Tér, film, zene

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 0 hozzászólás

Budapesten, immár harmadik alkalommal rendezik meg a Kossuth téren a Tér-Film-Zene Fesztivált. A Parlament előtt a magyar közönség ingyen találkozhat a legkülönbözőbb műfajú kulturális termékekkel. Ott a helyed!

cikkhez kapcsolódó kép

Budapest – különösen a nyári időszakban – méltán viseli a „fesztiválváros” megkülönböztető jelzést… az idegenforgalmi reklámok szlogenjei közül az egyik leghatásosabb szerint pedig egyenesen a kultúra városa fővárosunk.

Ez évben - mondhatni már tradicionálisan - rendezik meg a harmadik Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált. A főváros lakói már várják, a külföldi turisták meglepetés-programként kapják a színes eseménysorozatot. A tavalyi statisztika szerint mintegy kétszázezer nézője, hallgatója volt a kényes ízlést is kielégítő, rendkívül gondosan válogatott programoknak. Kevés szó, sok zene és kép – talán ez volt és most is ez a legfőbb válogatási szempont, s no persze az ínyenc vendégek igényességét is szolgálni szándékozó egyedi, esetenként csak „itt és most” látható, filmtörténeti szempontból is kuriózumnak számító darabok bemutatása.

Néhány említésre érdemes mozi-program: újdonságok! Az operaház fantomja (amerikai film).
Az premierek sorát bővíti egy ősbemutató! A fesztiválközönség itt találkozhat először - a hazai filmgyártás legtöbb szereplős, díszletezését tekintve „megafilm”-nek számító termékével - a Szörényi- Pozsgai- Fonyódi: Árpád népe misztikus operájával.
(Rendező: Nagy Viktor, szereplők: Miller Lajos, Kiss B. Attila, Feke Pál, Auksz Éva, Kaszás Attila.)
A rendezők minden bizonnyal megkönnyítik a vendégek választását azzal, hogy naponta, műfaj szerint tematizált vetítések lesznek, így érdeklődési körüknek megfelelően jegyezhetik elő naptárjukban, melyik előadásra érdemes elmenniük.

A filmkedvelők persze találkozhatnak jelenleg is futó siker-filmekkel. Bemutatásra kerül például az Üvegtigris 2., a Csak szex és más semmi, a Fekete kefe, a Dallas Pashamende, Az igazi Mikulás … és még sorolhatnánk.

A program bőségesen tartalmaz archívumból elővarázsolt némafilmeket, koncertfilmeket, gyermek- és animációs filmeket.

Ízelítő az élő, zenés programokból: Szakcsi Lakatos Béla, Csepregi Gyula, a Budapest Ragtime Band és az Extrém Jazz Quartett. A helyszínen felállított színpadon a szomszédos Néprajzi Múzeum több alkalommal is bemutatja és megszólaltatja a régi hangszerekből álló gyűjteményét.

A Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivál valamennyi programja díjmentesen látogatható.

Figyelemreméltó technikai újdonság, hogy az eddigi két kisebb méretű screen helyett egy, a tavalyihoz képest dupla méretű 62m2-es LED-videofalon élvezheti a közönség a látnivalókat.

(A Fesztivál részletes programja és az aktuális információk megtalálhatóak a www.terfilmzene.hu-n)

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Pulykalövő
» játékajánló: Pulykalövő
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!