Kiálts a szeretetért!

SZUBJEKT?V szerző: Boszi | 2 hozzászólás

Musical-opera Teréz Anya életéről és munkásságáról. A Ferencváros Ünnepi Játékok keretén belül, a Bakáts téren a szombati előadást láttam. Mindenkinek ajánlom!

cikkhez kapcsolódó kép

A magyar alkotók által színpadra vitt történet gyermekkorától haláláig kíséri a szerzetesnő sorsát. Ez az életmű az hátrányos helyzetűekért, a szenvedőkért vállalt szolidaritás legszebb példázata.

A bajban megerősödött

Miután a fiatal Teréz és bátyja szülők nélkül maradnak, az ifjú lány nem veszti el a hitét, sőt: megerősödik. Úgy dönt, szemben testére kérésével és tanácsával apácazárdába vonul és életét Istennek szenteli. A nővérek közt töltött évek alatt azonban rájön, hogy nem tanítani kell a jót, a szeretetet, az emberséget: hanem cselekedni és példát mutatni.
Engedélyt kér arra, hogy kimehessen Kalkuttába, a nyomorgó szegények közé segíteni. Először elutasítják, majd másodízben 1 évre megkapja a felhatalmazást a rendház elhagyására.

Kalkutta

Az ázsiai nyomorgók először nem értik, hogy mit is akar egy nővér itt egymágában, hiszen egy fecske nem csinál nyarat...De Teréz mégis hisz abban, hogy egyesével, mindenkiért kűzdeni kell és ahol tud, segít. Az utolsó falat kenyerét is szétosztja a csontsovány gyermekek közt.

Már nincs egyedül

Egykori tanítványai sorban szállingóznak ki hozzá, és csatlakoznak elkezdett missziójához. 1947-ben ezekkel a nővérekkel megkapják az engedélyt, hogy megalapíthassák új rendjüket a katolikus egyházon belül, a Szeretet Misszionáriusai Rendet. Nincs könnyű dolguk azonban, hisz el kell fogadtatni magukat a vallási fanatikusokkal, világi hatalmasságokkal szemben. Ám ezután a Misszió kemény kűzdelmek árán, de meghódítja a világot, újabb és újabb otthonokat hoznak létre Dél-Amerikában, Afrikában, Európában és Ázsiában.

Egy nőt látunk. Aki nem adta fel soha. Hitt abban, hogy hittel és szeretettel minden legyőzhető, sőt : életútjával ezt méltón igazolja is. Önmagát nem kímélve, a szenvedő népért dolgozott, kűzdött egy életen át. Gondolkozzunk csak el egy pillanatra: van-e bárki, aki ezt megtenné? Nem lenne könnyű igaz? Nem szeretek általánosítani, de a nagy többségre igaz, hogy csak a saját kis életét tartja a legfontosabban, sőt, ha kell senkit nem nézve áttipor bárkin, hogy az legyen, amit ő akar. Ezzel szemben itt a kontra: nem csalás, nem ámítás, nem mese, megtörtént. Aki látta a darabot, úgy gondolom, kicsit átértékeli a dolgokat; vagy, ha nem is, akkor csak elgondolkodik egy pillanatra! És akkor már megérte!

És a Nő szeretetben, béke Nobel -díjjal - és még számos olyan elismeréssel a háta mögött, amikről úgy gondolta, nem az ő érdeme - a darab végén Jézus keblén leheli ki lelkét és megy fel a mennybe...

Zene: Kemény Gábor és Kocsák Tibor
Szövegkönyvek: Baróthy Péter és Miklós Tibor
Dalszövegek: Miklós Tibor Hangszerelő: Pejtsik Péter
Rendező: Pinczés István és Miklós Tibor
Teréz Anya megszemélyesítője: Nagy Anikó
További szereplők: Feke Pál, Harmath Albert, Újhelyi Kinga, valamint a Rock- és Musical Színház Társulata

Kapcsolódó linkek:
- Ferencvárosi Ünnepi Játékok
- Rock - és Musical Színház

Szólj hozzá Te is!

2
netuddki, 2006. 07. 03. 13:15
válasz erre az üzenetre

Boszi,
Nagyon jól teszed, hogy rendre "tollat fogsz", merthogy hiányzik már a netről ez a hittel teli, ugyanakkor fiatalos stílus! Csak így tovább - várjuk a további opuszokat!

Egy szorgos olvasód

1
Anyó, 2006. 07. 02. 10:10
válasz erre az üzenetre

Szívből gratulálok édes kicsi Tündérem!
Nekem az eddigiek közül ez a legjobb, legtartalmasabb jól felépített, saját konklúzióval.... Csak így tovább, remélem sokan olvassák. Sajnálom, hogy nem néztem meg végül is a darabot. Az írásod kapcsán szívesen ezt tenném. S ezért is fontos mit hogyan írunk le. Pusszanyó

« előző1 következő »

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Syobon Action! (Cat Mario)
» játékajánló: Syobon Action! (Cat Mario)
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!