Amiről beszélünk, pedig nem kéne

SZUBJEKT?V szerző: csajkovszkij | 5 hozzászólás

Manapság, amikor a kommunikáció globális méreteket ölt, már nem foglalkozunk azzal, hogy miről beszélünk. Egyszerűen szó szót követ, és észre sem vesszük, hogy egy-egy témát milyen felesleges szóba hozni. Lehet, hogy inkább cselekednünk kéne, mint beszélni?

cikkhez kapcsolódó kép

Ilyen például a szerelem. Egy filmben hallottam az alábbi, igen érdekes véleményt: Szerelemről beszélni olyan, mint építészetre táncolni. (Szeress, ha tudsz). Egyszerűen felesleges. Ha valaki igazán tiszteli a szerelem intézményét, nem beszél róla, hanem csinálja. Itt nem feltétlenül az élénk szexuális életet kívánom megpártolni, inkább fel szeretném hívni a figyelmet a felesleges időpocséklásra. A költészet persze teljesen más téma, hiszen a csábításról szól, és egyike azon utaknak, amivel az érzelmeinket ki tudjuk mutatni. És ha már itt tartunk, versekről is teljesen felesleges beszélgetni elemzés szintjén, mert egy vers mindenkinek mást jelent, mond.

Forradalmat!

És ha már itt tartunk, szeretett oktatási rendszerünk az ars poetica és a szerelmi költészet mellett a forradalmi illetve a hazafias költeményeknek ad a legtöbb szerepet magyar irodalomból – nem biztos, hogy jogos. A forradalomról is manapság csak beszélünk, egymás közt lázongunk az éppen aktuális rezsim ellen, vagy éppen egy igazságtalan kritika miatt. Forradalmat, lázadást csinálni kell, nem beszélni róla, ugyanis akkor van értelme.

A székelyviccek és a parasztok

Valószínűleg ott lehet a probléma, hogy a szavak sablonossá, megszokottá váltak az idők során. Szeretett gimnáziumi irodalom tanárnőm mondta, hogy a régi világban, a parasztember nagyon keveset beszélt. Ezt a magatartást a mostani generációk csak a székelyviccekből ismerhetik – tudniillik, a székelyek sem fecsegnek feleslegesen. Ezek az emberek még tudták, hogy a kimondott szónak súlya, ereje van. Az ígéretek, fogadalmak nem levegőbe puffogtatott közhelyek voltak, hanem becsületről, tisztességről tettek tanúbizonyságot és minden esetben tett követte őket. Ahogy a XX. Század közepétől egyre jobban elterjedtek a különböző politikai és szabadgondolkodó eszmék, a szavak már nem ezekről szóltak. Többé nem volt értelme a fent említett erkölcsi normákról szót ejteni, mert már nem ugyanazt a többletjelentést, életérzést jelentette. Telt az idő, és eltűnt – nem csak a beszédből, az emberek nagy részéből is – a becsület, a tisztesség, a szilárd tartás és nem kevésbé az önálló véleményalkotás készsége. A kimondottakat már nem követik feltétlen tettek, fogyasztó társadalommá váltunk, és ehhez alkalmazkodott minden: a politika, a demokrácia, a termelés és sajnos a kultúra is.

Nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van a beszédnek, és a beszédtémáinknak. Lehet, hogy mindannyian jól járnánk, ha a szavainknak hirtelen következménye lenne?

Szólj hozzá Te is!

5
csajkovszkij kis képe = avatarja csajkovszkij (dmitrij), 2009. 12. 09. 19:36
válasz erre az üzenetre

Jesszus, tényleg rééégiii!! Milyen öreg vagyok

válasz a(z) 4. üzenetre
4
Pumpkin Deejay, 2008. 12. 14. 13:02
válasz erre az üzenetre

Jó régi cikk

3
Selihiu, 2006. 10. 04. 16:40
válasz erre az üzenetre

A cikk közérthető és a mai társadalom egyik fő problémáját tárgyalja: a tétlenséget. Még mindig tetszik a stílusod, és a mondandód, annak ellenére is, hogy nem teljes mértékben értek vele egyet.
Például a forradalom alcím alatt írt soraiddal. Vannak dolgok amikről igenis csak beszélni szabad. Félre értés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy ez minden esetben így van, de bizonyos kérdéseknél igen. A mai világ embere már minden ellen lázad, mert túl sokra értékeli saját igényeit, helyzetét, személyét és már nem képes a többség érdekét a sajátja elé helyezni. Ezért jobb is, ha a forradalom kérdése csak beszédtéma marad.
Na tessék, én is beleestem a hibába, mely ellen szót emeltél…

2
UbUl, 2006. 06. 24. 17:36
válasz erre az üzenetre

Tényleg jó cikk amúgy!
Érdekes témát fogalmaz meg!

1
Lily Keating, 2006. 06. 24. 12:41
válasz erre az üzenetre

Elgondolkodtató, figyelemfelhívó, és kifejezetten reális cikk. Olyan dolgokon át mutatod be a helyzetet amit mindenki ismer, vagy legalábbis tud róla és rájöhet az értelmére... legfőbbképpen az ami megfog, hogy, mint a szavak főpapnője nem pocsékolsz rá túl sok "rizsát" nincs hata, nincs mellébeszélés csak a reális tény!

« előző1 következő »
kapcsolodó cikkek

A tanár, aki él-hal Lady Gagáért

Arról beszélünk, amiről nem kéne, és arról nem, amiről kéne. Ebben a k...

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Syobon Action! (Cat Mario)
» játékajánló: Syobon Action! (Cat Mario)
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!