú művet. Mert kétség se férhet hozzá, igazi nemzetközi műsort láthatott a nagyérdemű ; a színpad jobb oldalán kivetítőn angolul feliratozták a darabot a külföldieknek.
A darab zenéjét az a Frank Wildhorn szerezte, aki a New York-i Broadway egyik legsikeresebb komponistája. Musicaljei az egész világot meghódították, Jekyll és Hyde című előadása Budapesten is nagy sikert aratott. Pályája során a pop szakma olyan nagyságaival dolgozott együtt, mint Liza Minelli, Sammy Damis Jr. vagy Linda Eder.

A dalszövegeket és a szövegkönyvet Jack Murphy írta, aki egyébiránt zeneszerző is. Régóta dolgozik már együtt Wildhornnal, több közös produkciójuk is volt már, a The Civil War és a Waiting For The Moon c. darabok.

A rendezés az Operett Színház méltán sikeres igazgató-rendezője, Kerényi Miklós Gábor munkája, profizmusa megkérdőjelezhetetlen, a Rudolf immár nyolcadik premiere volt a Dóm tér színpadán.

New York - Bécs - Budapest - Szeged

A darab ezen az útvonalon "ment végig". Ahogy a rendező fogalmazott, olyan fantasztikus élmény és akkora dolog ez, melyre méltán lehet büszke mindenki ebben az országban. Az, hogy egy tengerentúli szerzőpáros ír egy musicalt a bécsiek felkérésére, ami végül Budapest után szabadtéren a világon először Szegeden kerül bemutatásra - ez azért nem mindennapi. Ha pedig a szereposztásra tekintünk, az már garancia a felejthetetlen élményre.

Főbb szerepekben:
Dolhai Attila - Mészáros Árpád Zsolt, Vágó Bernadett - Vágó Zsuzsi, Földes Tamás - Homonnay Zsolt, Janza Kata - Peller Anna, Németh Attila - Jantyik Csaba, Polyák Lilla - Nádasi Veronika, Bereczki Zoltán - Szabó P. Szilveszter, Csuja Lajos...

És a színészek, a stáb, a közönség mind-mind részese lehetett ennek a csodának.

A történet

1889. január 30-án a mayerlingi vadászkastélyban holtan találják Rudolf trónörököst és kedvesét, Vetsera Máriát. De mi lehetett a halál oka? Gyilkosság? Öngyilkosság? A rejtélyes körülmények közt elhunyt szerelmesek története immár száztizenhét éve foglalkoztatja az utókort, hisz az azóta két lezajlott világháború talán összefüggésben áll a mayerlingi eseményekkel...

Az osztrák koronaherceget, Rudolfot születésétől fogva a majdani urlkodásra nevelik. Lévén, hogy a Habsburg családban 1793 óta nem született egészséges fiúgyermek, apja, Ferenc József császár minden reményét fiában látja. Azonban felnőve Rudolf nem tud azonosulni nézeteivel, hanem egyházellenes, liberális megnyilatkozásai miatt folyamatos konfliktusaik vannak. Politikai házasságot kényszerül kötni Stefánia, belga hercegnővel, de ez csupán érdekkapcsolat, sosem fűzték érzelmek nejéhez.

A trón várományosán tehát hatalmas a nyomás, hisz magányossá válik saját családjában. Egészségi állapota romlik, apja és felesége sűrgeti az utódnemzést, nincs bevonva a Monarcia ügyeibe és a miniszterelnök is figyelteti. Összebarátkozik a szabad szellemiségű újságíróval, Moritz Szeps-sel, így mostmár tágabb képet kap a világról és nem csak az udvaron belüli eseményeket látja. Nyíltan bírálja a Monarchia működését és németközpontú politikáját, névtelenül lázító hangú vezércikkeket ír a bécsi lapokba. Apja az ellenállásai miatt egyre inkább kiszorítja a belügyekből és szinte semmit nem oszt meg vele a birodalom helyzetéről.
Ebben a helyzetben Rudolf úgy érzi, minden összeomlani látszik körülötte. Szabad szeretne lenni, de rangjával együtt börtönbe van zárva és közelességeknek kell eleget tennie.
Ekkor ismerkedik meg Vetsera Mária bárónővel, aki egy pillanat alatt elkápráztatja. Létezik-e szerelem első látásra? Rudolf sosem volt hűséges feleségéhez, de érzi, Mária más, mint a többi. Titkos románcuk erőt ad a hercegnek, újra élni és kűzdeni akar! A viszony azonban nem kerüli el Taaffe miniszterelnök figyelmét sem, aki egyből kémeket állít a szerelmesekre és minden lépésüket figyeli. A kormányfő eskült ellenségként igyekszik megakadályozni Rudolf politikai és magánéleti boldogulását.

