Mindegyik ember kettő?

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 1 hozzászólás

Robert L. Stevenson 'Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete' című történetét többféle módon és formában feldolgozták már. Az önmagán kísérletező és eközben gonosz szörnyeteggé váló, megszállott tudós legendás történetét többször is filmre vitték, valamint a Frank Wildhorn - Leslie Bricusse szerzőpáros írt belőle nagy sikerű musicalt. És mi is a történet?

cikkhez kapcsolódó kép

Dr. Henry Jekyll

Hol húzódik a határ a jó és a rossz között? Meddig és hogyan juthatunk el személyiségünk megismerésében, ha a sötét oldal titkait kutatjuk? Dr. Jekyll, a jó nevű angol elmeorvos a személyiségben meglévő kettősség motívumait és mechanizmusát kutatja, miközben kifejleszt egy olyan szérumot, amely segítségével az emberi lélek mélyére, a mindannyiunkban meglévő gonosz közelébe lehet jutni. Az emberi agyon való kísérletezéshez viszont nem kapja meg az engedélyt - az orvosi döntőtestület ragaszkodik az elvekhez, és nem enged magánakciókat. Dr. Jekyll elmélete szerint mindenkiben két ember van : egy "sötét" és egy "világos" és a lét alatt, legbelül mind ugyanolyanok vagyunk. Úgy gondolja, ha a kettőt szét lehetne választani, akkor a társadalomból ki lehetne szűrni a szennyet, és minden ember önmagán uralkodva jó lehetne.

Mr. Edward Hyde

Sir Denvers Carew, a város egyik befolyásos képviselője megígéri a doktornak, hogy megpróbál neki kísérletalanyt szerezni. A szérumot továbbfejleszti, hogy le tudja választani a személyiség sötét részét. Hamarosan megkapja a hírt, hogy talált a Sir neki egy pszichiátriai kezeltet, akin próbálkozhatna: Mr. Edward Hyde-ot. A megbeszélt időpontban azonban helyette csak egy levél érkezik, melyben tudatják, hogy Hyde előző nap öngyilkos lett. A házánál az összes alkalmazottja úgy tudta, hogy jön Mr. Hyde és Dr. Jekyll nem tájékoztatta őket arról az apróságról, hogy mégsem érkezett meg.

Megoldás?

Jekyll merész megoldást talál: önmagán próbálja ki a szérumot. A titokzatos "Edward Hyde" pedig mindenki előtt rejtve maradt - nem is sejtették, hogy a ház ura nem valaki máson, hanem önmagán kísérletezik...
Miután befecskendezte a szérumot, randevúra hívta Sir Carew lányát, akit előbb megerőszakolt, majd megvert, és otthagyott az utcán. Mindezekből pedig semmire nem emlékezett, csak tudta, hogy a mennyei érzést újra át akarja élni. Elkezd viaskodni benne a jó és a rossz, mikor egyik, mikor másik énje uralkodik el rajta. Azt pedig, hogy mit tett Mr. Hyde, csak abból tudja meg Dr. Jekyll, hogy a borzalmas történeteket neki is mesélik...
Megszállottan kereste furcsa viselkedése okát: egy-egy ilyen kísérlet után külsőleg elgyötört volt, de belül tombolt benne a tűz. Győzködi magát, hogy tökéletesítenie kell a szert, mert különben Edward Hyde még több szörnyűséget művel. Egy baj volt: a zseni már átlépte a határt, olyan dolgokba avatkozott, amiknek megváltoztatására nem volt hivatott...
Sorozatosan csinál feltűnő dolgokat éjjelente városszerte: verekedés, egy kislány elgázolása, újra megveri Sarah-t. Élvezi a mámort, hogy kínozhat, ölhet. Ez az ember azonban már nem Dr. Henry Jekyll...Környezetének is feltűnik a doktor furcsa viselkedése, és többen gyanakodni kezdenek. A kis inasa zsarolja, és pénzt kap tőle hallgatásáért cserébe - míg egy szép napon őt is megkínozza.

Rémálmokból valóság

Dr. Jekyll rádöbben: álmai rémálmokká váltak, a rémálmok pedig valósággá. Hallucinációk és víziók gyötrik. Be kell látnia, hogy már nem ura a kísérleteknek, életének. Nem tud uralkodni Mr. Hyde-on. Kétségbeesett helyzetében csak a szobalánya, Maybell marad mellette, aki tud mindenről. Megpróbálja meggyőzni, hogy minden megbocsátható szeretettel, és még van remény. Tehát a tudós tovább dolgozik, de egyre nehezebb, mert már nagyon ritkán önmaga. Hyde megkínozza és megöli Sir Denvert is.

Vége...
Henry belátja, hogy itt a vége, végleg elkárhozott és már nincs segítség. A lehetőség adott: dönteni jó és rossz között. Az elme irányítja a testet, de vajon ki irányítja az elmét? Dr. Jekyll és Mr. Hyde egyesülnek, így egy lehetőség marad: az öngyilkosság, hisz így végleg meghal Mr. Hyde is.

Szólj hozzá Te is!

1
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2006. 07. 24. 09:39
válasz erre az üzenetre

Érdekes volt--- bár nem tudom, hogy ez végülis mennyiben cikk és mennyiben tartalom ismertető. Én nagyon szeretem mind a történetet, mind a musicalt, és a témában készült adaptációkat (ezek közül a John Malkovich-féle tetszik a legjobban). Azért csak így tovább. Én több gondolatot is beleírtam volna... azért ez a téma megéri, h áganként egy-egy külön eszemfuttatás legyen belőle. De nem szólok bele a "nagyok" dolgába.

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Advanced Ninja
» játékajánló: Advanced Ninja
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!