A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét

SZUBJEKT?V szerző: Kerekes Tamás | 2 hozzászólás

Dobhártyából új szűzhártyát operálni éppoly reménytelen, mint pszichiáternek gyógyítani. A neurológusnak egy fokkal könnyebb. Pont olyan könnyű, mint a proctológusnak, aki nem más, mint a férfiak nőgyógyásza, ha az urológust átengedjük a nőknek. Remek könyv, szerzője remek orvos, túl tudta haladni Hippokratész híres orvosi filozófiai célját: "nem ártani."

cikkhez kapcsolódó kép

A híres angol neurológus, Oliver Sacks meghökkentő orvosi esettörténeteiben a hangsúly nem a betegségek rémséges leírásán van. Amire Sacks kíváncsi, az a testi-szellemi fogyatékosságaival küszködő ember belső világa.

Egy idő után dr. P nem ismerte fel az arcokat, az utcán sétálva barátságosan megsimogatta a tűzcsapok tetejét és a parkolóórákat, mert azt hitte róluk, hogy gyermekfejek, ám tévedésein eleinte csak nevettek.

Az orvosi vizsgálatnál Sacks segített neki felöltözni, mert összetévesztette a cipőjét a lábával. Megmutatott neki egy dűnesort a Szaharában.

– Mit lát?
– Egy folyót – felelte. – Meg egy kis vendégházat, amelynek a terasza a víz fölé nyúlik. Emberek ebédelnek a teraszon. Itt-ott színes napernyők vannak.
– A címlap felett a semmibe nézett, ha ezt egyáltalán "nézésnek'"lehetett nevezni, és nem létező részleteket talált ki, mintha a tényleges kép egyhangúsága ösztökélte volna arra, hogy odaképzelje a folyót, a teraszt, a színes napernyőket.

Kalapját kezdte keresni és megfogta a felesége fejét. Próbálta megemelni és a fejére tenni. Kalapnak nézte a saját feleségét. Az asszony meg se lepődött, látszott, hogy hozzá van szokva az efféle dolgokhoz.

Egy Bette Davis film levetítésekor olyan érzéketlenséget tanúsított, mint egy marslakó, de fényképeket nézegetve az a megdöbbentő dolog derült ki, hogy dr. P nem ismerte fel sem családját, sem kollégáit, de még saját magát sem.

Számunkra egy arcban kifejeződik maga az ember - írja dr. Sacks – minden embert a személyiségén, a personáján, az arcán keresztül látjuk, de dr. P esetében nem létezett az ilyen értelemben vett persona, sem a belső személyiség, sem annak külső megjelenése.

Nincs az a gyerek, aki képes lenne érzékelni és leírni egy „egyenletes, duplán hajtott felületet, öt kitüremkedéssel", de bármilyen gyerek azonnal felismer egy kesztyűt, de dr. P nem.

„Számára semmi nem hatott ismerősként. A látható világot absztrakciók sokaságaként érzékelte, és kétségbeesetten próbált tájékozódni benne. Valójában nem is volt vizuális világa, ahogyan vizuális énje sem. Tudott beszélni dolgokról, de szemtől szembe nem látta őket."

Háttér

Oliver Sacks 1933-ban született Londonban, orvosi diplomáját Oxfordban szerezte. 1965 óta New Yorkban él, ahol az Albert Einstein College of Medicine ideggyógyász professzora. Eddig 22 nyelven kilenc könyve jelent meg.

Ébredések (1973) című kötetéből Robert de Niro és Robin Williams főszereplésével nagy sikerű film készült, amelyet Oscar-díjra jelöltek.

A The New York Times egyik kritikusa az "orvostudományok koszorús költőjének" nevezte. Sacks 2002-ben megkapta a Rockefeller Egyetem Lewis Thomas díját, amellyel a természettudós írói életművének költői értékei ismerték el.

Lurija, a híres orosz ideggyógyász mondta egy pácienséről, hogy bár teljesen elvesztette a játékképességét, „élénk fantáziája" egészséges maradt. A páciens és dr.P világa tehát egymásnak tökéletes tükörképe.

A szomorú különbség, hogy míg az orosz páciens az elátkozottak szívósságával harcolt, hogy visszanyerje elvesztett képességét, dr. P nem harcolt, hiszen nem is tudta, mit veszített, sőt még azt sem, hogy elveszített valamit. Nehéz megmondani, hogy melyik volt elátkozottabb, vagy tragikusabb sorsú.

A képalkotó képesség és a képi fantázia hiánya más kórtörténetekben is feltűnik, míg dr. P hajlamos volt feleségét össze téveszteni a kalapjával, addig dr. Macrae páciense csak akkor ismerte fel asszonyát, ha az valamiféle látható jel segítségével azonosíthatóvá tette magát, „amely lehetett bármilyen feltűnő ruhadarab, például egy nagy kalap."

Szólj hozzá Te is!

2
debrike@gmail.com, 2012. 11. 18. 19:44
válasz erre az üzenetre

Szia, keresem az ebook verziojat ennek a konyvnek, esetleg a segiteni tudnal.koszonom szepen elore is!

válasz a(z) 1. üzenetre
1
egy olvasó, 2010. 11. 20. 00:09
válasz erre az üzenetre

a legjobb könyv amit eddig olvastam! közérthető, mégis belemegy a részletekbe, olyan könnyű olvasni, mintha egy regény lenne, pedig igaz történetek elbeszélése...
tényleg remekmű

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

A Szex és New York kamu, avagy miért ne higgyünk Carrieknek?

Nemrég mutatták be a Szex és New York filmváltozatát, ami abszolút bev...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Travian
» játékajánló: Travian
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!