Repülő cirkusz és Fikusz Kukisz

SZUBJEKTÍV szerző: Bencze Márton | 0 hozzászólás

A humor mindig is egy olyan jelenség volt, melynek országonként, néprétegenként, földrészenként más hagyományai, más megnyilvánulási formái voltak. Némely népre rásüti a köztudat, hogy nincsen humoruk, némely nép humoros előadói pedig megosztják a véleményeket, de ez a cikk első mondatában elhangzottak után egy ésszerű következmény.

cikkhez kapcsolódó kép

Hogy a tárgyra térjek; az angol humorról van szó, melynek egyik, ha nem „a” legnagyobb hatású képviselői kerültek nemrégiben másodszor a képernyőre hazánkban. Bizonyára sokan kitaláltátok már, hogy a Monty Python Repülő Cirkuszáról beszélek, hiszen a „Nyúlon túl”-hoz és a „Fikusz Kukisz”-hoz hasonló szókapcsolatok már valószínűsíhetően megütötték a filmnéző fiatalok fülét eddigi filmélményeik során. Ezek az idézetek az azóta klasszikussá és közismerrté vált filmekből, a Gyalog Galoppból és a Brian Életéből kerültek ki.

Úgy látom azonban, hogy ennek a kis hatfős alkotói csoportnak igazi értékei leginkább a Monty Python Repülő Cirkusza néven futó sorozatban jelennek meg. Sok más szempont mellett ezért is jó, hogy a m1 (akkor még MTV) után a Filmmúzeum is úgy gondolta, hogy műsorra tűzi ezeket a félórányi filmecskéket. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a huszadik század legnagyobb hatású humoristái ezek a brit úriemberek, hiszen gyakorlatilag az ő művészi tevékenykedésük óta beszélünk kollektíve az angol humorról, mint olyanról.

Leleményes, már-már szinte felháborítóan agyafúrt, abszurd, valószínűtlen és zsigerből jövő módon űztek gúnyt szinte mindenből, beleértve az angolságot, a politikát, a háborút, a szabadkőműveseket, a mosogatószerelőket és saját magukat is. Olyan kulturális irányzatokkal keverték a klasszikus geg-humort, mint a dadaizmus, mely talán a múlt század legpolgárpukkasztóbb elképzelése volt a művészetről.

Az olyan jelenetek, mint a pantomim-lovak harca a hivatalnoki állásukért vagy a híres festők bicikliversenye kétséget kizóran bizonyítják, hogy ennek a szórakoztató műfajnak a határait olyan szélesre tárták a csoport tagjai, hogy ezek az egymástól egyébként igen távol eső témák mind belefértek, akár ilyen kombinációban is.

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Grand Roulette
» játékajánló: Grand Roulette
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!