Kapcsolatuk egyre több konfliktust szül. A trónörökös megkísérli felbontani házasságát is Stefániával; de a levél nem jut el a pápához. Apja is figyelteti, és a miniszterelnökkel együtt folyamatosan tudnak minden mozdulatáról. Kivéve egy dolog marad jó ideig titok: a koronaherceg sok győzködés után mégis szövetkezik egy magyar csoporttal a Monarcia szétválasztására, és ő lenne majd Magyarország királya.

Felajánlja lemondását Ferenc Józsefnek összes rangjáról, csak hadd legyen a maga ura. Apja viszont megzsarolja - ha biztonságban akarja tudni Máriát, nem mehet el. Rudolf vívódik és újabb mélypontra kerül. Végül úgy dönt, hogy Máriával elmegy Mayerlingbe és otthagyja az udvart. Amikor elindulnak nem is sejti, hogy eközben valaki elárulta titkos összeesküvésüket.
A császár megtudva fia felség- és hazaárulását az udvar embereivel a szerelmesek nyomába ered.

Hiába ismerjük a történelemkönyvekből a drámai belefezést Mayerlingben, a legvégsőkig úgy tűnik : a szerelem végül mégis győzni tud. A két lövés eldörül, és a nézőtéren egy pillanat néma csend után tapsvihar tör ki. Körbenézve itt-ott könnyes szemeket látok...

Dolhai Attilát kérdeztük

A musical főszereplőjével a premier előtt beszélgettem.

- Mennyire áll hozzád közel Rudolf szerepe? A próbák mennyire voltak nehezek és milyen volt ilyen híres alkotókkal dolgozni?
- Különbséget kell tennünk a történelmi Rudolf és a darabbeli Rudolf között. A darab alapötlete valóban a Vetsera Mária és Rudolf tragikus halálának körülményei voltak, történelmi esemény történelmi szereplőkkel és helyszínekkel. És írtak egy darabot, aminek a valósághoz és a múlthoz már nem túl sok köze van. Ez a Rudolf valahogy "tisztább" tehát a kettő már nem ugyanaz. Amikor egy új darabot még senki nem mutatott be, senki nem játszotta el ezt a szerepet eddig, az mindig nagyon nagy lehetőség, mert te lehetsz az első, aki megcsinálhatod. Egy kicsit olyan lesz, mint te. Nyilván igyekszel a rendező utasításai meg a darab szerint létrehozni ezt a szerepet, de valószínüleg rajtahagyod a kéznyomodat. És az is előny, hogy épp ezért nem hasonlítanak össze senkivel, hogy milyen jó volt xy ebben a szerepben, de hát a Dolhai is elég jó...

- Hanem hozzád fogják hasonlítani.
- Igen, és ez biztos, hogy abszolut előny. Nagyon jó volt próbálni a darabot. Ami érdekes volt, hogy elég sokáig próbáltuk a Rudolfot és folyamatosan formálódott. Általában az van, hogy ha hoznak egy új bemutatót, akkor egy kész darabbal találkozom, nem írnak közben bele, hanem úgy van, ahogy az első szövegolvasó próbán megkapjuk. Hamar meg lehet tanulni, gyorsan el lehet készülni azzal, hogy már magadévá teszed a szöveget, gondolkodhatsz azon, hogy milyen jellem ez a szereplő és sok mindenre van időd. Ez egy most született darab, és az volt a legérdekesebb része, hogy a szövegkönyv az utolsó hetekig változott, ami egyrészről jó is volt, másrészt viszont sok mindent nem tudtunk kipróbálni. Remélem, a nézőkhöz is eljut az a gondolat, amit én játszom - mert sohasem a szöveget játszom, hanem a gondolatot. Nagyon sok kritikát kaptam arra nézve, hogy a darab egyesek szerint nem lett olyan szépen megírva, nincs végigvezetve sokminden; de én azt gondolom, hogy nagyon pontosan meg lett írva és nincs benne felesleges szöveg. A szövegek rövidekre vannak fogva és ezekben a pici részekben kell eljátszani mindazt, amiről szól a darab.
Világsztárokkal dolgoztunk együtt - bár számomra ennek nincs olyan nagy jelentősége - de valóban máshogy gondolkodnak, van egy másfajta alázat bennük a zenével, a színpaddal, a művészettel és jó látni, hogy másis csinálhatják emberek ezt a műfajt. Sokat tanultunk tőlük szerintem és ő is tőlünk - remélem.

Előadási napok a Szegedi Szabadtéri Játékokon: július 28., 29., 30., augusztus 4., 5., 6.

Kapcsolódó oldalak:
- Szegedi Szabadtéri Játékok
- Dolhai Attila honlapja
- Budapesti Operett Színház

Szólj hozzá Te is!

1
Ciku, 2006. 08. 13. 19:59
válasz erre az üzenetre

Nagyon jól sikerült cikk!Nagyon teccik!Egy csomó mindnet nem is tudtam eddig!Ügyes vagy Boszi!

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Bloxorz
» játékajánló: Bloxorz
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!