A végtelennel társalogni...

SZUBJEKTÍV szerző: Muzslai Bencze | 0 hozzászólás

A Magyar Rádió nyolcvanadik születésnapját ünnepli. Nem volt könnyű 1925-től idáig: háború, forradalom, és rengeteg más probléma akadályozta útjában. Mégis kitartott, és híven sugározta a kultúrát. Internyúzunk.

cikkhez kapcsolódó kép

Ennek kapcsán beszélgettem Morvai Katalinnal, a Rádió kommunikációs vezetőjével.

- Talán kezdjük a kezdeteknél...

- 1925. december elsején indult a magyar rádiózás, a Rákóczi út 22-es számú házban, a 4. emeleten.
1928 óta működik kisebb-nagyobb megszakításokkal. 1956-ban a Parlamentben volt a rádió, hiszen az épületünk a belövésektől nagyon súlyos károkat szenvedett. Ezekben az időkben a Magyar Rádió az egyetlen hírközlő eszköz volt, amely az egész országhoz szólt. A Szabad Kossuth Rádió a forradalom első napjai után, október 25-én került hivatása magaslatára.

- Olvastam Perjési Kláráról, a Kossuth Rádió adófőszerkesztőjéről, hogy ő még együtt állt sorba a 12-es stúdiónál Ruttkai Évával és Latinovits Zoltánnal. Vártak arra, hogy bejussanak Fisher Sándor tanár úrhoz, beszédtechnika órára. Ezek szerint elég sok híres ember megfordult a Rádió környékén.

- A Rádió jubileumi műsorait hallgatva hallhatjuk is ezeket az embereket. Ismét elhangzott például a rádió egykori irodalmi vezetőjének, Cs. Szabó Lászlónak Babits Mihállyal, a Nyugat nagy költőfejedelmével és Szent-Györgyi Alberttel készült beszélgetése. Máskor Bartók Bélát hallhattuk, vagy az utóbbi évtizedekből Füst Milánt, Pilinszkyt, Nagy Lászlót.

Márai Sándor ijedtében krákogott, amikor először mikrofon elé kellett ülnie, és azt mondta, sohasem hitte volna, hogy ez egy ilyen nehéz dolog, de élvezte, hogy a végtelennel társaloghat.

- A Rádió archívumai pedig ugyanúgy, mint a nagy nemzeti könyvtárak, a történelmet őrzik, s felbecsülhetetlen értékű forrásokká váltak. Itt található Európa leggazdagabb archívuma. Ezekhez hogyan lehet hozzájutni?

- A Rádió archívumában külső ember csak kérelem után konkrét kutatási tervvel érkezhet, és ki természetesen nem vihet semmit. Tessék csak elgondolni, itt azért olyan értékes felvételek vannak, mint például: Bartók Béla hangja röntgenlemezen vagy Kossuth Lajos hangja viaszlemezen 1890-ből. Ezekre azért nagyon kell vigyázni, hogy megőrizzük az utókornak. A Rádió egyes felvételeit í, ennek szabályai vannak, magánszemélyek magáncélra megrendelhetik és megvehetik.

- És mi ma a Rádiónak a feladata. Vajon teljesíti-e ezt a Magyar Rádió?

- A feladatunkat 1925. december elsején megfogalmazta egy miniszteri tanácsos, aki kijelentette: fogadalmat teszek arra, hogy minden üzleti szempontot háttérbe szorítva tisztán csak a magyar kultúra szempontját szem előtt tartva fogjuk ezt a fegyvert kezelni. Elég sokszor megfeledkeztek az évtizedek során erről a fogadalomról. Napjainkról már nem is beszélve, amikor a rádió sokak szemében nem több üzletnél, politikánál, a manipuláció eszközeinél.

Hogy mi a legfontosabb? A híd szerepét kell betöltenünk. Felmutatni, a magyar nemzet múltjából mindazt, ami érték. Összekötő kapocs kell, hogy legyen a Magyar Rádió a világ bármely pontján élő magyarok között.

- Ezekkel a mondatokkal teljesen egyetértek. Viszont azt szeretném megkérdezni, hogy önnek mi a véleménye erről?
Tudniillik nagyon kevesen hallgatják már a rádiót, az említett kereskedelmi rádiók sokasága miatt, illetve a hallgatótáboruk 35 évestől felfele van. Ön szerint mi lesz a rádióval 50 év múlva?

- Egy tényállítást szeretnék cáfolni. A Magyar Rádió három adóját és a regionális adásokat egyáltalán nem kevesen, hanem nagyon is sokan hallgatják. Napi több millió hallgatónk van! Mindezt egy olyan piacon, amelyen majdnem kettőszáz a kereskedelmi és helyi rádiók száma.

Ugyancsak roppant mód növekszik és lényegében minden fontos hazai országos médiával felveszi a versenyt a rádió honlapjának a látogatottsága, amely ugyancsak - legalább is meglátásom szerint - jelenti azt, hogy irántunk a fiatalabbak is érdeklődnek.

Kérdezni, mi lesz a rádióval 50 év múlva, nos, szerintem a készülékek, a minőség változik, várhatóan a tartalmak is valamennyire, de meggyőződésem, hogy ahogy a Gutenberg galaxis sem tűnt el az Internet és a PC-k miatt, úgy a rádiózás is örök. Vagy Herczeg Ferencet idézve:
"A rádió kigondolója különb ajándékot adott az emberiségnek, mint Kolumbusz...Az emberiség kozmikus erők urává lett és elképzelhetetlen magasságok és távolságok nyílnak meg előtte."

Szólj hozzá Te is!

Ha elfelejtetted volna a jelszavadat, küldesd ki magadnak!


Még nem vagy VIP tag? Regisztrálj!
Syobon Action! (Cat Mario)
» játékajánló: Syobon Action! (Cat Mario)
5) $atlag = 0; // teli, félig-teli, üres csillag if ($atlag >= ($i - 0.3)) $fajlnev = 'csillag-teli.png'; elseif ( $atlag >= ($i - 0.6 ) && $atlag <= ($i - 0.3 ) ) $fajlnev = 'csillag-fel.png'; else $fajlnev = 'csillag-ures.png'; $get_modul = 'viccek'; // $_GET['modul'] print "\"szavazás"; } return $atlag; } ?>
Legújabb vicc

- Százados úr! Kovács honvéd leugrott ejtőernyő nélkül!
- Már megint?

Értékeld!